Régió

Eltemették Ján Oravecet, Párkány volt polgármesterét

Párkány | Szirmok, virágok, koszorúk. Félárbócra engedett városi zászló, fekete lobogó a városházán, gyászoló párkányiak és környékbeliek. Több százan kísérték utolsó útjára Ján Oravec egykori párkányi polgármestert.
Buchlovics Péter

2019. november 15. 16:00

Ján Oravec temetése
Több százan búcsúztak el Ján Oravectől a párkányi új temetőben - Buchlovics Péter felvétele

Több százan kísérték el utolsó útjára pénteken délután Ján Oravec volt párkányi polgármestert. A testvérvárosok küldöttségei mellett több környékbeli település egykori és mai polgármestere is részt vett a temetésen, Esztergomból tiszteletét tette Romanek Etelka előző és Hernádi Ádám, nemrég megválasztott polgármester is. A katolikus szertartás szerint tartott búcsúzáson Eugen Szabó, Párkány polgármestere méltatta elődje életét és munkáját, kiemelve Oravec bátor helytállását az 1998-as párkányi referendum kapcsán és elvitathatatlan érdemeit a Mária Valéria híd újjáépítésében. Szabó hangsúlyozta, hogy Ján Oravec a maga optimizmusával, kitartásával és emberszeretetével mindig a város, a párkányi régió, valamint a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődéséért dolgozott. Párkány testvérvárosaiban, a csehországi Bruntálban, a lengyelországi Klobuckban, az erdélyi Baróton, Budapesten – Kőbányán, a vajdasági Törökbecsén, az olaszországi Castellarano-ban és Esztergomban is köztisztelenek örvendett.

A temetésen részt vett a párkányi futballcsapat is, a városi sportszervezet nevében Tóth Zoltán igazgató búcsúzott az elhunyttól, megemlítve sportszeretetét és hozzájárulását Párkány sportéletének kiteljesedéséhez.

Galéria
ján oravec-1
ján oravec-2
ján oravec-3

Ján Oravec 1953-ban született, Léván. Párkányban járt alapiskolába, jogászként végzett a prágai Károly Egyetemen. Párkány környéki településeken üzemi jogászként is dolgozott, 1990-től 2014-ig volt Párkány polgármestere. Hivatali ideje alatt számtalan egyéb közéleti tisztséget is betöltött, Szlovákia képviselőjeként a Régiók Európai Bizottságának tagja is volt, Brüsszelben. Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséért a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje – kitüntetést kapta meg, 2005. október 23-án pedig Esztergom díszpolgára lett.

Párkány volt polgármestere tragikus hirtelenséggel, november kilencedikén, hatvanhat éves korában hunyt el a csehországi Liberecben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
XVI. Benedek pápa

„Öreg vagyok, életem végéhez értem”

harry meghan

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Nagybalog

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Érsekújvár

Háromszáz új műszert vásárolhat az érsekújvári kórház

tűzoltó illusztráció

Nyolcan meghaltak egy nyugat-csehországi idősotthonban

A rendszerváltó napok kronológiája - hétről hétre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.