Régió

Az áthaladó teherforgalomnak lehet fizetős a másodrendű főút

Nagyszombat | Tárgyalni küldi a Nagyszombat megyei önkormányzat Jozef Viskupič elnököt az útdíjrendszer kibővítéséről a közlekedési minisztériumba. A tárca ugyan érzékeli a problémát, de távolinak látja a megoldást.
Kiss Bartalos Éva

2020. július 30. 14:44

testület
- A szerző felvétele

Mintegy 1 600 kilométernyi másodrendű út és összekötőút van a megye tulajdonában, amelyekről a megyei útkezelő vállalat gondoskodik. Nem egy forgalmas, túlterhelt szakasz évek óta bosszúságot okoz az ott élőknek. Erre próbál most megoldást találni a megyei önkormányzat, amely szerdai rendkívüli ülésén a közvetetten teherforgalom kezelését is napirendre tűzte. Az útdíjrendszer bevezetése után megnőtt a forgalom az ingyenes, vagyis alacsonyabb rendű útvonalakon.

A képviselők kiterjesztenék a fizetős rendszert a másodrendű főutakra és az összekötőutakra. Ettől azt remélik, hogy újabb forrásból fedezhetik az állandó útjavítást. A képviselők megbízták a megye vezetését, hogy tárgyaljon a közlekedési minisztériummal, és aktívan vegyen részt a fizetős rendszer előkészítésében. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke lapunknak korábban elmondta, hogy csak bizonyos szakaszokon kellene fizetni az úthasználatért. Az önkormányzat honlapján pontosították a tervezetet, amely szerint csak a nemzetközi áthaladóforgalom, vagyis tranzitforgalom számára lenne díjköteles a másodrendű utak és összekötőutak használata.

„Már ez is nagy segítséget jelentene, a Galántai járást két vonalon is érinti ez a probléma, az egyik út épp Királyréven halad keresztül. Várható, hogy a rendelkezés miatt 20-30 százalékkal csökkenhet a kamionforgalom, ugyanis a cégeknek nem lesz kedvező a másodrendű utat használni. A másik pozitívum, hogy az útdíjból származó bevételből kijavíthatjuk a teherforgalom okozta károkat” –nyilatkozta Agócs Gergely, Királyrév polgármestere, a megyei önkormányzat képviselője.

Arra a kérdésünkre, hogy megszabtak-e időkorlátot a kérés teljesítésére, leszögezte, hogy csak mandátumot adtak a vezetésnek a tárgyalásra. „Az, hogy ez hogyan történik meg, levélben keresik-e meg az illetékeseket, vagy személyesen, nem rajtunk múlik” – fogalmazott a polgármester hozzátéve, hogy az előző kormány idején is megkeresték már a minisztériumot, akkor nem sikerült előrelépést elérni.

„Több érv szól a bevezetés mellett, ugyanis bizonyos szakaszokon elviselhetetlen a teherforgalom, de kérdéseket is felvet az útdíjrendszer bővítése. Például azt, hogy pontosan kinek kell majd fizetnie, mi számít áthaladó forgalomnak” – jegyezte meg Bacsó László Nyárasd polgármestere,

a megye közlekedési bizottságának elnöke. Nyárasdon korábban petícióval is kérték a teherforgalom elterelését. A 63-as elsőrendű főútra vezető szakasz felújításával, és átnevezésével a falu egyik része némileg fellélegezhetett a forgalom alól.

A közlekedési minisztérium ugyan érti a megye problémáját, de máshogy képzeli el a helyzet megoldását.

„Tisztában vagyunk a megyei önkormányzatok helyzetével, hogy az alacsonyabb kategóriájú utakon közlekedő teherfuvarozók miatt megrongálódik az úttest. A másodrendű főutakat ugyanúgy kell javítani és karbantartani, mint a többi utat” – írta a tárca sajtóosztálya

hozzátéve, hogy mindezek ellenére a következő hetekben és hónapokban sem foglalkoznak a fizetős rendszer módosításának kérdésével, de ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne bővülhetne a díjköteles szakaszok sora. „A minisztérium hamarosan bemutatja az útdíjrendszer új működését, amely majd hasonló változtatások alkalmazását is lehetővé teszi” – fogalmazott a minisztérium.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

parizs dugó

VIDEÓ: A francia lockdown következménye egy 706 kilométeres forgalmi dugó lett

ddddd

Hamarosan jön a Bowie-film

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

SMS

Tesztelés: SMS-ben buzdít a részvételre a védelmi tárca

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.