Régió

A kassai dóm keresztjét is megérinthetik a hőlégballonok

Kassa | A szerdától szombat délelőttig tartó, 26. alkalommal megrendezett kassai Ballon Fiesztán összesen 10 csapat 15 hőlégballonja, köztük egy magyarországi klubé is a magasba emelkedett.
author
Németi Róbert

2019. június 6. 13:29

Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett
Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett - Németi Róbert felvételei

Csehországi, magyarországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és holland pilóták emelték a magasba a hőlégballonjaikat. Az időjárás a fieszta első napján kedvezőtlen volt, ezért csak egy úgynevezett “földhöz kötött ballon-bemutatóra” kerítettek sort. „Az időjárás szempontjából tekintve az első nap során némileg rosszabbak voltak a körülmények, mint az előző években. Tavaly összesen hét repülésünk volt. Most annyival rosszabb a helyzet, hogy labilis légtömegek vannak a város felett, ezért esténként inkább esősre fordul az időjárás, de reggelente eddig szerencsére mindig napsütésre ébredünk. Ebből kifolyólag az első napon csak lekötött ballonokat tudtunk bemutatni a nézőknek, de csütörtökön már tizenhárom ballon szállt fel a magasba. Az idei fieszán egyébként tíz csapat 17 kapitánya vezérli a léggömböket” – nyilatkozta lapunknak Stieber József, a magyarországi StiebAIR Hőlégballon Klub oktatópilótája.

Csehországi, magyarországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és hollandia pilóták emelték a magasba a hőlégballonjaikat. Az időjárás a fieszta első napján kedvezőtlen volt, ezért csak egy úgynevezett “földhöz kötött ballon-bemutatóra” kerítettek sort. „Az időjárás szempontjából tekintve az első nap során némileg rosszabbak voltak a körülmények, mint az előző években. Tavaly öszesen hét repülésünk volt. Most annyival rosszab a helyzet, hogy labilis légtömegek vannak a város felett, ezért esténként inkább esősre fordul az időjárás, de reggelente eddig szerencsére mindig napsütésre ébredünk. Ebből kifolyólag az első napon csak lekötött ballonokat tudtunk bemutatni a nézőknek, de csütörtökön már tizenhárom ballon szállt fel a magasba. Az idei fieszán egyébként tíz csapat 17 kapitánya vezérli a léggömböket” – nyilatkozta lapunknak Stieber József, a magyaroszági StiebAIR Hőlégballon Klub  oktatópilótája. Annak ellenére, hogy Stieber zsinórban tizedszer vett részt a keleti nagyvárosban megrendezett fesztiválon, nincs olyan év, hogy ne érnék meglepetések. „Mi teljesen más irányban indultuk el, mint a többiek. Rozsnyó irányából vettük be a várost, majd a Luník IX városrész feletti erdő szélén, Peres határában, egy elkerített területen landoltunk. Csütörtök reggel közel hetven percet repültünk, de az esti repülések ennél valamivel rövidebbek, hiszen mindig napnyugta előtt egy órával szállunk fel, de már sötétedés előtt földet kell érni. Immáron tizedik alkalommal veszek részt csapatommal a fiesztán, de mindig nagy örömmel térek vissza. A helyi csapat épp annyira vendéglátó és barátságos, mint az itteni lakosok. A csütörtöki felszállásunkat csupa szlovákok segítették, magyarul egyikük sem beszélt, de nagyon jól megértettük egymást” – mondta a pilóta.  Minél közelebb, annál izgalmasabb  Mivel az utóbbi évek során már nem az Aupark előtti nyílt területről, hanem a műszaki egyetem (TUKE) melletti futballpályáról eresztik a magasba a ballonokat, a széliránytól függően a pilótáknak néha komoly manővereket kell végrehajtaniuk. „E

Annak ellenére, hogy Stieber zsinórban tizedszer vett részt a keleti nagyvárosban megrendezett fesztiválon, nincs olyan év, hogy ne érnék meglepetések. „Mi teljesen más irányban indultuk el, mint a többiek. Rozsnyó irányából vettük be a várost, majd a Luník IX városrész feletti erdő szélén, Peres határában, egy elkerített területen landoltunk. Csütörtök reggel közel hetven percet repültünk, de az esti repülések ennél valamivel rövidebbek, hiszen mindig napnyugta előtt egy órával szállunk fel, de már sötétedés előtt földet kell érni. Immáron tizedik alkalommal veszek részt csapatommal a fiesztán, de mindig nagy örömmel térek vissza. A helyi csapat épp annyira vendéglátó és barátságos, mint az itteni lakosok. A csütörtöki felszállásunkat csupa szlovákok segítették, magyarul egyikük sem beszélt, de nagyon jól megértettük egymást” – mondta a pilóta. 

Minél közelebb, annál izgalmasabb 

Mivel az utóbbi évek során már nem az Aupark előtti nyílt területről, hanem a műszaki egyetem (TUKE) melletti futballpályáról eresztik a magasba a ballonokat, a széliránytól függően a pilótáknak néha komoly manővereket kell végrehajtaniuk. „Egy jó pilóta számára azonban ez nem kihívás, sőt az az igazi élmény, amikor egészen közel tudunk repülni az épületekhez, vagy éppen a Fő utca közepén díszelgő katedrálishoz. Szerencsére már többször is átrepültem a dóm felett, de a torony legfelső keresztjét még csak egyszer érintettem meg a ballon kosárjával. Ez egy csodálatos élmény volt. Persze, lehet hogy szerencse kérdése, de egy jó pilóta mindig arra törekszik, hogy az általa kiválasztott célpontot a lehető legjobban és legbiztonságosabban közelítse meg” – zárta Stieber József. 

Galéria
Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett
Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett
Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett
Csütörtök reggel tizenhárom hőlégballon lebegett Kassa felett
+5
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

A beszédeket követően egy szimbolikus kalapácsütéssel megkezdték a kollégium építését  (fotó: Nagyszombati önkormányzat képarchívuma)

40 év után végre új kollégiumot kap Nagymegyer

Részegen vezette az oldalkocsis motort, súlyosan megsérült egy kiskorú

Részegen vezette az oldalkocsis motorbiciklit, súlyosan megsérült egy kiskorú

putyinka

Putyin valószínűleg atomrakétát indít Ukrajnába, ha katonai vereséget érez

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.