Régió

VIDEÓ: Elkészítette élete eddig legnagyobb harangját a várhosszúréti harangöntő

Várhosszúrét (Krasnohorská Dlhá Lúka) | Egy négyszáz kilós harangot öntött ki napokkal ezelőtt Slíž Róbert várhosszúréti harangöntő. A több száz kilós monstrum annak az 52 darabból álló harangjátéknak a részét képezi, melyet hamarosan Svájcban, egy Lausanne melletti településben szerelnek be.
author
Németi Róbert

2022. január 14. 14:07

A harangok öntése is elképesztő látvány
A harangok öntése is elképesztő látvány - Németi Róbert felvételei

„Ez életem eddigi legnagyobb és legmeghatározóbb kihívása, hiszen a harangjátékot alkotó harangok össztömege a 2,5 tonnát is eléri. Ez hatalmas munkát igényelt. A most elkészült, közel négyszáz kilós harang öntőformáján közel három hónapot dolgoztunk. Csak úgy mint ezelőtt, most is sokat köszönhetek az édesapámnak, a testvéremnek és a barátnőmnek, hiszen ők is kivették a részüket a munkából. Mivel sohasem készítettem még egy megbízás keretén belül ekkora mennyiséget, új megoldásokat kellett találnunk. A 2,5 tonnából eddig mintegy 1 tonnányit öntöttünk ki. Szerencsére a mostani is nagyon jól sikerült, bár az öntést követő napokban nagyon sokat izgultam, hiszen miután az öntőformát feltöltjük a folyékonyra felhevített ötvözettel, több napot kell várnunk, hogy alaposan kihűljön és megszilárduljon” – közölte lapunkkal a fiatal mester.

harangöntés


Fontos megemlíteni, hogy Slíž nemcsak a harangok öntésével foglalkozik, egy-egy megbízás során ők készítik el a tartószerkezeteket, a manapság már megszokottnak számító, a harang mechanizmusát működtető elektromos berendezéseket, a kisebb harangokat pedig saját műhelyében be is hangolja. „Az elmúlt egy évben tíz évnek megfelelő tapasztalat ragadt rám, hiszen ahogy azt már korábban is említettem, nagyon sok problémát kellett megoldanunk. Mivel óriási méretekről és mennyiségről van szó, a receptúrákat és az ötvözetek összetételét is át kellett dolgozni” – tette hozzá Slíž Róbert.


Hosszú, de eredményes folyamat

A rozsnyói származású fiatalember évekkel ezelőtt várhosszúréti házuk udvarán, mindössze néhány négyzetméteren formázta és öntötte a harangokat, most viszont már saját hangárjában, édesapja és barátnője segítségével dolgozik az aprólékos tervezést, rengeteg mérést és még annál is több fizikai munkát igénylő projekten.

harangöntés


„Mivel a hangoláshoz egy óriási esztergapadra is szükség van, a régi udvaron már nem fértünk el, ezért egy nagyobb hangárt építettünk. A hangárhoz egy fűtött hajókonténert is csatoltunk, melyben édesapám és barátnőm segítségével a munka egyéb folyamatait, például a betűk és a minták formázását, a kisebb harangok hangolását és az egyéb műhelymunkákat végezzük. Nagyon hálás vagyok, hiszen nélkülük minden sokkal nehezebben és lassabban menne. A most kiöntött és kiöntendő harangok egyébként egy svájci kistelepülés koncerthelyiségében lesznek elhelyezve, de még mielőtt erre sor kerülne, sok munkát kell elvégeznünk. Egyébként nemcsak a harangok készülnek nálunk, hanem a billentyű- és a tartószerkezetek is. Annak ellenére, hogy közép-európai szinten csak a mi műhelyünk biztosítja a harangok egy helyben történő öntését és hangolását, az 52 harang mindegyikét egy hollandiai mű-helybe szállítjuk, hogy speciális gépek segítségével behangolhassuk őket. Bátran mondhatom, hogy életem eddigi legnagyobb feladata előtt állokˮ – zárta a fiatal mester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

kánikula k

Vörös hőségriasztást adtak ki péntekre, 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet!

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

Motorbiciklisekből is Motorbiciklisekből is gazdag volt a felhozatalgazdag volt a felhozatal

A Csallóközi Flúgos Futam találkozója

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.