Érvénytelen az alsószemerédi önkormányzati választás

választás 2022 k

Érvénytelen a tavaly őszi önkormányzati választás a lévai járásbeli Alsószemeréd (Dolné Semerovce) községben.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) úgy ítélte meg, hogy több hibát is elkövettek a választás során: egy másik személy kezdeményezte, hogy a szavazásnál olyan választópolgároknak segítsen, akiknél erre nem volt jogosultsága.

A panaszt a Szövetség nyújtotta be, amiatt, mert a választás napján a szavazók egy nő kíséretében érkeztek a szavazóhelyiségbe, és a nő segített nekik kitölteni a szavazólapot. Azt mondta, egészségi problémáik miatt segített az embereknek, illetve olyanoknak, akiknek gondot okoz az olvasás vagy az írás.

A bíróság indoklásában az olvasható, hogy a járási választási bizottság (OVK) már korábban megfogalmazta a gyanúját, hogy ez az eljárás befolyásolhatta a választás menetét és hatással lehetett a szavazópolgárok döntésére. „Erre utal az a tény is, hogy ugyanaz a nő asszisztált 109 választópolgár szavazása során” – fogalmazott az NSS.

A bíróság emlékeztetett, a választási bizottság jegyzőkönyvében az szerepel, hogy a segítséggel szavazó választópolgárok mindegyike aláírásával igazolta, hogy átvette a szavazólapokat. „Egyikük sem tett az aláírás helyére keresztet, ami arra utal, hogy az említett választópolgár önállóan is kitölthette a szavazólapot. A helyi választási bizottság elnöke nem tudta megmondani, hogy 109 választópolgár miért asszisztens segítségével voksolt. Azzal érvelt, hogy Alsószemeréd roma származású lakosai többedmagukkal érkeztek a szavazóhelyiségbe, hangoskodtak, és zavarták a választást. Amikor a bizottság tagjai megkérdezték, hogy miért nem tartatta be a választás szigorú szabályait, azt válaszolta, aggódott a biztonságáért” – áll az NSS indoklásában.

Az októberi önkormányzati választás győztese 140 szavazattal Milan Rafael, a Hlas jelöltje lett. Az NSS azonban alkotmányellenesnek ítélte a választást, és érvénytelennek nyilvánította a képviselő-testület és a polgármester megválasztását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?