Régió

Hangsúlyos nem a logisztikai parkra

Hegyéte/ Dunaszerdahely/ Nagyudvarnok | Csütörtökön lezárult a Hegyétére tervezett logisztikai központ projektjének véleményezési eljárása. A Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi osztályának 30 napja van arra, hogy értékelje a hozzászólásokat.
Kiss Bartalos Éva

2020. szeptember 12. 12:04

park

A tervek szerint az ország egyik legnagyobb logisztikai központját építené meg egy amerikai befektető a Dunaszerdahely melletti község ipari zónájában, a lakóházakhoz közel. Nagy tiltakozóhullámot váltott ki a befektetés, aláírásgyűjtések is indultak.

Ipari zóna és lakott terület

Hegyéte területrendezési tervében ipari zónaként határozták meg a község határában lévő parcellákat. Az amerikai Pannattoni vállalat nyáron jelentkezett be a tervével, amelyben egy nagyszabású beruházást vázoltak fel logisztikai központtal, gyártócsarnokokkal.

park

A dunaszerdahelyi lakóházaktól alig 30, a balázsfai lakópartól 110 méterre épülne fel a központ, az út másik felén pedig Nagyudvarnok lakótelepe húzódik. A 20 millió euró értékű befektetés 30 hektáros területet foglalna el.

A szomszédok hatástanulmányt kérnek

Dunaszerdahely és Nagyudvarnok is bekapcsolódott a véleményezési folyamatba. Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere azt mondta, hogy a város önkormányzata kérvényezte a magasabb szintű környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozását, véleményüket továbbították a járási hivatal környezetvédelmi osztályának.

„Ez a fejlesztés nem kizárólag Hegyétét és Balázsfát érinti, hanem Nagyudvarnokot és Dunaszerdahelyt is. A terv nagymértékben befolyásolja a közlekedési helyzetet, a környezeti hatástanulmány kidolgozásán kívül közlekedési hatástanulmányt is kérünk, amelyből kiderül, hogy merre, és hogyan járnának a kamionok, illetve mekkora lehet az egyes dunaszerdahelyi útszakaszok és kereszteződések terheltsége.

Résztvevőként reméljük, mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy kiderüljön, alkalmas-e a beruházás ezen a területen” - közölte Hájos Zoltán.

„Mi is kifogásoltuk a tervet, a lakosság érdekeit kell képviselnünk, az ő panaszaikat figyelembe kell vennünk. Szomszéd községként érintettek vagyunk az eljárásban” - nyilatkozta Ürögi János Nagyudvarnok polgármestere.

A lakosok döntsenek

Két aláírásgyűjtés is indult a beruházás ellen, az egyiket csak hegyétei lakosok írták alá. Bokros Ferenc polgármester korábban azt mondta, hogy a helyiek ismerik a tervet, ezért nem is támadják. Bindics Zsolt az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője máshogy látja. „Az egyik petícióhoz az interneten közel háromezer aláírás gyűlt össze, az íveken pedig további legalább ezer. A helyiek által indított gyűjtés arra szolgál, hogy az önkormányzatnak és a polgármesternek képed adjon arról, mit gondolnak a lakosok a tervről. Több száz ember véleménye ellentmond a polgármester szavainak. Ha az önkormányzati képviselők és a polgármester azt teljesíti, amire felesküdött, tehát a helyi polgárok érdekeinek védelmét helyezi előtérbe, akkor megváltoztatják a döntésüket” - mondta Bindics Zsolt. A petíciós bizottság azt tervezi, hogy szerdán leadják az íveket a községi hivatalban. Hegyétén csütörtökön ülésezik a képviselő-testület, Bindics azzal magyarázta az időpontválasztást, hogy ahhoz, hogy az önkormányzat csütörtökön foglalkozhasson a panasszal, azt egy nappal korábban be kell nyújtani. „Az ülésnek van egy pontja, amelyben a javaslatokat és panaszokat tárgyalják. Ha az aláírók száma eléri a választásra jogosultak 30 százalékát, akkor referendumot kell kiírni az önkormányzati törvény alapján. 

Abban az esetben, ha az önkormányzat annak ellenére, hogy a lakosok kinyilvánítják akaratukat, nem fogadja el a véleményüket, akkor csak arra gondolhatunk, hogy a közérdek helyett az önérdek jelenik meg a döntésben, ebben az esetben referendumon keresztül szerezhetnek érvényt az akaratuknak” - folytatta Bindics Zsolt.

A beruházás ellenzői a közlekedési helyzetre is felhívták a figyelmet, a tervek szerint az összekötőúton közlekedne több száz kamion, Hegyétére pedig a polgármester szerint nem lehet bejutni a kijelölt útvonalon. „A közutakról szóló törvény is kimondja, hogy az összekötőutakon csak 12 tonnás járművek járhatnak, csak célforgalom használhatja. Ha megépül Európa egyik legnagyobb logisztikai parkja, a kamionforgalom miatt teljesen tönkremegy az összekötőút, ahol nem férnek el a teherautók. A hegyétei polgármester azt mondta, nem engedi be a forgalmat Balázsfára, de a többi önkormányzat sem tétlen, így felmerül a kérdés, hogy van-e jogosultsága egy logisztikai parknak, ami elsősorban a teherforgalomra épül, egy olyan helyen, ahol nem csak lakóházak vannak, és egy arra nem alkalmas közút, hanem még a települések sem engedik be a kamionokat” - tette fel a kérdést Bindics. Az aláírók a környezetvédelmi minisztériumot is megszólították, Bindics Zsolt szerint erre azért volt szükség, hogy ha a járási hivatal szakosztálya úgy dönt, nem kell kivizsgálni a tervet, akkor a minisztérium kérje erre a helyi szervet. „Ha olyan döntés születik, ami ellentétes a lakosok érdekeivel, fellebbezni fogunk” - beszélt a további lépésekről Bindics Zsolt, aki arra is emlékeztettet, hogy a csallóközi vízvédelmi területen valósulna meg a beruházás.

30 nap van a döntésre

Michal Deraj a Dunaszerdahelyi járási hivatal vezetője elmondta, a környezetvédelmi osztály értékeli a projekthez beérkezett hozzászólásokat. „Az osztály dönt arról, hogy  elegendő-e a vizsgálati eljárás, vagy követeli a környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozását erre a projektre” - mondta a hivatalvezető, hozzátéve, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozása másfél évig is eltarthat, az alacsonyabb szintű eljárásban a hivatal az illetékes.

„Ha az osztály szerint elegendő az alacsonyabb szintű eljárás, akkor az eljárás résztvevői fellebbezhetnek, de ez rövidebb ideig tart, mintegy két hónapig” - folytatta Michal Deraj.

A környezetvédelmi osztálynak 30 napja van arra, hogy értékelje a hozzászólásokat, és döntsön a következő lépésről. A hivatalvezetőtől megtudtuk, hogy egy másik eljárás is folyamatban van. „A befektető benyújtotta a projektdokumentációt az elvi építési engedély kiadásához. Ezzel a járási hivatal illetékes osztályai foglalkoznak, véleményezik a projektdokumentációt, megvizsgálják, milyenek a megvalósítás feltételei az elvi építési engedély kiadásához. Ezt a Dunaszerdahelyi Közös Építészeti hivatal dolgozza ki, a község pedig aláírja” - részletezte az eljárást Michal Deraj.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

sport a tv-ben

Trnava–DAC rangadó a tévében

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

dér fagyás illusztráció

Ilyen időnk lesz szobaton

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.