Régió

Felújították Sztáray Irma, Sisi udvarhölgyének sírját a szobránci temetőben

Szobránc | Felújították Sztáray Irma sírját a szobránci temetőben. Visszahelyezték rá azt a restaurált szobrot is, amely eddig a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt, római katolikus templom mellett állt.
TASR

2019. május 10. 11:32

Sztáray Irma (Forrás: Szobránc városának információs portálja)

Sztáray Irma, Erzsébet (Sisi) osztrák császárné és magyar királyné udvarhölgyét egy sírboltba temették a Sztáray és a rokon Török család más tagjaival. „Az egész sír, illetve a családi sírbolt gránitkőből van. Úgy gondoltuk, Irma sírjára helyénvaló lenne egy nemesebb kőzetet választani, ezért a drágább vörös gránit mellett döntöttünk” - magyarázta Ján Švec-Babov, a római katolikus plébánia esperese. Hozzátette: a sírkő felújított formáját Darina Varcholovával és Ferdinand Horváthtal együtt tervezték meg.

A restaurált szobor, amelyet visszahelyeztek Sztáray Irma sírjára, carrarai márványból készült, és 500 kilogrammot nyom. Az esperes elmondása szerint a másolata a Russay villában berendezett, Sisi udvarhölgyéről szóló állandó kiállításon tekinthető meg.

Sztáray Irma 1863-ban született a nagymihályi járásbeli Sztára községben. Udvarhölgyként a királynét több útjára is elkísérte 1894 és 1898 között. Tanúja volt a Sisi ellen a Genfi-tó partján elkövetett merényletnek és a királyné halálának is. Ezt követően Sztáray Irma visszavonultan élt a ma már nem létező szobránci kastélyban, itt is halt meg 1940. szeptember 3-án.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?