Polák László polgármester folytatja hivatalát (FOTÓK)

Megkezdte a munkát az új önkormányzat (A szerző felvétele)
Ekecs |

Letette az esküt Ekecs község polgármestere, valamint új képviselő-testülete, úgyhogy hivatalosan is megalakult az új faluvezetés. Elfoglalták a helyüket az önkormányzati bizottságok kinevezett elnökei és még egy kitüntetést is átadtak az ünnepi testületi ülésen.

Polák László köszöntőjével és az ország himnuszával kezdődött meg az ekecsi beiktató testületi ülés, ahol a polgármester után a képviselők is letették a hivatali esküjüket. A szlovákul felolvasott szöveget, a magyar fogadom és szlovák sľubujem szó kimondásával hitelesítették, majd papíron is alá írták azt, amivel hivatalosan is elfoglalták pozíciójukat a község vezetésében. Szakál József, a választási bizottság elnöke elmondta, hogy az október 29-i önkormányzati választás problémamentesen zajlott le. Polák László egyedüli indulóként a szavazatok 100%-át szerezte meg, összesen 1089 érvényes szavazatot kapott. A lakosság részvételi aránya a nap végén alacsony, mindössze 37,18 százalékos volt. Algeyer Rozália, a korábbi ciklus alpolgármestere 779 szavazattal végzett az első helyen a képviselőjelöltek között, 75 szavazattal előzve meg a Csicsó Dórát, aki először mérettette meg magát. A pontos szavazatszámok és összegzések ismertetése után felolvasták az esküt, melyet követően a polgármester és az új testület tagjai is megfogadták azt. Ekecs alpolgármesteri tisztségét továbbra is Algeyer Rozália látja majd el. A polgármester akadályoztatása esetén a testület összehívására jogosult képviselő pedig László Tamás lett. Az eskettetők személye nem változott, Algeyer Rozália, és László Tamás látják el ezt a feladatot a következő négy évben is.

"Az elmúlt időszak pandémikus és egyéb szociális hatásai kifejtik azt az érdektelenséget, amely szinte már áthatja az egész közéletet" - mondta beszédében Polák László (A szerző felvétele)

A választásokon való részvétel gyengének mondható, mert az elmúlt időszak pandémikus és egyéb szociális hatásai kifejtik azt az érdektelenséget, amely szinte már áthatja az egész közéletet. Eszembe jut egy okfejtés Pető Péter újságíró tollából: »Mára a demokratikus rendszerek általános választójogra építkeznek, valójában tömegek vannak kirekesztve a demokratikus döntéshozatalból, részvételből, mert nincsenek tudásaik, információik a politikai közösséget érintő ügyekről és történésekről. Nem férnek hozzá a demokráciához, logikusan a szabadsághoz sem«. Ezek súlyos szavak, ha elgondolkodunk rajta, hiszen látjuk a következményeket. Érdektelenséget tapasztalunk az élet több területén is. Kevesen vannak, akik vállalják a közügyekért való teendőket. Nagy-nagy köszönet azoknak, akik ezt vállalták és megmérettették magukat a választáson.

– mondta ünnepi köszöntő beszédében a Polák László, az újraválasztott polgármester.

20 évvel ezelőtt tette le első polgármesteri esküjét (A szerző felvétele)

A mi feladatunk, hogy a falu szekerét jó irányba tartsuk, mind gazdaságilag, mind emberileg. Tudnunk kell, kiállni és kompromisszumra jutni céljaink elérésének érdekében. Vannak terveink, kész projektjeink, melyeket csak folytatni, vagy felfrissíteni kell majd. Ne zárjuk be kapuinkat, legyünk nyíltak és nyitottak. Ez egy új kezdet, melynek jelmondataként felidézem egy helyi idős pártfogóm tanácsát, melyet húsz évvel ezelőtt, az első polgármesteri esküm letétele után kaptam: egyet jegyezz meg, a nem-mel semmit nem lehet elkezdeni. Ebben a szellemben kérem fel az önkormányzat tagjait a közös munkára.

– tette hozzá a polgármester.

Öt szakbizottságot állítottak fel (A szerző felvétele)

Az ünnepi testületi ülésen az öt szakbizottság felállításáról is szavaztak. A pénzügyi bizottság, az építkezési, fejlesztési és közrendi bizottság, a szociális bizottság, a sport és ifjúsági bizottság, valamint a kulturális és külkapcsolati bizottság elnökeit is megválasztották. Ők 5-től 7 ig delegálhattak ide tagokat a község lakosai, a képviselő-testület, illetve az önkormányzat dolgozói közül. A pénzügyi bizottság élére Veres Tibort, a közrendi élére Ferenczi Jenőt, a szociális élére Csepy Piroskát, a sport és ifjúsági élére Csicsó Dórát, a kulturális és külkapcsolati bizottság élére pedig László Tamást javasolta a polgármester, akik közül mindannyian elvállalták ezt a tisztséget.

A polgármester fizetését érintő programpont előtt Polák László elnézést kérve elhagyta a termet. A törvény által kimondott nemzetgazdasági alapbért az Ekecs község esetében meghatározott polgármesteri koefficienssel megszorozva közösen kiszámolták a fizetése nettó értékét. Amennyiben a képviselő-testület úgy dönt, joga van ezt az összeget bizonyos százalékkal megemelni. A pénzügyi bizottság elnöke, Veres Tibor biztosította az egybegyűlteket arról, hogy a költségvetés elbírja a korábbi ciklusban megszavazott emelési százalékot. Algeyer Rozália alpolgármester szavazásra bocsátotta ezt, amit testület egyöntetűen elfogadott.

Terveik szerint évente minimum hat alkalommal ül össze a testület (A szerző felvétele)

A tanácsterembe visszatérő polgármester megköszönte a képviselők méltányosságát, majd a vitaponttal folytatták az ülést. Jassa Tibort, volt képviselőt szólították, aki hosszú évekig az önkormányzati tag, valamint a közrendi bizottság elnöke volt. „Szeretnénk átnyújtani egy kitüntetést a korábbi munkájáért, ugyanis az Ön által megkezdett fejlesztéseknek mai napig hasznát vesszük és dolgozunk rajtuk, mint például a víztisztító projekt, ami akkor indult el, amikor Ön pozícióban volt” – mondta Polák László. Jassa Tibor ma a Kiskertészek Szervezetének helyi elnöke és a község aktív tagja. A zárszót követően az önkormányzat tagjai és a képviselők összeálltak egy közös kép erejéig, majd koccintással gratuláltak és kívántak szerencsét egymásnak.

Jassa Tibor köszönetet mond az önkormányzati díszoklevélért (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!