Panoráma

Születőben lévő bolygót fedeztek fel svájci csillagászok

Zürich | Vélhetően most először sikerült kutatóknak születőben lévő bolygót felfedezniük a Naprendszeren kívül, a "magzatot" svájci csillagászok azonosították.
MTI

2013. március 1. 08:56

 

Egy ilyen planéta megfigyelése tudományos szenzációt jelentene, ez lenne ugyanis az első alkalom, hogy közvetlenül figyelhetnék meg a bolygóképződés folyamatát - emelte ki a zürichi Műszaki Főiskola (ETH) csütörtökön.
    
A születőben lévő bolygó mint egy magzat a placentában, úgy fekszik egy gázból és porból álló "burokban", egy protoplanetáris korongban. Ez veszi körül az alaposan megvizsgált, szintén igen fiatalnak számító HD 100546 jelű csillagot, amely a Földtől "mindössze" 337 fényévre fekszik. Erre a burokra irányították a Európai Déli Obszervatórium (ESO) 8 méter átmérőjű nagyon nagy teleszkópját (VLT) a tudósok. 
    
Saját bevallásuk szerint igencsak meglepte őket, hogy a burokban egy születőben lévő bolygót találtak. A "kicsi" egy gázóriás, tömege húszszorosa a Jupiterének - írták az Astrophysical Journal Letters című tudományos folyóiratban.
    
"A bolygószületést eddig leginkább csak számítógépes szimulációk révén kutatták" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Sacha Quanz, hogy miért is jelentene szenzációt a felfedezés.
    
A tudósok épp a burok miatt figyeltek fel a csillagra. Ami a HD 100546-ot ugyanis különlegessé teszi, az az úgynevezett protoplanetáris korong. Ilyen akkréciós - anyagbefogási - korong alakul ki a fiatal csillagok körül: gáz és szilárd részecskék keringenek benne. A tudomány mai állása szerint az ilyenek korongokban születnek a bolygók.
    
Ahhoz, hogy bebizonyosodjon, valóban egy születőben lévő bolygót észleltek a svájci kutatók, további megfigyelésekre lesz szükség - mondta Quanz. Mindazonáltal az égitest fényessége arra utal, hogy még mindig növésben van. "Vagyis még csak pár százezer éves."
    
Egy lehetséges másik magyarázat szerint a "primőr" egy vénebb bolygó, amely mélyen bent a korongban született és egy másik planéta lökött ki magából. Ez azonban nem valószínű, mert nyoma sincs a másik bolygónak.
    
A VLT áprilistól vizsgálja majd újra a lehetséges újszülöttet. Ha tényleg "magzatnak" bizonyul, régóta fennálló elméletek és modellek végre egy konkrét bolygón lennének tesztelhetők.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
határátkelőhely

Az ÚVZ arra kér mindenkit, határátlépéskor tartsa be a hatóságok utasításait

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.