A Berdárkán a korai felmelegedés miatt közel egy hónappal hamarabb borult virágba a hírhedt cseresznyés

A Berdárka határában található cseresznyefák a meleg időjárás miatt közel egy hónappal hamarabb borultak virágba
Berdárka |

A Rozsnyói járásban található Berdárka település és a hozzá tartozó faültetvény egy úgynevezett „napcsapdában” rejtőzik. Eme különleges fekvésének köszönhetően csaknem 600 méter tengerszint feletti magasságban április végétől néhány héten át megközelítőleg 4000 cseresznyefa virít itt egyszerre. Az egyre korábban érkező tavaszi meleg miatt azonban mindig hamarabb borulnak virágba a fák, idén a megszokotthoz képest közel egy hónappal korábban, már április első hetében fehér köntösbe borultak a fák. 

A nagyjából száz lakosú falucska a Rozsnyói járásban, a Gömör-Szepesi-érchegységben, Rozsnyótól 27 km-re északnyugatra található. A több ezer cseresznyefa mellett kívül 2000 alma-, körte- és diófa is található a környéken. Az Alter Nativa polgári társulás és a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem együttműködésének köszönhetően sikerült a fajtákat feltérképezni, amelyek közül többet igyekeznek megőrizni a jövő generációi számára. 

„Tavasszal, amikor a meleg időjárásnak már nem tud ellenállni a természet és rügyet bont, pompás virágkavalkád ébredezik ezen a helyen. A rengeteg virágzó gyümölcsfa gyönyörű látványt nyújt, ezért hétvégenként és ünnepnapokon nagyon sokan keresik fel. Berdárka fénykorát a századfordulókor élte, aminek hangulatát a jó állapotban megőrzött falusi házak hűen idézik. Ebben az időben több, mint 200 lakosa volt. Érdekességnek számít, hogy Berdárka 2014-ben elnyerte a »Legoptimistább szlovákiai település« nevű címet, amelyet múlt éven osztottak ki. A Kis- és Nagy-Radzim (991 m t.f.m.) csúcsok magasodnak a falu fölé, amelyek szintén kedvelt turisztikai célpontok” 

– írj az idillikus településről a Felvidéki Útikalauz nevű turisztikai-honismereti portál. 

cseresznye

Mivel szerkesztőségünk e-héti ottjártakor szinte már minden fa jócskán virágba borult, a korai virágzásról és az azzal járó nehézségekről, esetleges problémákról Demeter Ferencet, a Rozsnyótól Kassa irányába található, Méhész településen működő faiskola tulajdonosát kérdeztük. Ahogy azt a szakember az Új Szónak elmondta, a felmelegedésből és a már-már saját bőrünkön is tapasztalható klímaváltozásból eredő korai virágzás elsősorban a fákat érintő betegségek és a kártevők gyorsabb és effektívebb terjedését segíti elő. 

brerdarka

„A korai felmelegedéshez azonban a fák lassacskán hozzászoknak, ugyanakkor ha a korai vegetáció hamarabb veszi kezdeték a kelleténél, a várható fagyok komoly veszélyt jelenthetnek. A fák olyan állapotba kerülhetnek, hogy egy keményebb fagy komoly károkat okozhat a fákban. Míg évekkel, évtizedekkel ezelőtt az volt a normális, hogy még február végén is hófoltok voltak a földeken, majd azt követően lassan megérkezett a tavasz és vele együtt a felmelegedés, addig manapság már ott tartunk, hogy a télből hirtelen átlépünk egy nagyon meleg tavaszba. Szélsőséges időjárási viszonyok vannak, és ez bizony egy óriási rizikót jelent a gyümölcsösben” 

– közölte lapunkkal a méhészi szakember, aki mindegy egyéb mellett a fák dupla virágzására is rámutatott. 

„A dupla virágzás főleg az almafáknál észlelhető, amikor is a nyár folyamán van egy úgynevezett későbbi virágzás. Tapasztaltunk már ilyet, de a mi tájainkon ez nem igazán jellemző. Ha még sor is kerül a második virágzásra, augusztusban nálunk olyan nagy a hőség, hogy ezek a friss virágok a legtöbb esetben felsülnek, nem képesek új termést hozni” – tette hozzá a szakember, aki szerint az időváltozás miatt a facsemeték árusítása is változott. Míg korábban április végéig árultak, addig az idei szezonban már ezen a hétvégén befejezik az árusítást. „Hamarabb kell befejezni a fák értékesítését. Ez nem egy óriási gazdasági gond, inkább logisztikai” – zárta Demeter Ferenc.

berdarka
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?