Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vidéki turizmus fellendítésére

„Térj be hozzánk vándor, te ki e vidéken jársz, e kapun végül szeretetre találsz” – fogalmazta meg vendégháza mottóját Galambos Edit
Ágcsernyő |

Annak ellenére, hogy az ország keleti csücskében elterülő Bodrogköz gazdasági szempontból az ország kevésbé fejlett régiói közé sorolandó, a helyiek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vidéki turizmusra és annak fellendítésére. A hármashatár közelében az elmúlt években több vendégszállót is beindítottak, a legújabb napokkal ezelőtt Ágcsernyőben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

Mindig nagy örömmel térek vissza az ukrán-szlovák határtól mindössze egy kőhajításnyira található szülőfalumba, még annak ellenére is, hogy a kassai és a Kassától még nyugatabban élő ismerőseim szerint Ágcsernyő a világ végén van. Bár a világ vége igazából nem létezik, ugyanakkor csak egy-egy ember meglátása szab neki határokat, a falunk és a vele egy lapon említendő Bodrogköz valóban kissé eldugottan helyezkedik el a térképen. Ettől függetlenül egyre nagyobb látogatottságnak örvend, a turisták kimondottan kedvelik a tájegység érintetlen természeti szépségeit, és mindezt az is jól bizonyítja, hogy évről évre új vendégszállók nyílnak a szóban forgó térségben, történetesen a Latorca és Tisza folyók közti térségben is.

Régi gondolat

Ahogy azt Galambos Edittől, a napokkal ezelőtt Ágcsernyőben beindult Oázis vendégház tulajdonosától megtudtuk, a hármashatár közvetlen közelében található településekre érkező turisták legtöbbje célarányosan érkezik. „Az ide érkező látogatók jól érzik itt magukat, persze ez attól is függ, hogy mi mindent mondjuk el és mit mutatunk meg nekik a környékről. Nagyon fontos, hogy az itt található látnivalókat jól prezentáljuk, ugyanis ezek a szálak egybefűződnek a szálláshely biztosításával. A most megnyílt vendégházam ötlete eleinte csak elméleti szinten foglalkoztatott, de a beinduláshoz az is hozzájárult, hogy külföldön több éven át dolgoztam a vendéglátóiparban. Mindemellett idehaza is sokan buzdítottak egy szálló megnyitására, de az is ösztönzött, hogy 2013-ban megfordult nálunk egy amerikai fiatalember, aki Los Angelesből repült Svédországba, majd onnan Azerbajdzsán felé indult tovább kerékpáron, de nálunk is megállt. Én voltam a tolmács, mert itt szállt meg az egyik ismerősünknél, és igazából ez is ráébresztett arra, hogy a külföldiekkel is meg kell ismertetni a helyi gasztronómiát, a történelmet, nem utolsó sorban pedig Bodrogköz szépségeit” – nyilatkozta lapunknak Galambos Edit.


Online jelenlét

Mivel turisztikai szempontból még egy ébredezőben lévő régióról beszélünk, az ottani vendégházak tulajdonosai egyetértenek abban, hogy a kínálatban lévő szolgálgatások online jelenléte elmaradhatatlan része a sikernek, hiszen a turisták túlnyomó része az internetet böngészve keresi a lehetőségeket. Mivel a mi falunkban, vagy például a szomszédos Battyánban még nem működik a miénkhez hasonló vendégház, úgy gondolom, hogy igenis szükség van, sőt szemmel láthatóan egyre nagyobb az igény a vendégszállók iránt. Bár én még nagyon kevés tapasztalattal rendelkezem, biztos vagyok benne, hogy nemcsak a nálunk szállás keresőknek, hanem a kisebb családi összejöveteleket tervezőknek, egy-egy családi kiruccanást tervezőknek is segíteni tudunk” – tette hozzá Galambos Edit.  Az általunk megkérdezett környékbeli vendégházak tulajdonosai egyhangúan elmondták, ellenséges konkurenciáról szó nincs, azonban mindannyian azt szeretnék és abban bíznak, hogy együtt erősebbek lehetnek. „Nem tartok attól, hogy másoktól venném el az üzletet, vagy éppen ellenkezőleg, hogy miattuk nem lenne szükség az én szolgálgatásaimra. Én mindenképpen szeretném, ha a többi vendégszállóval együttműködnénk, hogy szükség esetén akár vendégeket is ajánlhassunk egymásnak. Az én vevőkörömnek természetesen még ki kell alkudnia, de bízom benne, hogy mindannyian pozitívan viszonyulunk majd egymáshoz” – magyarázta az ágcsernyői Oázis tulajdonosa.

Ukrajna árnyékában

Mivel a szóban forgó vendégház a szlovák-ukrán határvonaltól mintegy másfél kilométerre található, a tulajdonos érthetően tart a háború következményeitől, de mindenképp egy szebb jövőt remél. Nagyon sokat gondolkodtam azon, egyáltalán el-e indítom a vállalkozást. Bízom benne, hogy hamarosan az ukrán-orosz konfliktus is rendeződik, ugyanakkor remélem, hogy ez semmiképp sem fogja befolyásolni a működésünket. Ukrán vendégek még nem érdeklődtek a vendégszállónk iránt, de egy Magyarországról érkezett önkéntes férfi korábban már igényelte a szolgáltatásainkat” – mondta Galambos Edit, majd végezetül hozzátette: sokáig nem tudtam, hogy milyen nevet adjak a szállónak, de egy keresztény könyvet olvasva sokszor találkoztam az oázis szóval, ami valójában akkor említenek, amikor a vándorló népek egy oázisnál megpihentek. Nekem is az a célom, hogy a hozzánk érkezők jól érezzék magukat, hogy megpihenjenek és felüdüljenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?