Több női képviselője is van Nagymegyernek

Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Az önkormányzati választás változást hozott a városban. Soóky Marián iskolaigazgató vette át a polgármesteri tisztséget. Alpolgármestere Estergajoš Mária lett, a képviselő-testületben pedig megduplázódott a női tagok száma.

A lakosok két választókörzetben szavazhattak, Nagymegyerről 12 képviselő kerülhetett be, míg Izsap választókörzetből 1 fő, így összesen 13 főt számlál a testület. Az előző ciklus képviselői között két hölgy kapott helyet, míg most ez a szám megduplázódott. Ez azért is érdekes, mert az első két legtöbb voksot kapó képviselőjelölt nő volt. Lapos Ildikó 1470 és Estergajoš Mária 1385 szavazattal verték a mezőnyt. Lapos Ildikó az előző ciklusban is bizonyított már Holényi Gergő leköszönő polgármester alpolgármestereként, városi bizottsági tagként és közösségi tevékenységei során is. Estergajoš Mária 46 aktív évet töltött el iskolaügyben, dolgozott nevelőnőként és tanárnőként, majd 21 éven keresztül igazgatta a szlovák alapiskolát, és immáron ő az új alpolgármester. A másik két hölgy, a hetedik helyen végzett Vörös Zsuzsanna 1033 és a tizedik helyen zárt Sobek Darina 936 szavazatot kapott.

A 42 képviselőjelöltre a beérkezett 3414 érvényes szavazólapon 4824 szavazatot vitt el a négy női jelölt, míg a kilenc férfira 8704 jutott. Ez a lakosság egyértelmű igényét mutatja arra, hogy az előző ciklushoz viszonyítva több nő üljön városvezetői székekben. A statisztikából persze nem olvasható ki a választók pontos motivációja és az sem, hogy valójában mennyire befolyásolta őket a jelöltek neme. Azt viszont mind a négy bekerült női jelölt egyöntetűen kihangsúlyozta, hogy szerintük a legfontosabb egy adott jelölt teljesítménye, eddigi tapasztalatai és elért eredményei. Szerettük volna megtudni, hogy milyen ambíciók vezérelték őket és mit szólnak ahhoz, hogy a következő négy évben több nő ülhet a képviselő-testületben.

Lapos Ildikó (Képarchívum)

Lapos Ildikó, független képviselő, volt alpolgármester 

Megtisztelő számomra, hogy képviselőjelöltként a legtöbb szavazatot kaptam városunkban. Ez visszaigazolás számomra, hogy a lakosok pozitívan értékelik a mögöttem lévő 56 évet, a 16 év képviselői munkát és valószínűleg szimpatikus számukra az emberi értékrend, amit képviselek. Meggyőződésem, hogy a választók a döntéshozatal előtt nagyon sok mindent mérlegelnek. A jelöltek tevékenységét, részvételét a közösség szolgálatában éppúgy, mint a családi hátterüket és életútjukat. Remélem, hogy ezek a tényezők számukra az elsődlegesek, ennek alapján szavaznak bizalmat és adnak lehetőséget a további bizonyításra. Nem szeretném azt hinni, hogy a választásuknál a döntő tényező az lenne, hogy a jelölt nő, vagy férfi. Minden megválasztott képviselő egyformán köteles felelősségteljesen, konstruktívan és empátiával hozzáállni a várost és lakosait érintő kérdésekhez. Ez a minimum, amit mindig, minden körülmény között szem előtt kell tartanunk. Célom ezt a jogos elvárást teljesíteni.

Estergajoš Mária (Képarchívum)

Estergajoš Mária, független képviselő, alpolgármester

Már nagyon szerették volna az emberek, hogy több női képviselő legyen Nagymegyeren. Az előző ciklusokban is mindig csak egy, vagy maximum két hölgy ült a testületben. Persze főleg az egyes személyiségekre adják le a voksokat és nem a nemek alapján, viszont a négy hölgy, akik bejutottak, magamat is beleértve, valóban sok mindent letettek már az asztalra. Eleve úgy is ismernek bennünket, hogy mi tenni akarunk a városért. 20 évvel ezelőtt már voltam egyszer képviselő, de akkor 3 év múltán vissza kellett adnom a mandátumomat, mert iskolaigazgató lettem. Friss nyugdíjasként elsősorban kortársaim, a nagymegyeri szépkorúak körülményeinek a javítását tűztem ki célul, amit meg is kívánok valósítani. Azóta is aktívan dolgozom a Nyugdíjas klubban és más szervezeteknél is. Szeretnék még más szociális területen és az iskolaügyeket érintő kérdésekben is továbbra is tevőlegesen részt venni és a sokéves tapasztalataimat átadni. Nyitottan és felkészülten állok rendelkezésre a városi önkormányzat teendői előtt.

 

Vörös Zsuzsanna (Képarchívum)

Vörös Zsuzsanna, független képviselő, a nagymegyeri termálfürdő marketingese és üzleti referense

Teljesen új képviselője vagyok a testületnek, még nem vettem részt önkormányzati munkában azelőtt. A termálfürdőben dolgozom már 18 éve, ahol nagyon sok jó kapcsolatot építettem ki, eleve nyitott személyiség vagyok. A napi szintű kommunikáció a vendégekkel, a szállásadókkal és a lakosokkal, valamint az elmúlt 32 év, amit Nagymegyeren töltöttem arra ösztönzött, hogy elinduljak a választáson és be is kerültem a képviselő-testületbe. Az előző négy év vezetésének sem volt könnyű dolga a covid miatt, és a jelenlegi háborús hangulat sem segíti a helyzetünket. A hatalmas áremelkedések komoly kihívás elé állítják a családokat. Kemény munka vár a városvezetésre, ahogy a termálfürdőre is. De fontos volna, hogy ne csak a városi cégek, többek között a termál működése legyen a központi téma, hanem a lakosságot érintő más fontos kérdésekkel is foglalkozhassunk mint például a parkolással kapcsolatos gondokkal, az útfelújítások kérdésével, illetve a lakosok komfortjának emelésével.

 

Sobek Darina (Képarchívum)

Sobek Darina, független képviselő, pénzintézeti munkatárs

Korábbi képviselőként legnagyobb szívügyem a nagymegyeri szervezetekkel való együttműködés és jótékonysági rendezvények szervezése volt, amik most is a legfontosabbak számomra. Annak ellenére, hogy kötött munkaidőm van, igyekszem személyesen is jelen lenni ezeken, ami sajnos nem mindig valósul meg. Viszont ezt nem is bánom annyira, hiszen a háttérmunka az, amit én a legjobban szeretek csinálni. Pályázatokat írok, támogatásokat szerzek és napi szinten tartom a kapcsolatot a lakosokkal. Az új vezetőségben azt látom, hogy „nagy az összhang”, és szeretnék, hogy minden fontos fejlesztés megvalósuljon. Örülök neki, hogy a választók úgy gondolják, hogy szükség van női képviselőkre. Lehet, hogy pont a korábbi testületi viták miatt érzik azt, hogy a hölgyek majd csitíthatják, korrigálhatják ezeket a konfliktusokat. Az eddigi találkozókon mindannyian egyetértettünk abban, hogy a város fejlődése az elsődleges és fontos, hogy konstruktívan működjünk együtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?