Régió

Ezúttal is alacsony a választási részvétel a kassai Luník IX lakótelepen

Kassa | Hagyományosan nagyon alacsony a választási részvétel a túlnyomórészt romák lakta Luník IX kassai lakótelepen. A szavazás rendben zajlik, de a választási körzet két szavazóhelyisége általában üres.
TASR

2019. május 25. 19:00

„Minden rendben zajlik, eddig semmi probléma nem volt. A szavazók általában tájékozottak, tudják, hogyan kell voksolni, hány jelöltet karikázni, úgyhogy nincs is szükség különösebb útmutatásokra. Ami a részvételt illeti, szokásosnak mondható, hasonló, mint öt évvel ezelőtt” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Peter Palla, az 1-es számú szavazókörzet választási bizottságának elnöke.

Az első szavazók 8.30 körül érkeztek. Palla elmondta, mostanáig inkább a fiatalok és a középkorúak járultak az urnákhoz. Mozgóurnát eddig nem kért senki.

A szavazók egyike a 37 éves Šaňo volt. A TASR-nek úgy nyilatkozott, azért ment el szavazni, mert a jelöltek között van az a képviselőjelölt is, akire voksolni akart. „Azért jöttem el szavazni, hogy ne legyen rasszizmus, és hogy legalább egy ember harcoljon a romákért, hogy legyen szavunk” – mondta.

A városrész két szavazókörzetébe összesen 4400 választópolgár tartozik. Az 5 évvel ezelőtti EP-választáson rekordalacsony, 0,74 százalékos volt itt a részvétel.

Marcel Šaňa, a Luník IX polgármestere az alacsony részvétellel kapcsolatban azt mondta a TASR hírügynökségnek, részben torz ez az eredmény. „Az itt bejegyzett több mint 4000 választásra jogosult állampolgár közül a valóságban kevesebb mint feleennyi ember lakik a lakótelepen. A többség külföldön, főleg Angliába, Belgiumban él. Sokan még akkor mentek el, amikor több bérházat lebontottak a városrészben, vagyis hosszabb ideje külföldön élnek” – magyarázta a TASR-nek.

Hozzátette, felvilágosító kampányt szerveztek, hogy szavazásra ösztönözzék az embereket, mert a romákat szemmel láthatóan nem érdekli ez a választás. „Muszáj volt nekik elmagyaráznom, hogy minden választás fontos, mert hatással van az ország lakosságának életére, úgyhogy remélem, ezúttal valamivel magasabb lesz a szavazókedv a lakótelepen. A romákat leginkább az önkormányzati választás érdekli, amikor közvetlenül a saját képviselőiket választják meg, és akik közvetlenül befolyásolják az életüket. De ez nem érvényes, ha olyan jelöltről van szó, aki valahol messze van, akit nem ismernek. Igyekeztem meggyőzni őket, hogy fontos ez a választás, hogy hatással van az unióra, az országra, az egész életünkre” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Jó bevételi forrás a turizmus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?