Régió

Hogyan lesz az idegentől való félelemből gyűlölet?

Komárom | Varieté X címmel első tantermi-színházi előadását mutatja be a héten a Vekker Műhely és a Gurigongo Symposium Komáromban, amelyben az idegenellenesség témakörét járják körül.
Vataščin Péter

2020. február 5. 17:30

Vekker Műhely
A próbákon már olajozottan működik az előadás (fotó: Töltésy Rudolf)

„Arra döbbentünk rá, hogy az idegenellenesség egyre élesebben van jelen a mai társadalmunkban, és főleg a középiskolás korosztály a veszélyeztetett, akiknek még formálódik a személyiségük. Belőlük később szavazók is válnak, és ezért láttuk lényegesnek, hogy őket célozzuk meg a témával“

– fejtegette az Új Szónak a Varieté X c. előadás koncepcióját Romada Rakottyay Katalin, a darab egyik szereplője. Mellette még Dékány Nikolett, Laboda Róbert és Tóth Gábor szerepelnek abban az előadásban, amelyet a héten a komáromi Mariánum Egyházi Iskolaközpontban mutatnak be a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával. Az előadás rendezője Miklós László.

Helyi és globális probléma

A darabot alkotó jelenetek háttere egyszerre helyi és globális. „Mivel Varieté a név, ezért ez azt jelenti, hogy sok apró jelenetet és történetet fűztünk egybe“ – mondja Romada Rakottyay Katalin, majd kifejti, itt aktuális témákról van szó, amelyek elsősorban a menekültválságot, a romákhoz és az afroamerikaiakhoz való viszonyulást jelentik, valamint a szlovák-magyar ellentéteket is. Az egyik jelenetben pl. a diákok kiközösítik a társukat azért, mert roma, de az előadásban az ruandai népirtás vagy a Malina Hedvig-ügy is megjelenik. Ez az ív nagyon fontos az alkotók számára:

„Azt akarjuk megmutatni, hogy honnan indulhat a rasszizmus és xenofóbia, és mibe torkollhat, ha nem foglalkozunk eleget a témával, s nem vagyunk eléggé nyitottak“.

Az előadás szakmai konzulensei között megtalálható Szabó Tímea szociológus is, aki a téma társadalomtudományi hátterét segített elmélyíteni. Az általa szemlézett kutatásokból, amelyek az elmúlt 10 évből valók, világosan kitűnik, hogy egyre meghatározóbb szerepet tölt be a xenofóbia a társadalmi életben.

Megszólítani a gyerekeket

A 2013 óta létező Vekker Műhely eddigi produkciói főleg a színházi nevelés koncepcióján alapultak, amelynek keretében a diákok interaktívan módon vehettek részt az előadásokban. A darabot most ez nem fogja megszakítani, de utána lesz lehetőség kérdésekre és hozzászólásokra. Ugyanakkor, ahogyan eddig is, karnyújtásnyira, testközelben játszanak majd a közönségtől.

Az előadásokat olyan témákból szoktak létrehozni, amelyek köztémák és a diákokat is érdeklik. „Az ő nyelvükön kell ezeket a kérdéseket megfogalmazni és beszélni róluk, és akkor partnerek és nyitottak lesznek arra, hogy beszéljenek. Az iskolában se tér, se idő nincs erre, családon belül pedig kétséges, hogy felmerülnek-e ezek a dolgok“ – mondja Romada Rakottyay Katalin, majd hozzáteszi, az osztályterem a diákok egyik saját közege, ezért itt talán őszintébbek tudnak lenni, mint mondjuk egy formálisabb helyszínen.

Hol lesz még?

A mariánumi bemutatót követően a dél-szlovákiai régió más magyar tannyelvű középfokú oktatási intézményeibe is le szeretnének jutni a darabbal. Márciusra pedig terveznek egy komáromi előadást a szélesebb körű nézőközönségnek is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A járási hivatalok elöljáróit az OĽaNO fogja kinevezni ⋌(TASR-felvétel)

Az OĽaNO jelöli az elöljárókat, az MKP-s javaslatok nem mentek át

korrupció

A lakosság nagy része az egészségügyet tartja a legkorruptabb ágazatnak

Matovič Kollár

Matovič feltételezi, hogy az SaS és a Za ľudí megszavaznák Kollár leváltását

Ennio Morricone

Ennio Morricone előre megírta saját gyászjelentését

felvidek

Tizenhat meghívás az elhalasztott Felvidéki Labdarúgó-bajnokságra

Súlyos közúti baleset – egy teherautó és egy személyautó ütközött

Súlyos közúti baleset – egy teherautó és egy személyautó ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.