Papíron már van főellenőre Nagymegyernek

Elvetették a fellebbezés lehetőségét (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

2021 közepe óta nem volt olyan kinevezett személy Nagymegyeren, aki a főellenőri pozíciót ellátta volna az önkormányzaton belül és ellenőrizhette volna annak megfelelő működését.

Két év telt el azóta, mióta e tisztségre titkos szavazással Kmeť Richardot választotta meg a képviselő-testület, ám az akkori polgármester, Holényi Gergő nem engedte hivatalba lépni azért, mert állítása szerint Kmeť ellen vizsgálatok folynak, és arra hivatkozott még, hogy egy főellenőrnek politikai pártoktól teljesen függetlennek kell lennie. Kmeť Richard akkor a Smer honlapján a párt dunaszerdahelyi járási szervezetének elnökeként szerepelt. Kmeť hiába szeretett volna hivatalba lépni, egy kérvényt is benyújtott, hogy állományba vegyék, Holényi ezt mégsem engedte meg. Kmeť végül eljárást indított a polgármester ellen rágalmazás vádjával és amiatt is bírósághoz fordult, mert nem foglalhatta el a főellenőri állást, ami a szavazás alapján jogilag megillette volna.

Nagy Dávid, a város ügyvédje a legutóbbi testületi ülésen a főellenőr helyzetéről is tájékoztatott. Elmondta az alperes, Nagymegyer városa pert vesztett Kmeť Richard ellen, akinek ki kell fizetnie az őt megillető munkabért, egészen 2021. augusztus 1-ig visszamenőleg.

„A pert a város elvesztette, a bíróság a felperesnek adott igazat. A lényeg, ami alapján a bíróság meghozta a döntését az az, hogy amennyiben az előző polgármester úgy gondolta, hogy a választás nem volt jogszerű, akkor megvétózhatta volna az ezzel kapcsolatos határozatot, vagy beterjeszthette volna az ügyészségre, vagy egyéb jogi útra terelhette volna. Mivel ez nem történt meg, ezért ez a határozat érvényesnek minősül és ebből kifolyólag a város köteles aláírni a munkaszerződést a főellenőrrel”

– részletezte, majd hozzátette, hogy a végzést csak az utóbbi napokban vették át. Amennyiben nem történik fellebbezés 15 napon belül, 2023. szeptember 28-án ez a döntés jogerőre emelkedik és onnantól kezdve a város köteles aláírni a szerződést, a főellenőrnek pedig munkába kell állnia.

Az elmaradt bérezés összege magasra rúg, a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset főellenőri pozícióra vonatkozó szorzójával számolva a felperes több mint 2000 euróra jogosult havonta, az összeg tehát visszamenőleg 2021 augusztusáig meghaladja az 50 000 eurót. A júliusi testületi ülésen, amikor a nyugdíjasok kedvezményes ebédjének támogatására kerestek megoldást a képviselők, felmerült a főellenőr betervezett fizetésének átcsoportosítása, azonban Nagy Dávid ezt nem tanácsolta, hiszen akkor még nem született ebben témában a bírósági döntés. A költségvetés tervének elkészítésekor tehát számoltak azzal az eshetőséggel is, hogy ezt utólag ki kell majd fizetniük, amennyiben a bíróság úgy dönt.

Felmerült a fellebbezés lehetősége, de az ügyvéd szerint a végzést jól megindokolták, nehéz volna fogást találni rajta. A fellebbezésről való döntés viszont nem a képviselő-testület kompeteneciája, az együttműködés érdekében viszont mégis közös döntésnek kellene lennie a polgármesterrel.

„Ezzel pont kerülhet egy ügy végére, elérjük azt, hogy lesz a városnak egy főellenőre. Az egy áldatlan helyzet, hogy nincs a városnak egy főellenőre, érezzük is ennek a súlyát. Hiányzik, aki ellenőrizze, aki átnézze a munkát. Viszont ha most fellebbezünk és jók az információim, akkor megint másfél-két éven keresztül nem lesz főellenőrünk és megint ugyanott tartunk majd, ahol most”

– vélekedett a polgármester, Soóky Marián erről a kérdéséről. Csémi István képviselő végül kijelentette, hogy mivel a testület nem kompetens ebben a témában, nyilatkozniuk sem szükséges, kérte, hogy ezt a programpontot vegyék le a napirendről. A testület így a fellebbezés kérdéséről nem szavazott. A képviselők közül többen a volt polgármesteren, Holényi Gergőn hajtanák be a főellenőr elmaradt bérét, de ez a döntés ugyancsak a városvezetésé, a testület ezt nem kezdeményezheti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?