Régió

711 ezer euróból újulhat meg a királyhelmeci szabadtéri színpad

Királyhelmec | A bodrogközi településen nemrégiben megkezdődtek az építési munkálatok a Csonkavár közelében található amfiteátrum területén.
author
Leczo Zoltán

2019. április 8. 15:48

királyhelmeci szabadtéri színpad
Ekkora nagyságrendű és költségű fejlesztés elvégzését, mint ez a mostani, a város korábban nem vállalhatta (A szerző felvétele)     

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere lapunknak elmondta, ez a nagyrészt európai uniós támogatással elvégzendő komplex rekonstrukció az idei év második legnagyobb beruházása a településen. Ennél több pénzt 2019-ben csupán a Buzánszky Jenő Sportcsarnok építésére fordítanak. A fejlesztés megvalósítására azután nyílt lehetőség, hogy Királyhelmec magyarországi partnerével, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal - a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma fenntartójával - sikeresen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban. Az 1 931 521,14 euró összköltségű fejlesztéshez így 1 641 792,96 euró támogatást kaptak, melyből a Csonkavár szabadtéri színpadának komplex rekonstrukciójára 711 436,61 eurót fordíthatnak. Egyebek mellett felújítják az öltözőket, egy új épületet emelnek, melyben mosdók, tálaló és egy nagyobb tárgyaló kap helyet, de a színpad befedését, a nézőtér modernizációját, valamint a parcella körbekerítését is ebből a támogatásból fedezik. Emellett – a projekt keretében – a régióban tematikus tanösvényeket alakítanak ki, workshopokat és különböző kulturális rendezvényeket szerveznek.

A polgármester elmondta, a korábbi évtizedekben ilyen jellegű és volumenű munkálatok elvégzésére a létesítményben nem volt mód, hisz ezt a város pénzügyi helyzete nem tette lehetővé, illetve egy ekkora nagyságrendű beruházás finanszírozását a település egyedül nem vállalhatta. „A Nagyhegy, az akácerdő, a természet közelsége, a történelmi hangulatú várrom, valamint az innen, a Keleti-Kárpátokra és a Bodrogközre nyíló kilátás sajátságos atmoszférájú helyszíne volt a múltban is különböző, nagy sikerű kulturális rendezvényeknek. A létesítmény a jövőben filmvetítések, könnyű- és komolyzenei koncertek, népművészeti fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények helyszíne lesz, amelyek nemcsak a helyiek, hanem a régió más településein, illetve a határon túl élők számára is színvonalas szórakozási lehetőségeket kínálnak” – tájékoztatott Pataky.

A pályázóknak a költségek 5-5 %-át kell saját forrásból biztosítaniuk, a fönnmaradó részt pedig Királyhelmec vezetése, mivel utófinanszírozott projektről van szó, áthidaló kölcsönből állja. Elszámolásra negyedévenként kerül sor, ilyenkor az azt megelőző időszak dokumentált és jóváhagyott költségeit igényelhetik vissza az Irányító Hatóságtól. A projekt lezárásának a végső dátuma 2019. november 30. Mivel a város vezetése idén a helyi sportcsarnok megépítését is célul tűzte ki, a két beruházással kapcsolatos fejlesztéseket összehangolják. A létesítmények közelsége lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag ezektől egyenlő távolságban egy nagyobb parkolót alakítsanak ki, amelyet a rendezvények idején a látogatók használhatnának, az év egyéb szakában pedig az itteni lakótelepen élők parkolási gondjai is enyhülhetnek. Ez a beruházás azonban nem része a pályázatnak, így a költségeit is más forrásból állják.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.