A gyerekek megtartása a célja az alsószeli iskola új igazgatójának

Alsószeli-szlovák iskola-új igazgató
ALSÓSZELI |

Új igazgató került az alsószeli szlovák tannyelvű iskola élére, aki szeretné növelni a gyerekek létszámát. Tavaly mindössze nyolc tanuló járt az intézménybe, ami miatt kérdésessé vált az iskola további fenntartása.

Januárban számoltunk be arról, hogy az alsószeli szlovák tannyelvű iskola fenntartását nehezen tudja megoldani a község. Az elmúlt tanévben összesen nyolc gyerek járt a négyosztályos intézménybe, így az állami támogatás összegét messze meghaladják a kiadások. Az elmúlt időszakban kialakult nehéz gazdasági helyzetben azt az ideiglenes megoldást választották, hogy a téli időszakra két kisebb osztályba költöztették át a gyerekeket, hogy csökkentsék a fűtési kiadásokat. A tanév végén közös megegyezéssel felbontották a szerződést Katarína Barcziovával, aki hét évig volt az iskola igazgatója. Szeptembertől Juliana Szecsényiová veszi át a helyét, aki 13 évig vezette a vágai szlovák tannyelvű iskolát. Kovács Lajos, a település polgármestere lapunknak elmondta, 12 gyerek kezdi meg a tanévet.

„Egy pedagógus visszatér az iskolába, aki gyermekgondozási szabadsága előtt itt tanított, a megválasztott igazgatónak pedig 13 év tapasztalata van kisiskola vezetőjeként. Bízunk benne, hogy mindez valamennyi garanciát ad arra, hogy tovább működjön az iskola”

– fogalmazott.

Juliana Szecsényiová a napokban vette át az iskola agendáját, csak most ismerkedik a hellyel, a majdani kollégákkal.

„Bízom benne, hogy ha a faluban vannak alsó tagozatos korú kisgyerekek, nem Felsőszeli vagy más település iskoláját választják majd, hanem azt, amelyik helyben van. A szülőknek is más érzés egy tízéves gyereket elengedni egyedül vagy utaztatni egy másik településre, mint egy hatévest. Nagy előnye az intézménynek, hogy az óvodával egy igazgatóság alatt működik, remélem, hogy az óvodáért felelős igazgatóhelyettessel sikerül jó együttműködést kialakítani, hogy meglegyen a kapocs a gyerekekkel és a szülőkkel. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy ez így legyen, ezért szeretnék több közös programot szervezni. A gyermeklétszám növelésére akkor van lehetőség, ha az óvoda után nem viszik el őket más település iskolájába”

– hangsúlyozta Juliana Szecsényiová. Vágán szerzett tapasztalatai alapján kifejtette, a kis létszámú iskola legnagyobb előnye, hogy olyan családias légkört tudnak kialakítani a gyerekeknek, amelyre máshol nincs mód.

„Minden gyerek nyitott könyv, olyan erős a bizalom a pedagógus és a gyerek között, hogy bármit meg tudnak beszélni, az iskolai bántalmazásra nincs mód, baráti viszony alakul ki közöttük. A tanítás és tanulás szempontjából azért jó a kisiskola, mert nagyon sok lehetőség van az ismétlésre és a fejlődésre. Ha például egy gyerek harmadikban gyengébben teljesít, negyedikes korában át tudja ismételni a tananyagot. Ha viszont ügyesebb a kortársainál, akkor a negyedikes tananyagból is átvehet sok mindent már harmadikosként. Ezen kívül mindegyikükre több idő jut. Önállóbbak és segítőkészebbek is a gyerekek, jobban ki tudják magukat fejezni az összevont osztályokban, hiszen állandó interakció van a tanító és a tanuló között. A pedagógus is állandó mozgásban van, mert míg a csoport egyik felével foglalkozik, addig a másik felének önálló feladatot kell adni. Itt nincs lehetőség arra, hogy a gyerek elszunyókáljon a hátsó padban, mert folyamatosan foglalkoztatva van”

– részletezte. Tervei között szerepel, hogy több szülői értekezletet, nyílt napot tartsanak, hogy a szülők belelássanak az iskola működésébe és a megtapasztalhassák a gyerekek fejlődését.

Nagy Olivér evangélikus lelkész is eljuttatta az Új Szónak az állásfoglalását az iskola további fenntartásával kapcsolatban, mivel az az evangélikus egyház épületében működik. „Az Alsószeli Evangélikus Egyházközség méltányos bérleti feltételeket biztosítva továbbra is egyhangúlag támogatja a szlovák iskola üzemeltetését az egykori evangélikus iskola épületében. Az iskola jelenlegi körülmények között való fenntartásának a szükségességére, valamint az önkormányzattal és a településen élőkkel való kölcsönös és sikeres együttműködésre közérdekként tekintünk. Őszintén kívánjuk, hogy a községben élő szlovák közösség a magáénak tekintse a színvonalasan oktató intézményt, és a gyerekek elsősorban a helyi iskolát látogassák.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?