A természet kötheti össze az embereket

Három év alatt tizenöt főre növekedett a csapat önkénteseinek száma (OZ ViZia közösségi oldala)
Tardoskedd |

Szeretne újra annyi zöld területet látni szülőfalujában, mint amennyi gyermekkori emlékeiben él, mondja Darázs Balogh Katalin, az OZ ViZia Polgári Társulás tagja, aki maga is sokat tesz ezért.

A kétgyermekes édesanya hosszú évekig külföldön élt férjével, először Írországban, később pedig Németországban. Miután hazaköltöztek, azzal szembesültek, hogy  kevesebb lett a zöldövezet körülöttük, kevés az a hely, ahova sétálni járhatnak, vagy más, közös programokat szervezhetnek. Természetszerető család lévén mindig is fontos volt számukra a környezetvédelem, környezetünk szépségének megőrzése. Darázs Balogh Katalin mindkét gyermeke külföldön látta meg a napvilágot, így már az első pár évükben egyszerre több nyelven kommunikált velük a környezetük, gyermekeik pedig néhol keverték a szavakat. Itthon magyar óvodát választottak számukra, ami később a legjobb döntésnek bizonyult, hiszen szüleik mindig is anyanyelvükön szóltak hozzájuk.

„Egy olyan csapat tagja lettem itthon, ami a természetvédelemmel, természetépítéssel, -szépítéssel foglalkozik. Miután visszaköltöztünk Szlovákiába, nem sokkal később megszólítottak és kérték, hogy csatlakozzam hozzájuk én is. Ekkor már folyamatban volt a társulás első nagy projektje, a helyi családi park létrehozása. Három ember kezdte el a park kialakítását, Tóth Attila tájépítész, a társulás elnöke, Batyka Marián akkori képviselő és Poláková Keleová Monika, aki az egésznek az ötletét adta. Igyekszünk támogatókat keresni, szeretnénk a későbbiekben is pályázatokon indulni. Mindenkinek megvan a saját feladata nálunk, Monika például rajzversenyeket szervez, melyek témája mindig természetközeli, az én legfőbb feladatom pedig a kapcsolattartás”

– mondta el Darázs Balogh Katalin, aki a kinti, kerti munkák mellett rendezvények szervezésével, valamint önkénteseik koordinációjával is foglalkozik.

„Nagyon fontos számomra a természetvédelem, ami ennek a társulásnak az egyik fő célja. Szeretnénk rendbe hozni azokat a területeket régiónkban, melyeket elhanyagoltak, vagy csak egyszerűen kihasználatlanok. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a zöld terület körülöttünk, amin változtatni szeretnénk. Már számos fát, más növényt, virágokat, bokrokat ültettünk, melyeket gondozunk is. Első nagy projektünk a tardoskeddi Családi park létrehozása volt, ami községi terület és a szlovák óvoda mellett található. Jelenleg is ezt bővítjük. Van itt egy nagyon szép virágágyásunk, amivel folyamatosan törődnünk kell. Sajnos a mai világban egyre inkább megfeledkezünk arról, hogy törődjünk azzal, amibe belefogtunk. Azt hiszem, hogy az embereknek kell valamiféle húzóerő, ami kihozza őket a természetbe, ez pedig az a közösség, amit mi magunk hoztunk létre”

– mondja a kétgyermekes édesanya.

A virágágyást folyamatosan gondozzák (OZ ViZia közösségi oldala)

A koronavírus okozta elszigetelődést az önkéntes kertszépítők is megérezték. A korlátozások megszüntetésével nekik is szükségünk volt arra, hogy újra találkozzanak és több időt töltsenek egymással.

„A Föld világnapján, június 22-én délután 2 órakor rendezzük meg az első Zene a parkban nevű kezdeményezésünket. Az ötlet onnan származik, hogy én magam is nagyon szeretem a zenét. Megszólítottunk több olyan fiatalt is, akik hangszeren játszanak, hogy lépjenek fel nálunk. Több fellépőnk is lesz, aki zenélni fog a parkban. A szervezésben az önkormányzat és a szlovák óvoda is támogat bennünket”

– tette hozzá. 

2020-ban alakult meg a polgári társulás, melyet több megbeszélés előzött meg, ahol egyeztették céljaikat és terveiket. Öten alapították a szervezetet, köztük Katalin, jelenleg pedig már 15 fős taglétszámmal büszkélkedhetnek.

„Sokan megkérdezik, hogy miért szeretünk mi ingyen munkát végezni, erre annyit mondunk csak, hogy mi azt szeretnénk, ha a gyermekeink is élveznék azt a zöld területet, amire mi emlékszünk kisgyermek korunkból. Azt tapasztaljuk, hogy többen gondolják így még rajtunk kívül, és csatlakoznak a tevékenységeinkhez, kijönnek és ők is segítenek. Nyári időszakban, amikor a fákat kiültetjük, az öntözést is biztosítani kell. Azok a fák, melyeket az ültetés után locsolnak, sokkal erősebbek, jobban növekednek. Ugyan a parkban még nincs út, de legalább a fák már kint vannak és idővel csak szépülnek”

– mondta.

Az öntözőcsövek és kertészeti kellékek nagy részét felajánlásból kapták. Többen is úgy gondolják környezetükben, hogy ha jönni nem is tudnak, szívesen adakoznak a közös cél érdekében.

„Van a közelben egy régi, használaton kívüli kút. Megegyeztünk Tóth Marián polgármesterrel és a faluvezetéssel ennek a kútnak a használatáról, amit szívesen a rendelkezésünkre bocsátottak”

– tette hozzá.

Tardoskedd közterületein is történtek rongálások, ezért ők is jobban odafigyelnek a biztonságra.

„Az óvoda melletti park eleve egy zárt terület, de van hozzá kulcsunk. Általában egy nappal előre egyeztetjük, hogy ki, mikor menne ki dolgozni. Így, ha előre szólnak, más is csatlakozhat. Minden adományért nagyon hálásak vagyunk, de mindig hozzátesszük, hogy ha tehetik, akkor ne csak tárgyakat adjanak, hanem jöjjenek maguk is és segítsenek. Ez többnyire be is válik, mert egyre többen csatlakoznak hozzánk”

– mondta el Darázs Balogh Katalin. Nagyon fontosnak tartja a kapcsolattartást egymás közt a csoportban és a faluvezetéssel is.

„Jól működünk együtt. Néha egy kicsivel rögösebb utat járunk, ami nehezebb, de kifizetődőbb, mintha valamit csak egyszerűen gyorsan elintéznénk”

– tette hozzá.

A lakótelep mellé fákat ültettek (OZ ViZia közösségi oldala)

Egy VUB-s pályázatnak köszönhetően tavaly novemberben belefogtak egy park kialakításába, és fákat ültettek. Ez a falu egyik lakótelepe mögött található. Előre értesítették az embereket, hirdetéseket adtak fel, hogy jöjjenek és csatlakozzanak a munkálatokhoz.

„Nem érkeztek tömegek, de mégis többen jöttek, akik segítettek ültetni. Régen, amikor még a tollfosztásra is összejöttek az emberek, ott volt lehetőségük és idejük is beszélgetni egymással. Sajnos ez mára kikopott. Most a természet az, ami összefoghatja az embereket, egy közös célt és helyet adva arra, hogy újra egymásra találjanak. Nem mondom, hogy mindenkinek gyomlálnia kell, lehet, hogy valaki csak egy szál virágot fog elültetni, ha kijön velünk, de legalább elmondhatja, hogy aznap tett valamit, és közben beszélgetett, látott pár ismerős arcot”

– jegyezte meg.

Még folynak az egyeztetések a társuláson belül a szlovák óvoda területén található családi park leválasztásával kapcsolatban. Többen nehezményezik, hogy zárt területen található és azt is, hogy nincs elkerítve. Kerítést előreláthatóan nem szeretnének, mert itt a cél éppen az lenne, hogy épüljön, szépüljön a rendezett terület és ha lehet, akkor növekedjen is. Viszont amennyiben továbbra is programok szervezésében gondolkodnak, muszáj lesz elgondolkodniuk a park elválasztásán.

„Nagy kitartás kell ahhoz, amit mi csinálunk. Többünknek megfordult már a fejében, hogy felhagyunk ezzel a tevékenységgel, mert a család, az otthoni kötelességek és a munkahely mellett nem könnyű még közösségi, önkéntes munkát is végezni. Amit elértünk, azt fokozatosan, kis lépésekkel értük el és építettük fel. Tesszük, amit kell, ültetjük, gondozzuk a növényeinket, szervezzük a programokat, igyekszünk még szebbé, még zöldebbé tenni környezetünket”

– zárta végül Darázs Balogh Katalin, a OZ ViZia Polgári Tárulás tagja.

Mindenkit szeretettel várnak a Családi parkba (OZ ViZia közösségi oldala)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!