FOTÓK: Szemetes konténer terhelési próbáját végezték el a bajmóci állatkert medvéi

FOTÓK: Szemetes konténer terhelési próbáját végezték el a bajmóci állatkert medvéi

Szemetes konténer terhelési próbáját végezték el a napokban a bajmóci (Bojnice) állatkert medvéi. A tárolókat természetvédelmi nemzeti parkokban akarják elhelyezni műanyag palackok, fémdobozok és egyéb műanyag hulladékok tárolására, ám meg kell akadályozni, hogy az élelem után kutató medvék odaszokjanak és rendre feldúlják azokat.

A tartályt mézzel kenték be, hogy a bajmóci medvék garantáltan megpróbálják szétszedni. „Egy speciális betonöntvényről van szó, fém ajtóval és alkatrészekkel, a súlya 500 kilogramm” - mondta Marián Melicher, az Elkoplast Slovakia társaság kereskedelmi képviselője.  

A cég egy 1100 literes szeméttárolót is készített, azt a kassai állatkert lakói tesztelték, a bajmóci egy kisebb tartály. „A fő cél, hogy olyan szeméttárolókat tudjunk kihelyezni a nemzeti parkokba, amiket nem tudnak feldúlni a medvék. Ha a teszt sikerül, akkor ezekben kommunális hulladékot is lehet tárolni, nem csak műanyaghulladékot” – tette hozzá Melicher. Szerinte a tartály kiállta a próbát. „Ezen a téren a medvék a legjobb tesztmérnökök. Olyasmik is eszükbe jutnak, amire az ember nem is gondolna” – mondta.

Michal Haring, a Tátrai Nemzeti Park zoológusa terhelési próbának nevezte a kísérletet. „Ha ilyen tesztelés nélkül helyezünk ki szeméttárolókat, az a lakott területek közelébe csábítja a medvéket. Hosszú idő után ilyen teszteléseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy Magastátra városba ne járjanak be a medvék” – tette hozzá Haring. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabadban a medvék egy óránál tovább nem kísérleteznek egy-egy szeméttároló felnyitásával, továbbállnak más élelmet keresni. „Az állatkertben ez kicsit más, itt akár egy hétig is kísérletezhetnek vele, úgymond eljátszanak a tartállyal” – tette hozzá.

Tomáš Hulík, az állatkert igazgatója azt mondta, amellett, hogy fontos tapasztalatokat szereznek a konténerek kihelyezésével kapcsolatban, a kísérlet még színesíti is az állatkerti medvék mindennapjait. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?