Régió

Indul a munka a krasznahorkai várban

Krasznahorkaváralja | A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) közzétette a krasznahorkai vár felújításához szükséges munkálatokra kiírt közbeszerzés eredményeit. A megbízás két részből áll, mely áfa (DPH) nélkül összesen az 550 ezer eurós határt is elérheti.
author
Németi Róbert

2021. november 12. 11:01

A krasznahorkai vár az újranyitás után az SNM szerint évente akár 200 ezerlátogatót vonzhat
A krasznahorkai vár az újranyitás után az SNM szerint évente akár 200 ezer látogatót vonzhat - Németi Róbert felvételei

Az első fázisban a felső várat és a várudvart tisztítják ki, megoldaná az ötödik várudvar vízelvezetését, a kápolna nedves szerkezeteinek bontását, valamint a falak cementhézagainak és vakolatának eltávolítását. Az SNM felhívására két vállalat jelentkezett, végül 470 ezer eurós árajánlattal (adó nélkül) a PD Roštár cég nyerte el a megbízást. Bár nem kevés munkáról van szó, csak a vár udvarán felállított daru eltávolítása 60 ezer euróba kerül. A megbízás második részében eltávolítják a vár alatt található objektumokat. A közbeszerzés ezen részére öt érdeklődőtől kaptak árajánlatot, a munkát végül mintegy 80 ezer euróért (adó nélkül) a Premax Plus vállalat fogja elvégezni. Máté Tímea, a krasznahorkai várat kezelő Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának igazgatója lapunknak elmondta, a közbeszerzés első részének kivitelezésével megbízott vállalat már november 15-én megkezdi a munkát, hatalmas szerkezeteket fognak megmozgatni egy méretes toronydaruval, valamint a vár udvarából kimagasló, évek óta mozdulatlanul álló darut is lebontják.

Második közbeszerzés

„A krasznahorkai vár és a vár közvetlen környezetének felújítására jövő héten hirdetjük ki a közbeszerzési eljárást. A megbízás a vár alsó és középső részének komplex revitalizációját, a meglévő épületen elvégzendő építési munkákat foglalja magába. A műemlék helyreállításának legfontosabb része az alsó vár helyreállítása, átalakítása és a szerkezeti elemek restaurálása. Ide tartoznak még a kastély azon műszaki berendezéseinek kivitelezései is, mint például a víz- és villanyvezetékek beszerelése, a csatornázás, a fűtés, vagy a tűzvédelmi rendszer beszerelése. A tervezett kivitelezés az alsó és a középső vár bizonyos részeinek átfogó felújításán túl a vár alatti terület revitalizációját, az infrastruktúra és a technikai eszközök, a büfék és a standok, illetve a mellékhelyiségek, a játszótér, a parkoló, egy hulladékkezelő, illetve a tűzvédelmi berendezések kialakítását és felújítását is magában foglalja” – mondta Máté Tímea, azzal, hogy ezek fontosak a vár szempontjából.

Messze még a vége 

Az igazgató emlékeztetett, hogy a szlovák kormány 2019 júliusában hozott döntése alapján összesen 34 942 259,02 eurót különítettek el a vár komplex felújítására. „Ezt az összeget a 2019-ben kidolgozott kivitelezési tervek alapján határozták meg. A szóban forgó összeg mintegy 85 százalékát az építkezés költsége teszi ki, mely tartalmazza a felső vár felújítására szánt tartalékösszeget is, mely egyelőre nincs belefoglalva a közelgő közbeszerzésbe. A krasznahorkai vár és a vár közvetlen környezetének felújítása nevű munkafolyamat kivitelezési költsége már szerepel a költségvetési dokumentációban, azonban a szerződés becsült értékének összege csak a nyilvános közbeszerzés jövő heti kihirdetése során lesz ismeretes” – tette hozzá Máté Tímea, aki szerint a felújítást több lépésben valósítják meg úgy, hogy a vár alsó és középső részét, illetve a vár alatti területet már 2023. októberében megnyithassák a látogatók előtt. Az SNM vezetése a jövő év folyamán elkészíti a vár belső részeinek, beleértve a tárlatok kialakításához szükséges terveket, megvalósításukra már 2023-ban kiírhatják a versenypályázatot. „Természetesen a vár legfelső részéről sem feledkezünk meg. Jelenleg a felújításhoz szükséges tanulmányon dolgozunk, melyet a kerületi műemlékvédelmi hivatal hagy jóvá. Ezt követően készülhet el az építkezés engedélyeztetéshez és a közbeszerzési eljáráshoz szükséges tervdokumentáció. Ha minden a terveink szerint történik, a vár ezen részén a 2024-es év végére fejeződhet be a munka” – zárta Máté Tímea. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Így gazdálkodik a Heger-kormány

Eduard Heger

Heger Albániába utazott az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

d

Egyre több a beteg gyerek, de hiányoznak a gyógyszerek

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől egy ruhadarabot kapott ajándékba

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől még egy ajándékot is kapott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Ismeretlen autó gázolt egy biciklist, elhajtott a helyszínről

Cserbenhagyásos gázolás: ismeretlen autó gázolt egy biciklist

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.