Régió

Csehszlovákia 100 évéről rendeznek kiállítást Érsekújvárban

Érsekújvár | Az érsekújvári Thain János Múzeumban csütörtökön megnyitották a Csehszlovákia 100 éve a régiónkban és az iskolánkban című kiállítást. A kiállított tárgyak a Csehszlovák Köztársaság életét mutatják be. Ezeket a darabokat a surányi Kereskedelmi Akadémia diákjai gyűjtötték össze egy nemzetközi projekt keretében. A Matica slovenská és a múzeum is kölcsönöz néhány tárgyat a saját gyűjteményéből. A kiállítás november 28-ig várja az érdeklődőket.
TASR

2018. október 5. 14:43

Illusztrációs felvétel

A kiállítás megszervezését egyszerre több évforduló is motiválta. „2018-ban van az első világháború befejezésének a 100. évfordulója, a prágai tavasz 50. évfordulója, valamint 100 éve halt meg Milan Rastislav Štefánik. Az egyes évfordulókat különféle rendezvények kísérik, melyek a gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt érdekesek lehetnek. Ehhez a kiállításunk is hozzájárul” – közölte Pavol Rusnák, az érsekújvári múzeum kurátora.

 

2015. október 2. 15:30

Nem lesz piros betűs ünnepe Štefániknak

A kiállítás mindenki előtt nyitva áll, beleértve az iskolásokat is. A diákok itt olyan tárgyakkal ismerkedhetnek meg, amelyek használata régebben mindennapos volt, viszont ők már ezeket nem ismerik. Van köztük például tejesüveg, úttörő-egyenruhához tartozó szoknya, szakszervezeti nyakkendő, vetítőgép, május elsején használatos zászlócskák stb. „A bemutatott dokumentumokat és fényképeket biztos szívesen megnézi a középső vagy az idősebb generáció is, amelynek tagjai felidézhetik a gyermekkorukat és a fiatalságukat” – tette hozzá Rusnák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?