Régió

Hogyan lesz az idegentől való félelemből gyűlölet?

Komárom | Varieté X címmel első tantermi-színházi előadását mutatja be a héten a Vekker Műhely és a Gurigongo Symposium Komáromban, amelyben az idegenellenesség témakörét járják körül.
author
Vataščin Péter

2020. február 5. 17:30

Vekker Műhely
A próbákon már olajozottan működik az előadás (fotó: Töltésy Rudolf)

„Arra döbbentünk rá, hogy az idegenellenesség egyre élesebben van jelen a mai társadalmunkban, és főleg a középiskolás korosztály a veszélyeztetett, akiknek még formálódik a személyiségük. Belőlük később szavazók is válnak, és ezért láttuk lényegesnek, hogy őket célozzuk meg a témával“

– fejtegette az Új Szónak a Varieté X c. előadás koncepcióját Romada Rakottyay Katalin, a darab egyik szereplője. Mellette még Dékány Nikolett, Laboda Róbert és Tóth Gábor szerepelnek abban az előadásban, amelyet a héten a komáromi Mariánum Egyházi Iskolaközpontban mutatnak be a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával. Az előadás rendezője Miklós László.

Helyi és globális probléma

A darabot alkotó jelenetek háttere egyszerre helyi és globális. „Mivel Varieté a név, ezért ez azt jelenti, hogy sok apró jelenetet és történetet fűztünk egybe“ – mondja Romada Rakottyay Katalin, majd kifejti, itt aktuális témákról van szó, amelyek elsősorban a menekültválságot, a romákhoz és az afroamerikaiakhoz való viszonyulást jelentik, valamint a szlovák-magyar ellentéteket is. Az egyik jelenetben pl. a diákok kiközösítik a társukat azért, mert roma, de az előadásban az ruandai népirtás vagy a Malina Hedvig-ügy is megjelenik. Ez az ív nagyon fontos az alkotók számára:

„Azt akarjuk megmutatni, hogy honnan indulhat a rasszizmus és xenofóbia, és mibe torkollhat, ha nem foglalkozunk eleget a témával, s nem vagyunk eléggé nyitottak“.

Az előadás szakmai konzulensei között megtalálható Szabó Tímea szociológus is, aki a téma társadalomtudományi hátterét segített elmélyíteni. Az általa szemlézett kutatásokból, amelyek az elmúlt 10 évből valók, világosan kitűnik, hogy egyre meghatározóbb szerepet tölt be a xenofóbia a társadalmi életben.

Megszólítani a gyerekeket

A 2013 óta létező Vekker Műhely eddigi produkciói főleg a színházi nevelés koncepcióján alapultak, amelynek keretében a diákok interaktívan módon vehettek részt az előadásokban. A darabot most ez nem fogja megszakítani, de utána lesz lehetőség kérdésekre és hozzászólásokra. Ugyanakkor, ahogyan eddig is, karnyújtásnyira, testközelben játszanak majd a közönségtől.

Az előadásokat olyan témákból szoktak létrehozni, amelyek köztémák és a diákokat is érdeklik. „Az ő nyelvükön kell ezeket a kérdéseket megfogalmazni és beszélni róluk, és akkor partnerek és nyitottak lesznek arra, hogy beszéljenek. Az iskolában se tér, se idő nincs erre, családon belül pedig kétséges, hogy felmerülnek-e ezek a dolgok“ – mondja Romada Rakottyay Katalin, majd hozzáteszi, az osztályterem a diákok egyik saját közege, ezért itt talán őszintébbek tudnak lenni, mint mondjuk egy formálisabb helyszínen.

Hol lesz még?

A mariánumi bemutatót követően a dél-szlovákiai régió más magyar tannyelvű középfokú oktatási intézményeibe is le szeretnének jutni a darabbal. Márciusra pedig terveznek egy komáromi előadást a szélesebb körű nézőközönségnek is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

koronavírus-vakcina

Bevásárol majomhimlő elleni vakcinából az Európai Unió

építőipar

Egekbe szökött az építőanyagok ára, a cégek is több pénzt kérnek

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

dd

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.