A Szenci járásban kevesebb gyereket írattak magyar iskolába

Szenc |

<p>A korábbi évekhez hasonlóan idén ismét csökkent a magyar iskolába íratott gyerekek aránya a Szenci járásban. A napokban negyven elsős vehette át a Rákóczi Szövetség tízezer forintos ösztöndíját.</p>

Igaz, hogy tavaly 34, idén pedig 40 elsős kezdte meg a tanévet magyar alapiskolákban, viszont az összes elsős számához viszonyítva csökkenés tapasztalható. Tavaly ugyanis 298 elsős közül 34-en mentek magyar iskolába, ami 11,41%, idén 353 elsősből 40-en, ami 11,33%. Szencen 2007-től rohamosan növekszik az elsősök száma, ezt bizonyítja, hogy míg 2007-ben 164 elsős volt, akik közül 12-en mentek magyar iskolába, idén már 263 elsőst írattak be – derül ki Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnökének felméréséből. Ilyen rohamos növekedés viszont nem tapasztalható a magyar iskolába íratott gyerekek esetében, a Szenczi Molnár Albert Alapiskolában idén 17 kiselsős kezdte meg a tanévet. „Jövőre várhatóan jóval kevesebb elsősünk lesz, örülhetünk, ha tízen-tizenketten jönnek. Tizennégy iskolaköteles gyerek jár a szenci magyar óvodába, közülük kettő szlovák iskolába készül. Várhatóan jönnek még néhányan a környező településekről, januárban meglátjuk, hogy döntenek a szülők. Addig mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. A nyílt napon megmutatjuk, hogy boldogulnak a gyerekek az interaktív táblával, hogyan tudnak angolul, reméljük, hogy ezek az apró lépések meggyőzik a szülőket. Előnyt jelent, hogy kicsi iskola vagyunk, jobban oda tudunk figyelni minden gyerekre” – nyilatkozott lapunknak Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója. Az igazgatónő szerint nem országos, hanem regionális koncepcióban kellene gondolkodni a magyar iskolák megtartása érdekében, ugyanis nem biztos, hogy ugyanazok az igények egy magyar alapiskolában Kelet-Szlovákiában és a Csallóközben. „Rá kell mutatni az iskola előnyeire, értékeire, milyen projektekbe kapcsolódik be. Minden magyar alapiskola alapkoncepciójában szerepel a magyarság értékeinek továbbörökítése, de ez ma már nem elég” – mondta a szenci alapiskola igazgatója, aki szerint még ma is sok szülő tart attól, hogy megbélyegzik, amiért magyar iskolába adja gyerekét. Továbbtanulás tekintetében az iskola igyekszik támogatni a helyi gimnáziumot és szakközépiskolát, az igazgatónő szerint látható a középiskola fejlődése, a szülőknek nem kell attól tartaniuk, hogy lemaradnak a többi középiskolásokhoz képest. A szenci gyerekeknek viszont már nem jelent gondot, hogy a fővárosba utazzanak, egyáltalán nincs gondjuk a szlovák nyelvvel, így nem elsőrendű szempont, hogy a helyi középiskolát válasszák. A Szenci járásból az arányokat tekintve a zonctoronyi magyar iskolába íratták be a legtöbb diákot, ezt követi Fél, ahol a 35 elsős közül 14 jár magyar iskolába. Éberhardon és Rétén viszont csak egy-egy elsőssel indult a magyar osztály.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?