A Zemplén Fanatik legfiatalabb tagjává választották a mindössze 13 éves ágcsernyői sportmászót

Magyar Bence Kristóf Ágcsernyőből utazik heti rendszerességgel a magyarországi Sátoraljaújhelyre
Ágcsernyő/Sátoraljaújhely |

Magyar Bence Kristóf az elmúlt évek során olyannyira beleszeretett a sportmászásba, hogy már el sem tudná képzelni az életét nélküle. Ha akarata és kitartása megmarad, a tinédzser évei elején járó, a Bodrogköz keleti csücskéből származó fiatalember az őt körülevő idősebb, tapasztaltabb sportemberek szerint sikeres sportkarriert futhat be. A sportmászás iránti odaadását és rászületettségét az is jól bizonyítja, hogy az őt mentoráló Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület nemrégiben szárnyai alá vette a fiatal tehetséget, mellyel a csapat legfiatalabb oszlopos tagjává vált.  

Mindig örömmel nyúlok azokhoz a témákhoz, amelyek céltudatos, kitartó és sikeres emberekről szólnak. Magyar Bence Kristóf története még közelebb áll a szívemhez, ugyanis ez a tehetséges fiatalember annak a kistelepülésnek a szülöttje, ahonnan én is származom. Bár az ember származása vagy hovatartozása néha rossz előítéleteket szülhet mások fejében, nem túlzok, ha azt mondom, hogy megfelelő hozzáállással, támogatással és némi szerencsével minden álom teljesíthető. Bár Kristóf még a szó szoros értelmében is gyermekcipőben jár, s pályafutásának is csak legelső sikereit kóstolgatja, nagyon jó úton halad.

Legelőször nagymamáék vittek el a sátoraljaújhelyi szabadidőközpontba, hogy kipróbáljam a mászást. Nagyjából két évvel ezelőtt anyu ismét elvitt, s már akkor éreztem, hogy ez egy hosszú folyamat kezdete. Azóta rendszeresen járok mászni, múlt nyáron pedig szinte minden nap ott voltam, sokszor reggeltől egész estig. Míg a nyári szünidőben tele volt gyerekekkel a központ, év közben jóval kevesebb a fiatal sportoló. Időközben persze új barátokra is szert tettem. Az egyik jó barátom és mászótársam Márkó, akivel nem csak hogy heti rendszerességgel járok mászni, de sokszor partnerek is vagyunk. Mivel az ő szülei profi mászók, bevettek a kis családi csapatukba, hogy tőlük tanulhassam a különféle technikákat

– magyarázta Magyar Kristóf.

Magyar Bence Kristóf

A YouTube-ról is tanul

Mivel a sátoraljaújhelyi mászófal az egyetlen a közelükben, de igazából még az is több mint 50 kilométerrel arrébb található, odahaza pedig nincs saját mászófala, mások tapasztalataiból próbál tanulni és inspirálódni. Az interneten elérhető videómegosztó felületek szinte minden témában gazdag információforrást biztosítanak, és ezt Kristóf is kihasználja. Elmondása szerint kevés olyan sportmászással kapcsolatos videó van a YouTube-on, amit még nem látott volna.

„Bár a központban, ahova járok, egy húsz méter magas kültéri, illetve egy 18 méter magas beltéri mászófal is található, még csak a bentit másztam meg. De azt szinte már minden létező irányban és vonalon. A sportmászáson belül több mászási fokozat van, s persze minden fal más. Nemrégiben anyával és a testvéremmel Prágában voltunk kirándulni, ahol az unokatestvéremmel közösen elmentünk az egyik központba. Ott sokkal gazdagabb volt a kínálat, a falak is magasabbak voltak, de mivel Szofi unokatestvérem nem tudott volna engemet kellőképpen biztosítani – ugyanis a mászás során vagy automatikus önbiztosítóval, vagy egy partnerrel dolgozunk – nem tudtam kipróbálni a pályákat. Ettől függetlenül Sátoraljaújhelyen egy nap leforgása alatt zsinórban harmincszor másztam meg a 18 méteres falat, ami egyébként az eddigi személyes rekordom. Nagyon élveztem a folyamatos megmérettetést, de másnapra úgy kidőltem, hogy alig bírtam talpra állni”

– mesélte az Új Szónak az ambiciózus fiatalember, aki szerint bár mindig odafigyelnek egymásra és stabil partnerek segítségével másznak, ennek a sportnak is megvannak a maga veszélyei.

„Nincs tériszonyom, nem félek a magasban, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy rossz mozdulat akár az életembe is kerülhet. Pontosan ezért fontos a megfelelő felkészülés, a minőségi felszerelés, a jó mászási technika, s nem utolsó sorban – mert ugyebár sor kerülhet rá – esni is tudni kell. Nemrégiben az eséseket gyakoroltuk, hogy tudjuk, mit és hogyan. Bár sokan azt hinnék, hogy esni csak egyféleképpen lehet, a földet érésnek is megvan a maga módja. Nyilvánvaló, hogy ha valaki leesik, az megüti magát, de ha jól ér földet, az nagy mértékben javíthatja az esés következményeit. Szerencsére nagyon jó segítőkkel és mentorokkal dolgozunk, ezért részemről is nagy köszönet jár a sátoraljaújhelyi Zempléni Kalandpark Mászófal központnak, illetve a Zemplén Fanatik egyesületnek is, akik nagy odafigyeléssel vigyáznak minden egyes mozdulatomra” – tette hozzá a fiatal sportoló. Mivel Kristóf valóban nagy erőbedobással űzi a sportot, a sátoraljaújhelyi mászóközpontban székelő Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület mintegy 50 aktív tagból álló mászócsoportja nemrégiben hivatalosan is besorolta őt a tagok listájára.

„Mindamellett, hogy jelen pillanatban én vagyok a csapat legfiatalabb tagja, nagy öröm számomra, hogy egy ilyen élénk egyesület részeként űzhetem ezt a sportot. Bár a többiek jóval idősebbek nálam, úgy érzem, egy olyan család része vagyok, akikkel szinte minden témában megtalálom a közös hangot. Az ő ösztönzésüknek is köszönhető az, hogy így beleszerettem a sportmászásba”

– tette hozzá Magyar Kristóf.

A sátoraljaújhelyi falat már számtalanszor megmászta

Országos színvonal

Bár a természeti adottságokat tekintve sem a szlovákiai Bodrogközre, sem pedig a hozzá közeli, a határ túloldalán található Zemplénre sem jellemző a sziklamászás, a Sátoraljaújhelyen nyolc éve működő mászóközpont országos színvonalú körülményeket biztosít a mászósport szerelmeseinek. Ahogy azt Szántó Csaba, a Zemplén Fanatik néven ismert egyesület elnöke az Új Szónak elmondta, a központ évekkel ezelőtti beindítása nagy öröm volt számukra, már régóta vártak egy ilyen lehetőségre.

„Az egyik barátommal már a központ beindulásakor elhatároztuk, hogy a zempléni tájegységet illetően nem csak a szikla- és sportmászásra, de más sportágakra is megpróbáljuk felhívni a figyelmet. A nagyjából két éve működő egyesületünknek a mászóközpont a bázisa, az biztosítja a rendezvényeink helyszínét is. Tőlem picit távolabb áll a sportmászás, de az ott dolgozó srácok többször is mondták, hogy érdemes lesz odafigyelni Kristófra, mert hihetetlenül tehetséges, lelkes, ügyes és kitartó, és az is említésre méltó, hogy elég messziről jár be hozzánk. Az előző nyílt napok során többször is jöttek hozzánk fiatal srácok, de bátran állíthatom, hogy egyikőjüknek sem sikerült olyan gyorsan és olyan jól beilleszkedniük, mint Kristófnak. Egy nagyon lelkes fiatal srácról van szó, bízom benne, hogy még sokáig velünk marad, és tudását hamarosan a természetben, egy igazi sziklafalon is megvillantja”

– mondta lapunknak Szántó Csaba, aki szerint a sportmászás fiatal korban kimondottan fejlesztő tud lenni, mert az nem csak fizikailag, de szellemileg is megmozgatja az embert.

„A mászóközpontnak, a fenntartónak és az önkormányzatoknak köszönhetően a mi vidékünkön is egyre inkább előtérbe kerül ez a sportág. Egy viszonylag egyszerű, anyagilag nem túl megterhelő sportról van szó. Ha leegyszerűsítve nézzük, elég hozzá egy jó mászócipő és egy magnéziumzsák, persze ha valaki komolyabb szintre akar lépni, akkor ott már a karabinerekre, a kötelekre és egyéb tartozékokra is gondolni kell. A mi egyesületünk azonban azt látja a legfontosabbnak, hogy mindezeken túl egy jól működő közösség alakuljon ki. A tagjaink jól megértik egymást. Beszélgetnek, poénkodnak, ötleteket adnak egymásnak. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy egy fiatal egyesület vagyunk, és nem az a célunk, hogy versenyzőket neveljünk ki, hanem hogy megszerettessük velük a sportot. Ha ez megvan, akkor a határ a csillagos ég. Kristófra pedig nagyon büszkék vagyunk, mert nincs még olyan tagunk, aki ilyen fiatalon ennyire ügyes és kitartó lenne. A legtöbb kezdő egy-két mászás után megunja a dolgot, de Kristófnak ez szerelem volt első látásra. Ha nem adja fel az álmait és szülei is támogatni fogják őt, nagyon sokra viheti az életben” – zárta Szántó Csaba, a Zemplén Fanatik egyesület elnöke.

Magyar Bence Kristóf
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?