Az utolsó centig vissza kell utalnia Ágcsernyőnek a minisztériumtól kapott 170 ezer eurós támogatást

agcsernyo
Ágcsernyő (Čierna) |

A beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) 2021-es felhívásának köszönhetően múlt év márciusában a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyőn is új járda építésébe kezdtek. A lakosok és szerkesztőségünk azonban több problémára is rámutatott, s a munkát még annak ellenére is leállították, hogy a falu a 170 ezer eurós támogatás kétharmadát már elköltötte. A MIRRI átfogó vizsgálatot indított, kiderült, a támogatást teljes mértékben visszakérik. A falu újdonsült, múlt év novemberében megválasztott polgármestere szerint az összeget az elkövetkezendő 2,5 évben 31 részletben fizetik majd vissza.

Ahogy arról múlt éven többször is beszámoltunk, Veronika Remišová (Za ľudí) minisztériuma 2021 októberében hirdette meg azt a felhívást, melynek keretében összesen 16,6 millió euró támogatást osztottak szét a felhívásra jelentkező önkormányzatok között. Andrej Ďuríček, a tárca szóvivője lapunk korábbi kérdéseire reagálva elmondta, a 2021. október 6-tól november 5-ig tartó felhívásra 249 önkormányzat jelentkezett, melyek összesen 29,3 millió eurónak megfelelő támogatást igényeltek. „A régiófejlesztést támogató 12861/2021/OSMRR nevű felhívásunkra benyújtott pályázatokból 141 volt sikeres. A támogatást többek között a településeken történő hidak, kerékpárutak, járdák és egyéb utak építésének, a meglévő utak karbantartásának, a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének, illetve a környezetvédelem fenntartásának és fejlesztésének finanszírozására folyósítottuk. A maximálisan ötszáz lakosú települések nullaszázalékos önrésszel kapták meg a támogatást, az 500 lakost meghaladó települések 95 százalékos támogatásban részesültek” – közölte lapunkkal 2022 második felében a minisztérium szóvivője.

Kis falu, nagy tartozás

Ágcsernyő összesen 171 627,38 eurós támogatásban részesült, a minisztériumhoz benyújtott projektdokumentáció értelmében a falun áthaladó III/3704-es út mentén lévő járdát és a hozzá tartozó szélköveket kellett volna lebontani, azt követően pedig egy új járdát építeni. Az összesen 720,51 méternyi új járda mentén az eredeti tervek szerint a telkekhez vezető bekötőket is fel kellett volna újítani. A tervek azonban meghiúsultak, ugyanis néhány helyi lakos és szerkesztőségünk is észrevette, hogy a projektben leírtakkal ellentétben nem a meglévő járdát újítják fel, hanem az út túloldalán egy teljesen újat építenek. A lakosok Parajos Gyula kezdeményezésére egy petíciót is indítottak, mely végül egy minisztériumi ellenőrzést eredményezett. „A polgármester önkényesen döntött egy olyan ügyben, ami településünk lakosainak túlnyomó részét érinti. A minisztérium által közzétett leírás szerint a régi járdát kell lebontani és felújítani, ők ugyanakkor az ellentétes oldalon egy új építésébe kezdtek bele” – nyilatkozta korábban az Új Szónak Parajos Gyula, a petíciós bizottság elnöke.

Új polgármester, régi gondok

A falu akkori polgármesterét, a járda felújítására kiírt projektért felelős Jámbor Lászlót az előző hónapok során többször is megkerestük, de egyszer sem tudtunk vele beszélni ez ügyben. Őt múlt éven, a novemberi helyhatósági választásokon Szivolics Mária, a Szövetség polgármester-jelöltje váltotta le, akire 155 (A szavazók 64,32 százaléka - a szerk. megj.) szavazatot adtak le a 420 lakosú kistelepülés lakosai. Ahogy azt a falu frissen megválasztott polgármestertől megtudtuk, a lakosok egy része továbbra is fel van háborodva a csődbe ment projekt miatt. A részben megkezdett építkezés miatt több ház előtt hónapok óta mély gödrök állnak, az elbontott feljárókat pedig ideiglenes pallók helyettesítik. „Folyamatosan érkeznek a panaszok, de jelen pillanatban semmit sem tehetünk. Bár nyilvánvaló, hogy az épülő, de soha be nem fejezett járda mentén uralkodó helyzet a falu előző vezetésének az eredménye, a jelenlegi álláspont szerint leghamarabb az év közepére orvosolhatjuk a dolgokat. Bár a fejlesztési minisztériummal folytatott elektronikus levelezésben már leszögeztük, hogy a falunak átutalt 171 627,83 eurós támogatást havi törlesztéssel, hónaponként nagyjából 5500 eurónak megfelelő installációval fizetjük vissza, a járda megépítésére leszerződött Novicom s.r.o. nevű cég vezetőivel még nem sikerült leszögezni a nekik kifizetett pénzösszeg visszatérítésének pontos részleteit. Bízom benne, hogy sikerül értelmes keretek között, bírósági eljárás nélkül megegyeznünk. Fontos megemlíteni, hogy az előző polgármester a 171 eurós támogatás közel 75 százalékát – bár több részletben – úgy utalta át a munkát kivitelező Novicomnak, hogy a 720 méteres járdának a mai napig a negyede sem készült el. Nyilvánvaló, hogy ki hibázott, de tudomásom szerint senki ellen nem indult eljárás, ugyanakkor én sem vagyok annak a híve, hogy utólag valakire újjal mutogassak, pereskedjek vagy eljárást indítsak. Polgármesterként azt szeretném, hogy a következő négy évben a lehetőségek szerint fejlesszük településünket, javítsuk a helyiek életét, lendítsük fel az utóbbi években már-már eltűntnek látszó helyi kultúrát, s nem utolsó sorban pedig rendezzük ezt a szerencsétlenül megörökölt tartozást. Bízom benne, hogy a Novicommal is meg tudunk egyezni úgy, hogy a nekik kifizetett összeget a lehető legnagyobb mértékben visszakapjuk” – közölte lapunkkal Szivolics Mária.

Galéria

Nehézkes költségvetés

A szóban forgó település honlapján kötelezően feltűntetett iratok szerint Ágcsernyő 2023-as költségvetése a kiadások és bevételek terén is 263 051,80 euróra rúg ki. Ez a tervezet természetesen a támogatásból a falu számláján fennmaradt 45 ezer eurós összeget is tartalmazza, melyből az elkövetkezendő 7-8 hónap tartozását fogják törleszteni. A költségvetés továbbá a polgármester, a titkárnő, két másik alkalmazott, illetve az önkormányzathoz tartozó helyi óvoda két másik alkalmazottjának bérezését is fedezi. Mivel a falu újdonsült polgármestere mindössze három hónapja vezeti a hivatalt, azonban a 2023. január 16-i testületi ülésen Körmöndi Gabriella önkormányzati képviselő javaslatára 60 százalékkal megemelték a havi bérét, az egyik helyi lakos, Soltész László a Tőkterebesi Kerületi Ügyészéghez egy kérvényt nyújtott be a polgármesteri fizetés módosításának átvizsgálására. „2023. február 16-án levélben értesített bennünket a falu egyik lakosa, hogy a polgármester béremelésével a képviselő-testület törvényt szegett, ugyanis – állításai szerint – a 2022. december 1-i önkormányzati ülésen nem szerepelt a programpontok között a polgármester béremelésének a módosítása” – olvasható a kerületi ügyészség levelében. Az ügyészséghez eljuttatott kérvényben Soltész többek között azt állítja, hogy a képviselők helytelen szavakat és megfogalmazásokat használtak, majd azt követően hibásan jegyezték fel az elhangzottakat a jegyzőkönyvben, de abban is hibát lát, hogy mivel a polgármester heti 22 órára, vagyis 60 százalékos munkaidőre vállalta a hivatali munkát, a képviselők által jóváhagyott bérezése törvényellenes. „Mivel a fizetése hibásan volt megszabva, a polgármesternek vissza kell adnia az előző két hónapi különbözetet. Mivel Ágcsernyőnek 420 lakosa van, az államilag megszabott kritériumok szerint a polgármester havi fizetése nem 1918,40 euró, hanem 1199,40 euró. Ez az összeg a 2021-es országos átlagfizetésből (1211 euró) és a 0-500 lakossal rendelkező településekre kiszabott 1,65-ös szorzóból jön ki, amelyből a polgármesternek 60 százalék jár, mivel csak részidőben dolgozik a hivatalban” – derült ki Soltész László leveléből.

Eltérő meglátások

Szivolics lapunknak többször is kihangsúlyozta, nem szerepelt a céljai között, hogy hivatalba való lépése után béremelést kérjen, de mivel az előző polgármester miatt a vártnál jóval nagyobb feladat zúdult a nyakába, ami miatt naponta nyolc óránál is többet dolgozik, a képviselők ezt a megoldást látták a legmegfelelőbbnek. „Senki sem hibázott, törvényellenességről szó nincs. Valóban heti 22 órára vagyok leszerződve, ennek értelmében 60 százalékos fizetést kapok. A kritériumok szerint a képlet a következő: az országos átlagfizetést (1211 euró) a 0-500 lakossal rendelkező településekre érvényes szorzó szerint 1,65-el megszorozzuk. Ez 1998,15 euró, amiből nekem 60 százalék jár. De mivel abban bízunk, hogy a rám hagyott hivatali káoszt sikerül egy év alatt elsimítanom, addig 60 százalékos béremelést szavaztak meg nekem, melyet a helyzet rendeződése után visszavonnak, hogy ismét csak az államilag megszabott alapfizetést kapjam. Ez egy teljesen jogos és törvényes eljárás. Soltész úr meglátásait köszönöm, s egyúttal szeretném biztosítani abban, hogy a kérdéseire hamarosan választ kap a jogászomtól” – zárta Szivolics Mária, Ágcsernyő polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?