A gyászoló édesapa igazságot követel – véget vetne az iskolai zaklatásnak

34f040a4-00c4-45e4-8a3e-305716ff63ac_phpnjgcjd

Az öngyilkosság folyamán elhunyt kilencedikes diák édesapja hónapok óta követel igazságot és megoldást az iskolai zaklatás problémájára. 

Tavaly év végén a kilencedikes Roman életét vesztette, miután leugrott a parnói (Parchovany) általános iskola tetejéről. Öngyilkosságának többek közt az volt az oka, hogy az iskolában rendszeres zaklatás érte. A legszörnyűbb az, hogy még a tanárai sem foglalkoztak a helyzettel. Édesapja hónapok óta követel igazságot, az iskola igazgatójának lemondását és megoldást az iskolai zaklatás problémájára. 

Csütörtökön (február 29-én) tüntetést kezdett Pozsonyban, hogy a politikusok komolyan vegyék a zaklatás elleni küzdelmet – többek között a törvények megváltoztatásával. Pontban délben Roman Dominik Michálik megjelent a Parlament épülete egy transzparenssel a kezében.  

"Az az ember még mindig az igazgatói székben ül, és a többi tanárnak sem rebben még csak a szeme sem. A petícióval sem értem el semmit, és a Tanfelügyelet sem lép az ügyben arra hivatkozva, hogy folyamatban van a vizsgálat" – mondta az apa.  

A tragédia után az apa egy általa alapított civil szervezeten keresztül került kapcsolatba hasonló sorsú szülőkkel. Mind azt szeretnék, hogy végre megszűnjön a zaklatás a szlovákiai iskolákban. A szakemberek az iskolákban terjedő “betegségnek” nevezik a jelenséget, amelyet gyakran eltussolnak és szinte egyáltalán nem foglalkoznak vele az érintett intézményekben. 

"Általánosságban elmondhatjuk, hogy az iskolák 80 százalékában probléma a zaklatás" – mondta Michal Čerešník, a PEVŠ pszichológusa.  

Ezért kéri a kétségbeesett apa a politikusok segítségét. Bár tüntetést egy olyan napra tervezte, amikor a képviselők nem üléseznek, több politikus is megjelent támogatóként. A legtöbb időt Milan Vetrák, volt parlamenti képviselő töltötte ott.  

"Sajnálom, hogy ilyen kevesen vagyunk. Hozzászoktam, hogy polgári ügyekkel foglalkozom. Ezt tettem, amikor parlamenti képviselő voltam, és önkormányzati képviselőként is folytatom" – mondta Milan Vetrák, pozsonyi önkormányzati képviselő.  

"El kell kezdenünk egy megfelelő prevenciós rendszer kiépítését. Véget kell vetnünk ezeknek az eseteknek. Nem lehet elbújni a felelősség elől azoknak, akiknek meg kellett volna akadályozni, hogy ez történjen a fiúval" – mondta Vetrák.  

Ő is azon kevesek közé tartozott, akik rögtön a parnói tragédia után felkérték parlamenti képviselőtársaikat, hogy foglalkozzanak az üggyel. 

"Azt hittük, az igazgató vállalta a felelősséget és lemondott. Most, hogy megtudtam, hogy a történteknek nem lett semmilyen következménye, ismét azon leszek, hogy az ügy mozgásba lendüljön" – magyarázta Vetrák.  

"Elméletileg rendelkezésünkre áll a 2018-as 36. irányelv, amelyben szerepel az efféle zaklatás definíciója és egy lehetséges megoldás. Ez létezik, de nem tartják be. Ha nem rögzítjük külön a büntetőjogban a zaklatást, akkor soha nem lesz megfelelő megelőzés. Ez a fő probléma" – jelentette ki Michálik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?