Régió

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Érsekújvár | A Szent József Karitász helyiségeibe költöztették át ideiglenesen a Vág menti utcában lévő szociális szálláson élőket a felújítási munkálatok miatt.
Száz Ildikó

2019. július 18. 19:00

Érsekújvár önkormányzati honlapján arról tájékoztatták a lakosokat, hogy a hátrányos helyzetűek szükségszállását azért újítják fel, mert jobb körülményeket szeretne nyújtani a város a társadalom peremén élőknek. Olyan szállásra költözhetnek majd vissza, amely megfelel a regionális közegészségügyi hivatal által előírt feltételeknek. A karitász ideiglenes szállása a Besztercebányai utcában található, ahol augusztusig húzhatják meg magukat a rászorulók. „Ez alatt az idő alatt a Besztercebányai utcában a lakosok két csoportja váltja egymást. Miután a Vág menti utcában felújították a bal épületrészt és a szociális helyiségeket, a legtöbben visszatérhetnek a Vág menti utcába. Azok a hajléktalanok, akik eddig a saját kis szobájukat és a higiéniai konténert használták a Vág menti utcában, ideiglenesen a Besztercebányai utcába költöznek a város központjába” – áll a városi hivatal tájékoztatásában. A karitász épületében huszonnégy órás ügyelet van. Július 9-től itt osztják a meleg ételt a rászorulóknak. Egész évben üzemel az alacsonyabb komfortfokozatú éjjeli melegedőhely, amelyet a Vág menti utcában lévő konténerekben nyitott meg a város. A hajléktalanok 19 és 20 óra között foglalhatják el a szálláshelyeiket, és reggel 7 óráig maradhatnak, tisztálkodhatnak, és meleg ételt kapnak. A városban mintegy ötven hajléktalan van, egyesek vidékről húzódnak be a járási székhelyre. A konténerszállás tizenkét férőhelyes, a szociális szálláson többnyire azok húzzák meg magukat rövidebb-hosszabb időre, akik nem tudták fizetni a lakbért. Volt már példa arra, hogy a gyerekeit egyedül nevelő édesanya, miután felnőtt fiai munkába álltak és ő is talált jobban fizető állást, végre elhagyhatta a szükségszállást. Érsekújvárban nappali szociális központot nyitott volna a város a Pozsonyi utca és a Cirill-Metód utca közti zöldterületen, a testület jóváhagyta a pályázati pénzből tervezett beruházást, ám a lakosok petícióban tiltakoztak az újabb zöldterület beépítése ellen. A Szociális Újvár program részét képezte volna a Cirill-Metód utcában lévő városi épület felújítása, ahol állami gondozott fiataloknak nyitottak volna ideiglenes otthont.

A petíció aláíróit ez a beruházás nem zavarta, ők a Pozsony utcai városi telekre tervezett szociális központ megnyitása ellen tiltakoztak, ahol a társadalom peremén élőkkel foglalkoztak volna a szociális dolgozók. Az épület egyik részében higiéniai központot, a másik helyiségben foglalkoztató központot nyitottak volna a rászorulóknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?