Régió

Elbúcsúztatták a telet a dőrék

Hodos, Nagyabony | Több csallóközi településen végleg búcsút intettek az idei télnek. A községekben a dőrejáróké volt a főszerep, legalábbis Hodosban és Nagyabonyban.
Somogyi Katalin

2020. február 25. 11:00

Hodos
- Somogyi Katalin felvétele

Nyitra környékén kiszehajtás, Magyarországon busójárás, nálunk a Csallóközben dőrejárás. A különböző elnevezések ugyanazt a hagyományt jelentik, tavaszvárást vagy télbúcsúztatást. 

Hodos

Hodosban már hetedik alkalommal rendezték meg a tél végi dőrejárást, és második alkalommal közösen a közeli Nagyabonnyal temették el a telet. Hodosban az első dőrejárást a helyi szabadidőközpont és a Megmaradásunkért Polgári Társulás szervezte évekkel ezelőtt, idén már a helyi Csemadok alapszervezete és a két falu önkormányzata is részt vállalt a szervezésben. „Farsang utolja lévén, lassan vége kell, hogy legyenek a vigadalmak is, de megmaradt egy menyasszonynak való lány, akit még férjhez kell adni. Megvan az ifjú férj, a bíboros, aki összeadja az ifjú párt, a vőfély, a zárdafőnök asszony, a cigány javasasszony, velük végigvonulunk a falun, és a vonulás végén a bíboros összeadja az ifjú párt, majd következik a lakodalom” – magyarázza a dőrejárás alapjait Győri Béla, a Csemadok hodosi alapszervezetének elnöke, az egyik főszervező.

Hodos

Az eredeti dőrejárásban csak férfiak vehetnek részt, de a hodosiak nem szőrszálhasogatók, mindenkit szívesen láttak. A menet körbejárta a falu utcáit, sok lakos már a kapuban várta a bolondos felvonulókat, és mindenki hozzájárult az ünnepi lakomához. Ha esetleg akadtak olyanok, akik nem kívánták fogadni a dőrejárókat, az ilyen házak számára ott volt a drótostót, aki bosszúból bedrótozta a kapujukat, hogy ne tudják kinyitni. 

Hodos

Vasárnap reggel kilenc órakor indult a menet Hodos központjából. Miután végigjárták Hodos utcáit, átvonultak Nagyabonyba. A községbe éppen a vasárnapi mise idején érkeztek, a templom előtt elcsendesedve vonultak el, majd körbejárták a falut, és folytatták a bolondozást. Itt a hodosi menyasszony, Marok Marcsa és a nagyabonyi vőlegény, Lökött Tóni „egybekelt”, jelképezve a két falu szoros összetartozását. Az „ifjú párnak” Nagyabony polgármestere, Gányovics Júlia is gratulált. A dőrejáró menetet a hodosi önkéntes tűzoltók felügyelték.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.