19 órakor országszerte több önkormányzat lekapcsolta a közvilágítást

közvilágítás k

Számos városban és településen hétfőn 19 órakor fél órára lekapcsolták a közvilágítást, így tiltakoznak amiatt, hogy az energiaárak körüli megoldatlan helyzet rendkívül súlyosan akadályozza az önkormányzatokat alapvető feladataik ellátásában. Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) központi irodájának igazgatója szerint az önkormányzatok minimum 75 százaléka csatlakozott a tiltakozáshoz.

 Lekapcsolták az utcai lámpákat például Eperjesen, Besztercebányán, Zólyomban, Privigyén és Simonyban. „Szimbolikusan csatlakozott az akcióhoz 43 város illetve falu is, ahol technikai okokból nem tudják ideiglenesen kikapcsolni a lámpákat” – tette hozzá Kaliňák.

Az önkormányzatok azt közölték, a rossz kormányzati döntések áldozatai, és amire most a legnagyobb szükségük van, az a gyors és hatékony segítség a kabinettől. Olyan megoldásokat várnak, amelyek segítségével rendezhetik a tavaly őszi és a téli magas számlákat. Azt is szeretnék, hogy a kormány ne feledkezzenek meg azokról a településekről sem, amelyek biomasszát, pelletet vagy faforgácsot használnak fűtésre.

„Azt várjuk, hogy ne utófinanszírozás formájában érkezzen a támogatás, mert sok önkormányzat a szakadék szélén áll, és nem lehet elvárni, hogy hitelt vegyenek fel, majd arra várjanak, hogy az állam később megtérítse a költségeiket” – mondta Kaliňák.

A társulás emlékeztet, hogy a jövő évi támogatásról se feledkezzenek meg, amikor az idei évre vonatkozó éves elszámolásokat fogják megkapni az önkormányzatok. „Mert még az sem biztos, hogy azt az összeget ki lehet gazdálkodni” – mutatott rá a ZMOS.

A kormány segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében. Január 1-jétől március 31-ig a villamos energia árát megawattóránként 199 euróban, a gázét pedig megawattóránként 99 euróban maximálják az önkormányzatok számára. A határérték feletti villamosenergia- és gázköltségek 80 százalékát megtéríti az állam.

Karel Hirman gazdasági miniszter a napokban találkozott az önkormányzatok képviselőivel, arról tájékoztatta őket, hogy a támogatás azon a rendszeren keresztül fog érkezni, amely már tavaly decemberben is működött. A januári hónap után járó első kompenzációt februárban lehet kérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?