2016-ban elkezdődhet a híd építése Doborgaznál

Doborgaz/Dunakiliti |

<p>Zöldet adott a környezetvédelmi minisztérium a kis-csallóközi Doborgaz és a magyarországi Dunakiliti közötti gyalogos- és kerékpárhíd megépítésére.</p>

A határ két oldalát a közelben (Bős és Dunaremete között) komp köti össze, Doborgaznál a természeti adottságokból eredően a híd a megfelelő megoldás.

2012 novemberében a Partnerséget építünk nevű határon átnyúló együttműködési projekt keretében a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, Doborgaz és Dunakiliti önkormányzata, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Ister Régiófejlesztési Ügynökség, a projekt menedzsere sikeresen pályázott egy gyalogos- és kerékpárhíd tervének előkészítésére. 2014-ben készültek a hatástanulmányok és a projektdokumentáció, a környezetvédelmi minisztérium 2014 decemberében adta ki a végleges állásfoglalást.

A gyalogos- és kerékpárhíd megépítésére hat variáció készült, mindegyiket megvizsgálták, véleményezték az illetékes szervek. A környezetvédelmi minisztérium az E variáns megvalósítását javasolja. Ennek alapján a hidat az 1841,5. folyamkilométernél építenék meg, a folyó két partján levő bekötőutakkal együtt összesen 2547 méter új út épülne. A függőhíd 474 méter hosszú lesz, tartóoszlopa az E variáns alapján V alakú. A híd építését 2016-ban kezdik meg, 2017-ben át kell adni.

Mivel a hidat a Natura 2000 természetvédelmi projekt területén építenék meg, ezért a különböző környezetvédelmi, természetvédelmi és vízvédelmi szervek több intézkedést, feltételt és ajánlást fogalmaztak meg az ártéri terület védelméért. A Nagyszombati Körzeti Hivatal a véleményezésnél egyetért az SOS Birdlife Slovensko madárvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet javasolt intézkedéseivel. Egyebek mellett fontos, hogy a híd ne legyen kivilágítva, a kötelekbe ne akadjanak bele a madarak, a hidat világos, minél láthatóbb színre fessék. Az állásfoglalásban azt is kérik, hogy ne a fészekrakás idején kezdjék építeni a hidat, hogy ne zavarják meg a madarak szaporodását.

A hatástanulmány pontosan tárgyalja a térségben élő egyes állat- és növényfajokra milyen élettani hatása lesz a környezetváltozásnak. Az állásfoglalás végén a környezetvédelmi minisztérium megfogalmazott javaslatokat is az építés és az üzemeltetés időszakára. Az egyik például, hogy a híd közelében, a Natura 2000 területén ne helyezzenek el zavaró zajforrásokat, építményeket, például büféket, játszóteret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?