Régió

Halasszák későbbre az ügyintézést az érsekújváriak

Érsekújvár | A rendkívüli állapot idejében sem születési, sem házassági, sem halotti anyakönyvi kivonatot nem állítanak ki az Érsekújvári Városi Hivatalban. A március 25-től érvényes rendelet érinti a házasulandókat is. A már bejelentett esküvőket megtartják, de új házasságkötési időpontot nem egyeztethetnek az érsekújváriak.
Száz Ildikó

2020. március 25. 13:00

Kihalt volt szerdán délelőtt az érsekújvári sKihalt volt szerdán délelőtt az érsekújvári sétány és a főtérétány és a főtér
Kihalt volt szerdán délelőtt az érsekújvári sétány és a főtér - A szerző felvétele

Szigorított óvintézkedések

Az ügyintézést a városházán ideiglenesen szerdára korlátozták 8-tól 10 óráig és 15-től 17 óráig, de csak az ügyfélfogadó központ látogatható. A városháza tájékoztatása szerint jelenleg nem állítanak ki születési, házassági és halotti anyakönyvi másolatot sem. Az első születési anyakönyvi kivonat kiállítása kapcsán arról tájékoztatták a lakosokat, hogy a gyermek születésétől számított hatvan napig elegendő az édesanya egészségbiztosítási kártyája a gyermek orvosi ellátásához. Házasságkötési kérelmet sem nyújthatnak be a lakosok a városházán, és az elhunyt temetéséhez elegendő a halotti látlelet, nincs szükség a halotti anyakönyvi kivonatra. Az előre bejelentett házasságkötéseket megvalósítják, de a házasságkötő teremben csak az ifjú pár, két tanú, az eskető és az anyakönyvvezető lesz jelen.

rendelo
Az érsekújvári rendelőintézet főkapuját lezárták, csak telefonos egyeztetést követően juthatnak be a betegek az épületbe (A szerző felvétele)

Telefonáljon orvosának

A koronavírus megfékezése érdekében a város központjában lévő Medicentrum rendelőintézet főkapuját is bezárták. Az egészségügyi központban nyolc körzeti orvos dolgozik és tizenhat szakrendelő található. Kifüggesztették a főbejárat ajtajára az egyes körzeti-, illetve szakorvosok elérhetőségét, és a páciensek csak előzetes egyeztetés alapján kereshetik fel a kezelőorvosukat. Ha az orvos aznap rendel, akkor a nővérke lejön a bejárathoz és beengedi a beteget a lezárt épületbe. Az egyik szemorvos például csak a délelőtti órákban rendel, délután csak a sürgős eseteket vizsgálja ki. Kivizsgálás előtt mindenkinek alá kell írni egy nyilatkozatot arról, hogy tudomása szerint nincs koronavírus fertőzése. A rendelőintézetbe érkező betegeket csak egyedül, kíséret nélkül engedik be az épületbe. Értesüléseink szerint azért volt szükség ilyen szigorú óvintézkedésekre, mert az egészségügyi dolgozóknak még nincs szükséges védőfelszerelésük, és a megyei tisztiorvosi szolgálat engedélyezte az épület lezárását.

var
Lezárták az érsekújvári piacteret, csak a pékárut, újságot és dohányárut kínáló kisboltok maradtak nyitva (A szerző felvétele)

Bezárt a piac

Érsekújvárban szerdán kihalt volt a korzó és a főtér környéke, csak néhány járókelővel találkoztunk, akiktől megtudtuk, banki ügyeiket intézik, vagy hivatali alkalmazottként van teendőjük a városban. A köztéri piacot lezárták, csak a pékárut, újságot és dohányárut kínáló kisboltok maradtak nyitva. A közösségi oldalakon az érsekújvári térségbeli kistermelők ingyenes házhoz szállítással kínálnak a városi lakosoknak friss zöldséget, elsősorban salátát, újhagymát és retket. A kórház mögötti kertvárosrészben néhány helyen a tavaszi lomtalanítás során összegyűjtött szemetet és zöldhulladékot találtunk a házak előtt. A város vezetése a közelmúltban figyelmeztette a lakosokat a hulladék-elszállító Brantner céggel kötött egyezségéről, hogy későbbi időpontra halasztják a tavaszi nagytakarítást és lomtalanítást a vírusveszély miatt.

Van, aki a város figyelmeztetése ellenére is lomtalanított, holott a tavaszi nagytakarítást elhalasztották a városban (A szerző felvétele)  
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

dac

Bércsökkentések és szélnek eresztett labdarúgók országszerte

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.