Fejlődő vidéki turizmus Tallóson

Tallós-Malom
Tallós |

A Mátyusföld szélén, a Galántai járásban található a csaknem 1700 lakosú település, ahol számos látnivaló várja a látogatókat. A helyiek igyekeznek a falusi turizmus lehetőségeit kihasználni.

A csendesítő víz

Tallósra érkezve nagy valószínűséggel az első utunk a Kis-Duna partján álló malomhoz vezet. A Galántai Honismereti Múzeumhoz tartozó cölöpös malmot a hét minden napján 10 és 18 óra között lehet megtekinteni. Gyerekeknek 6 éves korig ingyenes a belépés, felnőtteknek 1 euró, diákoknak és nyugdíjasoknak 50 cent a belépő. Információt a +421/317805535-ös, vagy a +421/950286196-os telefonszámon lehet kérni. A part közelében két hónappal ezelőtt nyílt meg a Malom Csárda, ahol magyaros és halételekkel várják a látogatókat. A csárdát Pudmerický Norbert üzemelteti családi vállalkozásként. „Korábban szezonális jelleggel működött itt egy vendéglátóhely, mi viszont egész évben várjuk a vendégeket. Jelenleg 40-50 fő befogadására alkalmas belső termünk van, amelyet szeretnénk a közeljövőben 100 fősre kibővíteni, ahol például családi vagy céges rendezvényeket, zenés esteket lehet tartani. Nyár lévén a vendégeink elsősorban a teraszon és a part közelében tartózkodnak szívesen. A csónakázók, biciklisek, turisták állandóan jönnek, úgy érzem, máris sikerült a konyhánk jó hírét elterjeszteni, vannak, akik kimondottan a harcsapaprikásunk miatt keresnek fel minket” – mondta el a csárda vezetője. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani helyi vállalkozókkal, amiben a község polgármesterének is komoly szerepe van. A Kis-Duna partján sátorozási lehetőség is van és csónakot, tutajt, kajakot is lehet kölcsönözni.

A kölcsönzéssel kapcsolatos információk a splavy.sk oldalon, vagy a +421/948202210-es telefonszámon érhetőek el. A folyó víz nyugtató, csendesítő hatását szinte azonnal érezhetjük, ahogy megérkezünk a partra. Ezt megtehetjük biciklivel, hiszen az egyre bővülő kerékpárutaknak köszönhetően az egész környéket bejárhatjuk vele. Aki autóval érkezik, abból kiszállva azonnal érezheti a friss levegőt és a Kis-Duna jellegzetes szagát. A mólón ücsörögve elönt minket egy olyan nyugtató érzés, hogy minden rendben van, a világ kerek, nem is vágyunk másra, csak hogy jelen legyünk.


Lovasfarm

A falu központjától néhány kilométerre található a Big Family Ranch lovasfarm, amely ugyancsak egy családi vállalkozás. A háziasszony, Múcska Gabriella elmondta, nemcsak lovak, hanem kecske, nyúl, emu, szamár, muflon és mangalica is található a tanyán. „Az állatok főleg a gyerekek körében közkedveltek, akik szívesen nézegetik, etetik, simogatják őket. Hároméves kortól van lovasoktatás. Kezdők és haladók egyaránt jöhetnek lovagolni a rancsra. Népszerű a tereplovaglás és a fürdés a lovakkal, amikor a résztvevők lóháton mennek el a malomig és ott fürdenek a Kis-Dunában. A másik kedvelt időtöltés a túralovaglás, amikor Patonyrétre megyünk az érdeklődőkkel lóháton. Lovas kocsikázást szintén lehet igényelni. Ezeknél előzetes egyeztetés szükséges” – részletezte Múcska Gabriella. Júliusban és augusztusban egy-egy hetes napközis lovastábort szerveznek már több éve. A farmon 40-50 fős rendezvényeket is lehet tartani, családi, céges, iskolai és egyéb összejöveteleket. A helyszínen lehetőség van bográcsozni, grillezni, vagy máshonnan ételt hozatni, amelyet a helyiek szolgálnak fel. A rancs tulajdonosa ugyancsak kiemelte a jó együttműködést a Malom csárdával. 


A polgármester, Horváth Zoltán kiegészítette, hogy Tallóson a temetőben található Nagyszombat megye egyetlen magyar búcsújáró helye, az 1901-ben készült lourdes-i barlang, benne rózsákkal díszített talapzaton Szűz Mária szobra. Az Esterházy-kastélypark látogatható, a kastély felújítás alatt áll. „Nagyon örülök, hogy összeállt egy nagyon ügyes csapat, amellyel elkezdtük a felújítást. Rengeteget köszönhetünk Nagyszombat megyének és helyi vállalkozóknak, magánszemélyeknek is. Augusztusban megnyitjuk a most készülő emlékszobát a kastélyban, ahol a település történetéről készítünk kiállítást. Megtekinthető lesz az a szárnyas zongora, amely 75 év után kerül vissza a kastélyba és amelyen a grófnő játszott valamikor” – mondta el Horváth Zoltán. Hozzátette, a Kis-Duna partján a tervek szerint jövő nyárra elkészülhet az a látogatóközpont, amelyet a következő hetekben kezdenek építeni, és amely 40-50 fő befogadására lesz alkalmas. „Amolyan turisztikai központot kell elképzelni, ahol kisebb összejöveteleket lehet majd tartani, ahol az idelátogató turisták megpihenhetnek, felfrissülhetnek, illetve információkat kaphatnak a helyi látnivalókról, a megyében található érdekességekről, vagy filmet nézhetnek a malom működéséről” – zárta a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?