Dorina újabb gyógykezelésre mehet olvasóink támogatásával

Látogatóban jártunk a kis Dorinánál Érsekújvárban
Érsekújvár |

Közel két évvel ezelőtt adtunk hírt első alkalommal a nagybeteg érsekújvári kislányról, aki ezer grammos koraszülöttként jött a világra, nyitott szájpadlással, fejletlen tüdővel és súlyos látáskárosodással. A kis Dorinát születése óta egyedül neveli az édesanyja egy bérelt földszinti lakásban, lehetőségei szerint besegít az édesanyja és a család Kamocsán élő rokonai, akik lapunkhoz fordultak segítségért.

Olvasóink nagyvonalú és folyamatos támogatásának köszönhetően Soóky Melinda, a kis Dorina édesanyja felvehette a kapcsolatot a solymári Borsóház gyógyközponttal, ahol eddig kilenc alkalommal vettek részt igencsak hatékonynak bizonyuló mozgásfejlesztő kezelésen.

Kire számíthat?

Egy alkalommal a születést követően leállt a kis Dorina szívverése, majd egy évre rá ismét életveszélyes állapotba került, emiatt az orvosok kénytelenek voltak gégemetszést végezni. Komoly előrelépés volt, amikor idén eltávolították az orvosok a gégekanült. Van remény arra is, hogy a kislány átállhat a rendes evésre. Édesanyja születésétől kezdve gyomorszondán át eteti. A nyelési és evési problémával is foglalkozó logopédus segítségével megkezdték a szoktatást a szilárd étel befogadására, az első falatokat a nagymamától fogadta el. Sajnos a gyakori megbetegedések miatt szünetet kellett tartaniuk a tanulási, szoktatási folyamatban. Megannyi orvosi kivizsgálás nehezíti, teszi bonyolulttá a mindennapjaikat, a kislány gondozása egész napos elfoglaltságot jelent az édesanya számára. Küzdöttek mandulagyulladással, nagyon lassú volt a gyógyulás, majd miután megvizsgálták a kislány tüdejét az is kiderült, hogy az orvos nem javasolja a továbbiakban az óvodalátogatást, mert a gyermek ellenálló képessége nagyon gyenge. Melinda úgy fogalmazott, hogy a gyakori megfázásos megbetegedések miatt a fejlesztés terén kettőt lépnek előre és hármat hátra. Ez időnként elcsüggeszti, majd ismét erőt gyűjt ahhoz, hogy nekirugaszkodjon. Folyamatosan úgy érzi, sürgeti őket az idő. Dorina jövőre hat éves lesz, szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy kislány megfelelő módon fejlődjön.

Borsóházi anyukák

Végtelenül hálás vagyok minden segítségért, amit a kislányom kap, enélkül gondolni sem tudnék arra, hogy minőségi gyógykezelésen, fejlesztésen vegyen részt. Teljes szívemől köszönök minden eddigi támogatást, erre egyedül képtelen lennék!”

hangsúlyozta Soóky Melinda.

Látogatásunkkor Dorina és nagymamája megmutatják a tolkit, a kislány legújabb „társát“, az intelligens beszélő tollat és a speciális könyveket. Az édesanya a következő, október végi borsóházi kezelésről is mesél. A solymári központban a többnapos gyógykezelések alkalmával eddig délelőtt és délután vett részt Dorina a foglalkozásokon. Következő alkalommal még többet, délelőtt 9-től 10-ig, 11.30-tól 13 óráig és délután 14-től 15 óráig gyakorolhat a kislány, akit nagyon kedvelnek a gyógytornászok. Rendkívül nagy akaraterővel és kitartással bír.

Sokat tanultam a Borsóházban arról, milyen játékos módon lehet rábírni Dorinát arra, hogy örömmel végezze a gyakorlatokat. Az ösztönző foglalkozások, készségfejlesztő játékok rendkívül célravezetők. Javul a kislány kéz- és szemkoordinációja, lábkoordinációja. Számomra is fontos az ott eltöltött hét, mert hasonló sorsú, mégis derűs édesanyákat ismertem meg. Mi, a Borsóházi anyukák legutóbb már túráztunk a környéken, kirándultunk Budapestre. Kölcsön kaptam egy utazó ülőkét, amelyben Dorinát vittem”

mesélte Melinda.

Galéria

Dorina tudja az utat

Hosszú út áll még a kislány és az édesanyja előtt. Az augusztusi szemorvosi vizsgálat során, melyet altatásban végeztek kiderült, hogy a koraszülött gyermek egyik szemére nem lát, vagy talán már csak némi fény szűrődik be a csodásan hosszú szempillák alá.

Az orvos akkor úgy fogalmazott Dorina bal szemével kapcsolatban, hogy ha volna varázspálcája… Túl magas a szemnyomás. Amikor legutóbb az érsekújvári kórház neonatológiai klinikáján jártunk, felsorakoztak azok a szakemberek, akik a kislány gyógyulásáért küzdöttek a kezdetektől fogva, és a főnővér megjegyezte: ez a kislány tudta, hová és milyen édesanyához kell születnie. Nagyon kitartó, rendkívül akaratos, pont úgy, mint én. Nem adjuk fel!”

tette hozzá Soóky Melinda. Beszélgetésünk során kifejti, speciális Nimbó járókeretet rendelnének Dorinának, a környező országokban az ilyesmit fizeti az egészségbiztosító, de Szlovákiában nem.

Változott a számlaszám

A kislány további gyógykezelésekre szorul, emellett nagyon szeretnének egy saját utazó ülőkét, és egy magyar tolkit, azaz olvasó- és beszélőtollat. Dorinának egyelőre szlovák okostolla van, de az is nagy segítséget jelent a látáskárosult kislány számára, mert a szlovákiai orvosokkal, kezelőivel is tud majd megfelelő módon kommunikálni. Egyelőre gyerekek közösségét nem látogathatja, így marad a mesék, dalok világa, ahol otthon érzi magát. Olvasóink eddig transzparens számlán támogathatták a kis Dorina gyógykezeléseit és a különféle segédeszközök megvételét. Mostantól az édesanya számláján tehetik meg ugyanezt, minden egyes euró számít a gyermekét egyedül nevelő szülőnek, tisztelettel köszönjük a család nevében. Melinda Soókyová, 2614538402/1100. SK3811000000002614538402.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?