Régió

Bírósági per előtt Nagymegyer

Nagymegyer | Öt hónappal a megválasztás után sem nevezték ki a lakáskezelő vállalat élére az áprilisban megválasztott Varga Arankát. Nem tudni, meddig lesz ideiglenes ügyvezető a cég élén, Vargáék pert indítanának.
Bartalos Éva

2019. szeptember 25. 17:44

megyer
- A szerző felvétele

Nagymegyeren az új képviselő-testület Holényi Gergő polgármester beiktatása után felszólította a város első emberét, hogy hirdessen pályázatot az városi cégek vezetőinek kiválasztására. Pongrácz Kálmán önkormányzati képviselő korábbi beszámolója szerint huszonegyen jelentkeztek a meghirdetett pozíciókra,  meghallgatásuk és kinevezésük azonban nem a testület határozatai alapján ment végbe. Egy különálló bizottság hallgatta meg a jelölteket, akikről végül a képviselők döntöttek. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint a polgármester nem értett egyet a kiválasztott jelöltekkel, de tiszteletben tartja a testület döntését.

A lakáskezelő élén nincs változás

A lakáskezelő vállalat élén a határozat ellenére nem történt változás, Varga Arankának hiába szavazott bizalmat tizenkét városatya, a mérnököt azóta sem nevezték ki a vállalat élére. A képviselő-testület múltheti ülésén Mészáros Lajos, Varga jogi képviselője számolt be az önkormányzatnak a polgármesterrel folytatott egyeztetésekről, valamint az elmúlt hónapok eseményeiről. Rámutatott, hogy a polgármester háromból két ügyvezetőt kinevezett, a kliensét viszont annak ellenére sem hajlandó, hogy ő nyerte meg a pályázatot és jelölését a képviselő-testület is támogatta.

„Az egyetlen ok egy írásos jogi elemzés szeptember 1-ről, amely nem tartalmaz olyan megvédhető, vagy egyértelmű racionális okokat, amiért ne történhetne változás az ügyvezetői poszton” – folytatta Mészáros

hozzátéve, hogy nem a polgármester, hanem a város a cég tulajdonosa és a városnak egyfajta mechanizmusként kellene működnie ebben az ügyben.

Az ügyvéd a város részéről önkényes, az ügyfele szempontjából diszkriminatív lépésként jellemezte  a helyzetet és közölte, ha kell, peres úton érvényesíthetik a kliense jogigényét.

Vezető beosztás 5000 euró büntetéssel

Holényi még június végén azzal magyarázta a helyzetet, hogy Varga Aranka nem írta alá a megbízatásai szerződést. A polgármester azt mondta, hogy a másik két vállalat ügyvezetőjével ugyanilyen szerződést kötöttek. Varga Aranka azonban cáfolta ezt, a szerződés szerinte nem volt összhangban a polgári törvénykönyvvel, olyan elemeket tartalmaz, amelyek ellehetetlenítik az ügyvezetői feladatok megfelelő ellátását, valamint 5000 ezer euró büntetéseket is kilátásba helyez. A másik két vállalat ügyvezetője azt mondta, hogy az ő megbízatásukban nincsenek ilyen tételek.

Mire elég két hónap?

Holényi Gergő polgármester nem vett részt az ülésen. E-mailben feltett kérdéseinkre lapzártáig nem válaszolt, így az sem derült ki, hogy mikor hajlandó kinevezni a testület által megválasztott ügyvezető igazgatót, illetve Varga Aranka a másik két ügyvezetővel ellentétben miért nem kapta meg eddig a megbízását. Az ülésen azonban részt vett a lakáskezelő ideiglenes ügyvezetője, Gulyás Éva. A képviselők felvetették, hogy miért nem mond le a funkcióról, ezzel utat nyitva az új vezető előtt. Gulyás azonban nem részletezte az indoklást.

„Nem az én döntésem, hogy a polgármester úr nem nevezi ki a hölgyet. Ez a polgármester kompetenciája” – magyarázta Gulyás Éva.

Az ideiglenes ügyvezető leszögezte, hogy neki is kellemetlen a kialakult helyzet, mert állandó támadásoknak van kitéve. „De ezzel csinálom a legkisebb rosszat” – folytatta Gulyás, aki maradását azzal magyarázta, hogy a nem működhet ügyvezető nélkül a cég.

Van-e ügyvezető?

Mészáros Lajos felhívta a figyelmet az ügyvezetői funkcióval kapcsolatos aggályokra, amelyek az augusztusi indítványuk jelentős részét képezték. Holényi még a június végi ülésen közölte, hogy a hónap végéig Gulyás bízta meg a cég vezetésével, a júliusi jegyzőkönyv szerint később meghosszabbította a megbízatást. Nagy Károly önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a testület erről nem szavazott.

Nincs más út

Mészáros leszögezte, hogy háromszor próbáltak tárgyalni a polgármesterrel. „Minden megpróbáltunk, de csak a peres eljárás maradt” – fogalmazott az ügyvéd. Vargát május 1-től kellett volna kinevezni, mivel ez nem történt meg, öthavi jutalmától esett el a megválasztott vezető. Pongrácz Kálmán képviselő kérdésére, amely szerint a képviselő-testületnek van-e valamilyen eszköze a helyzet megoldására, Mészáros azt felelte, hogy nincs.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!