Régió

Az óvintézkedések ellenére bíznak a tanulmányutak megvalósításában

Érsekújvár | Az osztálytermekben zajlott a tanévnyitó ünnepség a Czuczor Gergely Alapiskolában, csak az elsősöket kísérhette be az osztályba egy-egy szülő, más családtagok nem léphettek be az iskola területére. A Pázmány Péter Gimnáziumban is elszigetelték egymástól az osztályközösségeket.
Száz Ildikó

2020. szeptember 2. 12:07

A Czuczor Gergely Alapiskola tanulói
- Száz Ildikó felvétele

Érsekújvárban ebben a tanévben a gimnázium kezdeményezésére egy nagyszabású, pedagógusokat összefogó, külföldi tanulmányutakat eredményező projekt valósulhatna meg, amennyiben a válsághelyzet ezt lehetővé teszi.

Csak az iskolakapuig

Csütörtökön tartottak szülői értekezletet az iskolakezdő gyerekek szüleinek a Czuczor Gergely Alapiskolában.

Priskin Zoltán iskolaigazgató elmondta, a tanévnyitóra szeptember 2-án 8 órakor az iskola osztálytermeiben, szigorú higiéniai szabályok betartása mellett került sor. A szülői értekezleten elhangzott, hogy az egyórás tanévnyitóra a szülők csak az iskola kapujáig kísérhetik el a gyerekeiket, az üdvözlő beszédet az iskola hangosbemondóján közvetítik. Valamennyi érsekújvári, városi fenntartású alapiskolában egységes szabályok érvényesek, az arcvédő maszk használata az alsó tagozaton ajánlott, a felső tagozatosok számára kötelező. „A tanévkezdés másnapján az osztályfőnökök foglalkoznak a gyerekekkel, a tanulók átveszik a tankönyveket. Az idei tanév harmadik napjától már az órarend szerint folyik az oktatás, de szeptember 14-ig nem alakítunk ki kisebb osztály-csoportokat semmilyen tanórára. A szülőkkel sem kommunikálunk a hónap közepéig személyesen. A távoktatás idején bevált az EduPage kommunikációs forráson keresztül beszélhetjük meg a szükséges tennivalókat. Az iskola honlapját és közösségi oldalát is rendszeresen frissítjük az érintettek jobb tájékoztatása érdekében” – mondta Priskin Zoltán.

Néhányan túlzott intézkedésnek tarthatják azt, hogy a kis elsőssel csak egy szülő érkezhet, és más törvényes képviselő nem vehet részt a tanévnyitón, de tiszteletben tartják a város által egységesített óvintézkedéseket.

Napi öt tanítási óra

Elmaradnak a tornaórák, hacsak nem a szabadban tartják meg azokat, és az informatika órákat sem tartjuk meg, mert egy-egy osztály váltakozásakor nincs azonnali lehetőség az egész szaktanterem kifertőtlenítésére” – tájékoztatott Peternai Zsuzsanna a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója.

Minden osztályban élő közvetítéssel tartották meg a tanévnyitót. A gimnázium két osztálya számára kirándulást terveztek szeptember elején a szeredi holokauszt-múzeumba, de le kellett mondaniuk, mert két osztály közössége nem utazhat együtt egy autóbusszal. Rövidített órákat tartanak a gimnázium diákjainak, csak reggel 8-tól 12.15-ig zajlik az oktatási munka. A szülők nem léphetnek be az iskola területére. Az iskola épületében egy-egy osztályteremben nem viselnek majd arcvédő maszkot a diákok, de az iskola területén ajánlott, javasolt annak viselése.

A gimnázium pedagógus közössége távoktatási tervet is kidolgoz olyan helyzetekre, amikor szüneteltetni kellene az oktatást.

Sikeres pályázat

Érsekújvárban komoly fejtörést okoz, hogyan valósulhat majd meg az Erasmus+ az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló európai uniós program pályázata.

Szlovákiában csak két oktatási intézmény nyújtott be ilyen együttműködési pályázatot, a nagyszombati Ján Hollý Gimnázium és az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium. Peternai Zsuzsanna elmondta, a helyi Blaho Pál utcai magyar és szlovák nevelési nyelvű óvodát, az Érsekújvári Művészeti Alapiskolát és a Czuczor Gergely Alapiskolát vonták be a közös projektbe. A Pázmány Péter Gimnázium több mint egy évtizede részt vesz különböző sikeres, külföldi kiutazásokat eredményező pályázatokban. A számukra most jóváhagyott 73 285 eurós összegből az óvoda és az iskolák pedagógusainak külföldi továbbképzéseit és a kísérő rendezvényeken való részvételét térítenék meg október elsejétől. „A projekt megvalósítása óriási kihívás mindegyik iskola számára, de egyben elképesztő lehetőség is a minőségi változásra” – hangsúlyozta Peternai Zsuzsanna.

Az érsekújvári pedagógusok bíznak abban, hogy a kiutazások megvalósulhatnak és az érsekújvári pedagógusok ilyen jellegű közösségépítése, szakmai fejlesztése értékes továbblépés lesz a helyi magyar oktatásügy megtartásához.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sphie

A jogállamiságot vizsgáló uniós munkacsoport érkezik Pozsonyba

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

időjárás ősz

Nézzük, milyen időjárásra számíthatunk vasárnap

SpaceX

Biztonságosan visszatért a Földre a SpaceX kizárólag amatőr űrhajósokat szállító űrhajója

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.