Fadrusz nyomában – sétára hív a Pozsonyi Kifli

Pozsony |

<div>Fadrusz János híres szobrászművész pozsonyi műveit és munkásságát ismertető magyar sétát szervez a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás varánap, október 8-án.</div>

Hornyák István idegenvezető és újságíró 14.00-ra várja az érdeklődőket a virágvölgyi templom (Blumentálsky kostol) bejáratához. A város szülöttének számító Fadrusz János (1858–1903) Pozsonyból indulva lett elismert alkotó. Ő készítette a már nem létező pozsonyi Mária Terézia-szoborcsoportot is. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"289763","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Fadrusz János","typeof":"foaf:Image","width":"336"}}]] A Pozsonyi Kifli PT idei négy magyar sétát tartott. Az első áprilisban volt: Korpás Árpád idegenvezető, a társulás alelnöke Pozsony és a protestantizmus címmel adott elő. Júniusban az András-temetőben volt sétája, ahol a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a Petőfi Sándor legjobb pozsonyi barátjának számító Kolmár József sírjánál megemlékezést is tartott a jeles személyiség halálának századik évfordulója alkalmából. A témában könyveket is jegyző helytörténész és tanár, Benyovszky Mánya Ágnes a pozsonyi boldog békeidők építészetéről adott elő két alkalommal. Az 1890 és az első világháború közti időszak épületeit, korát „hozta közelebb” a vele sétálóknak. Sikeres évet zár a társulás a könyvkiadás terén is. A „legnagyobb magyar” születésének tavalyi, 225. évfordulója kapcsán – Pozsonyi mesék című sorozata legújabb köteteként – meséskönyvet jelentetett meg Széchenyi címmel. A szerző, Veres István író és publicista művéért Madách-nívódíjat kapott. Már napvilágot látott magyarul és szlovákul is a Mesélő sárga villamos című könyv. Vlado Schwartz munkája az 1914-től 1935-ig Pozsony és Bécs közt közlekedő pozsonyi villanyvasúthoz – közkeletű nevén a bécsi villamoshoz – kötődő történeteket dolgoz fel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt vonzó módon. A könyvet a Pozsonyi Kifli PT a Regionális és Városi Tömegközlekedés Barátainak Klubjával közösen jelentette meg. Hamarosan elérhető lesz Kacsinecz Krisztián magyar nyelvű meséskönyve is arról a száz évvel ezelőtt elhunyt Batka Jánosról, aki a 19. és 20. század fordulóján a pozsonyi kulturális és közélet egyik legjelentősebb személyisége volt. Szeptemberben a társulás a Rudnay téren (a volt Székesegyház téren) magyar és szlovák nyelvű kültéri (pop-up) kiállítást is szervezett Batkáról.A civil szervezet Eseménynaptára megtalálható a várostörténeti írásokkal is rendszeresen jelentkező www.pozsonyikifli.sk honlapon. A korábbi évek sikerein felbuzdulva 2018-as Pozsonyi naptár megjelentetését is tervezik, s remélik, idén is külön standdal lehetnek majd jelen a pozsonyi adventi vásárban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?