4170 euróra emelték a polgármester fizetését

Érsekújvár |

<p>A hatvanszázalékos fizetésemelést a szlovák és a magyar koalíció közösen javasolta, és a város gazdasági helyzetének kedvező alakulásával indokolta.</p>

Költségvetési többlettel zárta a tavalyi gazdasági évet a város önkormányzata, amit a testület jelentős előrelépésnek tart. A város előző vezetése ugyanis 112 857 euró összegben osztott ki jutalmakat a távozó alkalmazottaknak, és további 2899 euró értékben műszaki eszközöket töröltek a városi hivatal nyilvántartásából.

A városi hivatal egyes osztályainak átszervezésével jelentős összeget takarított meg az elmúlt évben Érsekújvár vezetése. A városházán tizenkilenc, a városi rendőrségen hat fővel csökkentették az alkalmazottak számát. A legutóbbi önkormányzati ülésen a testület foglalkozott a 2015-ös év zárszámadásával, amelyből kiderült, hogy 26 402 453 euró bevétele volt a városnak. A tőke jellegű bevételeknek és számos sikeres pénzügyi tranzakciónak köszönhetően 572 696 eurót juttatnak a városi büdzsé tartalékalapjába. A sikeres gazdálkodás elsősorban annak köszönhető, hogy a tervezettnél jóval több bevétele volt a városnak. Sikerült behajtani a pénzt az adósok egy részétől, ennek köszönhetően csaknem egymillió euróval több lett az adóból származó bevétel. A tervezettnél lényegesen több pénz került a városkasszába az ingatlanadóból és a vállalkozói tevékenységből. A tartalékalakból törlesztenék a város hitelét és még több pénz juthat a javítási munkálatokra, az önkormányzati épületek karbantartására. A testület jóváhagyta az idei ülések időpontját: szeptember 14-én, október 21-én, november 15-én és december 14-én üléseznek az érsekújvári képviselők.

Sokat vitatott programpont volt a polgármester fizetésének emelése. A hatvanszázalékos fizetésemelést a szlovák és a magyar koalíció közösen javasolta, és a város gazdasági helyzetének kedvező alakulásával indokolta. Gabriel Katona (független) képviselő hangsúlyozta a vitában, hogy egyáltalán nem tartja indokoltnak a fizetésemelést. Martin Starzyk (Sieť) képviselő pedig arra emlékeztette a polgármestert, hogy annak idején éppen ő hangsúlyozta: nem a fizetésért vállalja ezt a munkát, hanem az érsekújvári lakosokért. Klein Ottokár polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: ő nem kérte, hogy emeljék a fizetését.

A polgármester megválasztáskor az alapbérhez 35 százalékos fizetésemelést hagytak jóvá a képviselők, akkor 3215 eurót kapott. Később hetvenszázalékos fizetésemelést javasoltak a képviselők, de ezt a módosítást elvetette a testület, és az alapbért szavazta meg: 2400 eurót.

A mostani ülésen az egyik független képviselő harmincszázalékos fizetésemelést javasolt a polgármesternek, ám elképzelését csak a képviselők 18 százaléka támogatta. A polgármester hatvanszázalékos fizetésemelésével végül a testület 68 százaléka értett egyet, Klein Ottokár július 1-jétől 4170 euró fizetést kap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?