Régió

Egy és negyed órát várt a gyorsmentőre egy agyvérzéses beteg Vágsellyén

Vágsellye | Egyre több panasz érkezik a lakosoktól a gyorsmentő szolgálatra, illetve az egészségügyi szolgáltatásokra, mondta a legutóbbi önkormányzati ülésen Jozef Belický, Vágsellye polgármestere, aki megyei képviselőként tájékoztatta a helyzetről Nyitra megye önkormányzatának vezetését.
Száz Ildikó

2018. május 17. 16:25

Vágsellyén egyre több a panasz az egészségügyi ellátásra. Az önkormányzat és a megye is foglalkozott a problémával.⋌(A szerző illusztrációs felvétele)

Belický négy konkrét esetre mutatott rá, valamennyi a közelmúltban történt. Az egyik városi rendőrhöz kellett gyorsmentőt hívni, egy órát vártak, mire megérkezett a segítség. Egy agyvérzéses beteghez egy és negyed óra után érkeztek ki a gyorsmentők. Panaszt tettek egy iskolás gyerek szülei is, akik egy órán át hiába vártak a mentőkre, végül kénytelenek voltak a beteget autójukkal a galántai kórházba szállítani. A polgármester azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy ha valakinek hasonló tapasztalatai vannak a gyorsmentő szolgálattal, jelezze a primator@sala.sk címen. Vágsellye vezetése továbbítja a panaszokat az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalba. A gyorsmentő-szolgálattól azt a választ kapták, hogy túl kevés a szakemberük, és a vágsellyei régió túl nagy ahhoz, hogy mindenhová időben odaérjenek. Az önkormányzati ülést követő vitában elhangzott, hogy a lakosok részéről is nagyobb odafigyelésre van szükség, mert egyesek megfázáskor, gyomorpanaszok, vagy kisebb balesetek esetén is azonnal kihívják a gyorsmentőket. A városi és a megyei képviselők az Integrált Egészségügyi Központ megnyitásában látják a megoldást. Nyitra megye egészségügyi bizottságának tagjai már áprilisban foglalkoztak a javaslattal. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium felhívására reagáltak a képviselők. Az Integrált Egészségügyi Központok megnyitását összesen 700 ezer euróval támogatja a minisztérium, minden projekt megvalósítására 41 200 euró jut. Nyitra megye önkormányzatának e heti ülésén a vágsellyei rendelőintézet számára 420 ezer eurót hagytak jóvá a képviselők az egykori kórház épületének felújítására. A vágsellyei és régióbeli szakorvosokat a megye a napokban felkéri az együttműködésre. A központban nagy szükség lesz gyerekorvosra, általános orvosra, szülészre és nőgyógyászra.

A vágsellyei önkormányzati képviselők között akadnak orvosok, akik úgy gondolják, idővel komoly gondok adódhatnak az utánpótlással, mivel a legtöbb szakorvos néhány éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?