Régió

Amikor egy szín eltűnik…

Ádám Lajos tánctanár emlékére.
Szászi Zoltán

2021. március 21. 14:17

Ádám Lajos
Ádám Lajos - Somogyi Tibor felvétele

A kisvárosoknak mindenhol megvannak a magára a városkára jellemző hangulatai, színei, formái, illatjai. Meg persze a meghatározó emberei. Olyan valóban a hely szellemét mutató, élettel telivé tevő hangulatok, színek, formák, illatok és alakok edzek, amelyeknek, akiknek megjelenésétől az ember megnyugszik, elmosolyodik, nosztalgikus hangulatba esik.

Rimaszombat. Sétálgatott nemrégiben még a régi városból megmaradt néhány hangulatos helyen egy ilyen meghatározó alak. Őrzője sok emléknek. Tipegett, topogott, talán mindig ritmusra, mindig talpig elegánsan! Ádám Lajos. Vagy, ahogy sok ezren ismerték Lajoska. A LAJOSKA! Sál, finom kalap, laza felöltő, zúzosabb időben kesztyű, finom bajuszka, jó modor, úri kedély, kedves mosoly. Jelenség! Mintha egy másik, egy régen letűnt, az udvariassági szabályokat, a nők tiszteletét, a finomságot, a szépséget, a jókedvet és a bontont, az illemtant mindig minden helyzetben betartó világ rejtélyes küldötte, utolsó diplomatája lett volna. 1939-ben született, ő az, akinek predestinációja szerint palástot kellett volna ölteni és szószékről nevelni a népet, de ő nem. Ő más irányt keresett és talált is magának, s másképpen lett alázatos papja, de jókedvű mestere egy művészetnek, a táncnak! A táncnak, melynek lépéseit rendíthetetlen nyugalommal és türelemmel a legfalábúbb kamasznak is képes volt átadni, úgy, hogy a legfalábúbb kamasz is örömet, élmény találjon a táncban. Legyen az társastánc, vagy latin, vagy néptánc! Hogy mennyi tanítványa volt? Megbecsülni lehet, de a legóvatosabb számolgatások szerint is majdnem félszázezer körülire tehető ez a szám. Félszázezer! S hányan ismerték?

Milyen élete volt? Egy-két-há és egy-két-há lépésről lépésre, minden nap, minden héten, minden hónapban évről évre első lépéstől első bálig! Boldog pálya volt az övé! Fényes, szép! Egy hét évvel ezelőtti beszélgetésben azt mondta, ha tízszer újjászületne, akkor tízszer és hajthatatlanul, és megint a tánctanári pályát választaná. Most, a tavasz első óráiban oly hirtelen ment el! Rosszul lett, s elment. Több, mint nyolc évtized súlya volt már vállán, s emlékei a szívében. Vasárnap reggel két tánclépés után egyszerre csak minden megváltozott és a harmadik elegáns mozdulat már átlépett egy másik dimenzióba. Hol lehet? Egy fényes bálterem csillogó táncparkettjén? Sok túlparti ismerőssel együtt finom kis mosolyt remegtet apró kis bajuszkája alatt. Egy-két-há, egy-két-há lépés és fordul és csusszan és lépés és fordul és csusszan! Tessék csak figyelni: Lajoska előtáncol és utána beáll a terem egy pontjára, ropogós frakkban, s onnan a szeme sarkából figyeli, hogy minden rendben legyen. Nem baj, ha botlás van, ha kiesik valaki az ütemből, semmi baj! Az élmény a fontos! Az élet! A tánc! Köszönik, sokan köszönik! Élményt, táncot, illemet! Egy kedves színnel kevesebb Rimaszombat.

Elhunyt Ádám Lajos

2021. március 21. 13:24

Elhunyt Ádám Lajos
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.