Régió

Eltűnnek a macskaköves utak Királyhelmecről

Királyhelmec | Bodrogköz központi városának utcáiban a napokban is tart a közel száz éves múlttal rendelkező macskaköves utak burkolatának cseréje. A lakosok egy része ferde szemmel néz a történelmi útburkolat eltávolítására, azonban a város vezetése szerint minden egyes darab kő méltó helyre kerül. A kiásott köveket a Csonkavárhoz vezető utak átalakítására és a város egyéb építményeinek környékén fogják felhasználni.
Németi Róbert

2019. július 21. 12:51

A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket
A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket - Németi Róbert felvétele

Balogh Csaba, a Királyhelmeci Városi Hivatal vezetője szerint egyetlen lakosnak sem kell attól tartania,hogy az történne, ami korábban, tehát hogy a köveket felszedik, majd azok nyom nelkül eltűnnek. „Minden egyes kődarabot, amit felszedünk, nemcsak raktározunk, de meg is tisztítunk. A célunk, hogy a Csonkavár revitalizációjának kapcsán egy olyan várnegyedet hozzunk létre, amelyben az ottani és az oda vezető utakat a most felszedett kövekkel díszítjük. Hamarosan befejeződik a szabadtéri színpad modernizációja, ám mi a fejlesztést a jövőben folytatni szeretnénk úgy, hogy a Csonkavár környékén egy “várnegyed” épüljön, mely városrész kiválóan alkalmas lesz a szabadidő értelmes és aktív eltöltésére. Itt különféle szabadtéri rendezvények, színházi előadások és koncertek szervezésére less lehetőség, de az ide vezető utak – például a pincesor – környékét is hangulatos és praktikus térelemekkel tennénk tetszetőssé. A Lorántffy-kastély felé vezető úton valószínűleg egy székelykapus bejáratot hozunk létre, és mivel egy elég meredek emelkedőről van szó, a felszedett macskakőből lépcsőzetes utat tervezünk” – nyilatkozta lapunknak a hivatalvezető. Hozzátette, a Csonkavár alattiegyik utat korábban már leaszfaltozták, de elképzelhető, hogy ide is macskakő kerül a jövőben, és hamarosan egy olyan útszakasz is megnyitnának, ami korábban a régi várba vezetett. 

Nem műemlék, de nem is osztják szét 

„A felszedett macskakövekből sokan szeretnének néhányat saját célokra felhasználni, ám a kövek nem eladók! Nyílvánvalóan – ha marad belőle – a fent említett célok megvalósítása után a település egyéb részein is felhasználhatjuk. A városban ugyanis több olyan épület és építmény van, amelyek környékét ezekkel a kövekkel szebbé tudjuk tenni, megőrizve azok történelmi jellegét” – magyarázta Balogh Csaba. Annak ellenére, hogy több lakos is azt állítja, hogy a macskaköves utak védett műemlékek, ez nem így van. Mielőtt az utak mostani burkolatának cseréje elkezdődött volna, az ügyben a városi hivatal is tájékozódott. „A Királyhelmec területén található macskaköveket tudomásunk szerint az 1920-as években rakták le cseh légionárusok és munkások, de ettől még nem lettek védett műemlékek. Mivel nagyon sokan összekeverik a kanalizációs projektet a város által előre beütemezett útfelújítási és karbantartási projekttel, nagyon fontos elmondani, hogy két külön folyamatról van szó. Az utak és a járdák egy bizonyos részét a kanalizációs projekt keretében aszfaltoztatjuk le részlegesen vagy teljes szélességben. Ezt követően indulhat majd a már jelzett út-, utca- és járdafelújítás, melynek keretében a város több pontján zajlanak majd ilyen munkálatok. Egyébként a helyzet tisztázása céljával jelezném, hogy a most leaszfaltozott, egykor macskakővel burkolt utakat nem a kanalizáció jelenlegi építése során tette tönkre a kivitelező, hanem azok már évek óta katasztrofális állapotban voltak, viszont rajtuk komoly forgalom haladt keresztül. Természetesen a köveket vissza lehetne rakni az eredeti helyükre, de ez azon kívül, hogy nagyon költséges eljárás lenne - és ezzel a kiadással a mostani projekt nem is számolt - még rendkívül hosszú időt is igényelne. A Rákóczi, a Lorántffy és a Mailáth utcát további hónapokra vagy évekre lezárnia a forgalom elől úgy, hogy ezek környékén több oktatási és egészségügyi létesítmény működik, nagyon problematikus lenne. Hisz ezeknek az intézményeknek a megközelítése - és a parkolás - már most is szinte megoldhatatlan gondokat jelent” - zárta Balogh Csaba. 

Galéria
A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket-1
A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket-2
A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket-3
A Mailáth utcában már hetekkel ezelőtt felszedték a macskaköveket-4
+1
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.