Átadtak két felújított szaktanteremet a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában (+GALÉRIA)

eg1
Dunaszerdahely |

A felújított szaktantermek felszereltsége eléri Szlovákia legmodernebb kórházainak színvonalát. Az ünnepélyes átadón jelen volt Nagyszombat megye elnöke és alelnöke, a Penta Hospitals hálózat képviselői, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és a dunaszerdahelyi kórház vezetése is. A két szaktanterem felszereltsége 50 ezer eurót tesz ki, amit a dunaszerdahelyi kórház többségi tulajdonosa, a Penta Hospitals és azok partnerei szponzoráltak.

Az ápolástan szaktantárgyon belül a felújított tantermekben készülnek az elsős és másodikos diákjaink a későbbi kórházi gyakorlatra. Itt sajátítják el a különböző műveleteket, mint a kötözés, ágyazás, a betegek higiéniai ellátása, gyakorolják az injekciós technikákat és a vérvételt. A felújítás során a tantermek új padlóburkolatot kaptak, kifestettünk, majd fokozatosan jött a berendezés: két új kórházi ágy, éjjeli szekrények, paravánok, EKG-gépek, toalettkocsik, kötözéshez használatos kocsik, előkészítő pult, gyakorlóbábuk, érintőképernyős tábla. A felszereléshez tartoznak a vérvételhez szükséges kézmodellek, az olyan modellek, amelyeken a diákok az injekció beadását gyakorolják. Van egy testtörzs (torzó) modell is, amelyen a műtéti sebek ellátását gyakorolják és gazdagodtunk egy újraélesztési bábuval. A felújított szaktantermek emelik a kórházi gyakorlatra való felkészülés színvonalát. Felszereltsége eléri Szlovákia legmodernebb kórházainak színvonalát, ami imitálja a kórházi környezetet” – osztotta meg Miklós Beáta, az Egészségügyi Középiskola igazgatója az átadáson.

 A tantermek felszerelését a Penta Hospitals kórházak hálózata és partnereik támogatták, amelyben segítségükre volt Nagyszombat megye, mint az iskola fenntartója. Az Egészségügyi Középiskola vezetése tavaly április környékén vette fel a kapcsolatot a Penta Hospitalssal és az iskolaév elejére, szeptemberre a felszerelés nagyja megérkezett az iskolába. 

„Ráfért már a felújítás a szaktantermekre. Azelőtt fokozatosan vettünk pár dolgokat a szaktantermekbe, kiterjedt felújítás nem volt. Mivel iskolánk diákjai a dunaszerdahelyi és a galántai kórházban végzik szakmai gyakorlatukat, adta magát, hogy megkérdezzük a kórház többségi tulajdonosát az együttműködésről. Ők nyitottan álltak hozzá, elkezdtünk egyeztetni. A két szaktanterem felszereltsége 50 ezer eurót tesz ki. Örömünkre szolgál, hogy iskolánkat továbbtanulás céljából évről-évre egyre több diák választja. Terveink között szerepel egy harmadik szaktanterem kiépítése is. Közösen Nagyszombat megyével szeretnénk a jövőben létrehozni anatómiai és fiziológiai, valamint patológiai szaktantermet is” – zárta Miklós Beáta igazgató. 

A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolát 1970-ben alapították. Jelenleg 277 diák tanul az iskola falalin belül. Az ünnepélyes átadón jelen volt Nagyszombat megye elnöke és alelnöke, a Penta Hospitals képviselői, Duanszerdahely polgármestere és a dunaszerdahelyi kórház vezetése is.

A diákok kiemelték, örülnek, hogy új szekrénysorral, tárolókkal bővült a szaktanterem, valamint olyan többfunkciós ággyal, ami tetszőleges beállítási lehetőséggel ellátott. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke megosztotta, hogy ez az együttműködés az iskola, a befektető és a megye között egy sikertörténet, hiszen az iskolának sikerült olyan befektetőt találni, aki egy megyei fenntartású közepiskolát támogatott. Viskupič elmondta, a megye számára kiemelten fontos az iskolaügy és az oktatás kérdése, hiszen ez befektetés a jövőnkbe. Meglátása szerint ehhez a sikerhez három fontos tényező kellett. Az iskola és az igazgatónő elhivatottsága és lelkesedése, továbbá a középiskola, a megye és a befektető összekapcsolása és nem utolsó sorban az, amit egész társadalmunk érez, hogy az iskolaügynek és az egészségügynek figyelemre, jó ötletekre, lelkesedésre, elkötelezettségre és természetesen szükséges anyagi erőforrásokra van szüksége. Végül megköszönte mindenkinek, aki ehhez a projekthoz hozzájárult. Elmondta, hogy Nagyszombat megyében a dunaszerdahelyin kívül még két egészségügyi szakközépiskola működik, Szakolcán és Nagyszombatban, akik remélhetőleg inspirálódnak ebből a pozitív együttműködésből. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke szintén megköszönte a Penta Hospitalsnak, hogy az ötletet felkarolta és az igazgatónő kérésére a beruházás megvalósulhatott. Kiemelte, nem gyakran fordul elő, hogy a magánszektorból megyei fenntartású intézménybe fektetnek bele, ez mindenképpen egy jó példa és a sikeres együttműködés példája.

 „Ezzel mindenki jól jár, de legfőképp a város és a régió. Tudjuk nagyon jól, milyen gondban van az egészségügy, szükség van arra, hogy jó szakemberek legyenek az egészségügyben, hiszen hiány van. Jó látni, hogy az iskola és a kórház fenntartója együtt tud dolgozni” – fejtette ki a megye alelnöke.

Az Új Szó kiadója, a DUEL - PRESS, s.r.o a Penta tulajdona

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?