Hős vitézt faragnak a gyerekekből

Vizsoly |

<p>Kilencedszer rendezték meg Magyarországon a vizsolyi vitézlő lovasoskolát, ahol egy hét leforgása alatt szigorú, katonákhoz illő kiképzést kapnak a gyerekek.</p>

Az oskola ötlete nyolc évvel ezelőtt pattant ki Daruka Mihály (aki a Vizsolyi Bibliát újranyomtatta) fejéből, amikor az iskolás gyerekek ellátogattak hozzá, hogy megnézzék, hogyan nyomtat korhű módszerekkel. „Sajnáltam azokat a gyerekeket, mert a mobiltelefon nyomogatásán kívül szinte semmi más sem érdekelte őket. Le se tették azokat az okoskütyüket, csak toporogtak egy helyben. Amikor mi gyerekek voltunk, az volt a világ legtermészetesebb dolga, hogy a fiúk katonásat játszottak. Várakat építettünk, lándzsákat készítettünk, és semmitől sem féltünk. A mai gyerekekből éppen ez hiányzik. De itt a táborban – persze csak ha ők is úgy akarják – kemény vitézt faragunk belőlük” – magyarázta Daruka Mihály. Hozzátette, a cél nem az, hogy a feladatokat az internetes portálok, vagy éppen az „online barátok” segítségével oldják meg, épp ellenkezőleg. A mindennapi tevékenységek közé tartozik például a kovácsolás vagy a lovaglás, de az íjászatot, a vívást, a barantát, és a dobókereszteket is kipróbálják. A tábor udvarán álló várat saját maguk építik és renoválják, de a sütés-főzésből, a tálalásból és a mosogatásból sem maradnak ki. A kiskatonák egyik kedvenc feladata az éjjeli őrség. A kiválasztott csapatok a várban kialakított őrhelyen felváltva őrködnek egész éjszaka. „A csapatmunka a kiképzés elmaradhatatlan része. Csak azok a gyerekek élvezik igazán ezt a tábort, akik képesek felismerni és legyőzni testi és szellemi korlátaikat. Még ők maguk is meglepődnek, amikor egy nap akár 200 fekvőtámaszt is megcsinálnak, vagy amikor egy 14 km-es hegyi felderítőtúra után még lovagolni, vagy vívni van kedvük. Mert aki saját magát képes legyőzni, az mindenre képes” – zárta Daruka.

Idén közel ötven gyerek vett részt a tábori foglalkozásokon, néhányan Kassáról is érkeztek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?