Régió

Díjtalan szemvizsgálat a Louis Pasteur Kórházban

Kassa | Ingyenes zöldhályog-szűrést tartanak ma a Louis Pasteur Egyetemi Kórházban. A gyors és fájdalommentes kivizsgálással időben diagnosztizálható a súlyos szembetegség.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. március 14. 11:21

A glaukómának is nevezett megbetegedés észrevétlenül, figyelmeztető jelek nélkül alakul ki, és látáskárosodást, vakságot okozhat. A statisztikai adatok alapján 2020-ig a világon mintegy 11 millió ember fogja elveszíteni a látását a kór miatt. Március 10. és 15. között a világ több országa is csatlakozik a nemzetközi glaukómahéthez, amelynek célja a betegség megelőzése. A Louis Pasteur Egyetemi Kórház idén is bekapcsolódik az akcióba. Három Rastislav utcai szemészeti rendelőben várják ma délután két óráig az érdeklődőket díjtalan szemnyomásmérésre.

„A megelőzés szempontjából nagyon fontos ez a kivizsgálás. Ha sikerül időben diagnosztizálni a betegséget, a megfelelő kezelés megmentheti a pácienst a vakságtól” – közölte Ladislava Šustová, a kórház szóvivője. A megbetegedés bármely korosztálynál előfordulhat, viszont a negyvenedik életév betöltése után egyre növekszik a kialakulásának a veszélye. „A kivizsgálásra főleg azoknak érdemes eljönniük, akik közepes, illetve nagyfokú rövidlátásban szenvednek, vagy alacsony a vérnyomásuk” – árulta el Ladislava Šustová. Fokozott kockázatot jelent az is, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, korábban szemsérülése volt, vagy szemműtéten esett át. A cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen ellenőriztetniük a szemnyomást.
 

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?