Szadista pókszex

<p>Erőszakos, de evolúciósan hatékony párzási stratégiát fedeztek fel a kutatók izraeli pókoknál. A találóan Harpactea sadistica névre keresztelt faj hímjei a nőstények potrohát átszúrva juttatják be ivarsejtjeiket közvetlenül a petefészkekbe.</p>

Az úgynevezett traumás megtermékenyítés során azáltal, hogy megkerüli a női nemi szerv egyes szakaszait, a hím előnyhöz jut. Néhány ízeltlábúnál, például atkáknál és ágyi poloskáknál, már megfigyelték ezt a módszert, de most első ízben sikerült pókoknál észlelni.

A hagyományos megtermékenyítés során a pókhím spermiumát egy kis hálóval körülvéve juttatja be a nőstény spermatartó zsákjába, amely a petefészek előtt helyezkedik el. Amikor egy pete kiszabadul a petefészekből, a spermazsákban elhelyezkedő kis csomag termékenyíti meg - de csak az, amelyiket utoljára helyeztek el ott. Tehát ha egy nőstényt több hím is megtermékenyít, csak az utolsó genetikai anyaga adódik át az utódokba.

Ezt a kockázatot kerüli ki a hím, amikor közvetlenül a petefészekbe jutatja spermiumát a nőstény potrohába fúrt lyukakon keresztül. Erre Milan Rezac, a prágai gabonatermesztési kutatóintézet entomológusa jött rá, és ő keresztelte el H. sadistica névre a pókot.

Rezac a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban leírja, hogy a pók két specializálódott ivarszervvel rendelkezik - az egyikkel megmarkolja a nőstényt, a másikkal átszúrja a potrohot, majd befecskendezi a spermiumokat. A rituálét követően a nőstény potrohának két oldalán egy-egy sor lyuk tanúskodik az erőszaktételről.

A nőstények elemzése során kiderült, hogy spermazsákjuk elsorvadt vagy összezsugorodott. Úgy tűnik, a szerv szerepét vesztve eltűnőben van. Rezac úgy véli, hogy a nőstények, elkerülendő a hímek okozta sérülést, másodlagos ivarszerveket fejleszthetnek ki, amelyek közelebb találhatóak a petefészekhez. Erre már láttak példát néhány pók és lepke esetében.     "Nehéz volt eddig magyarázatot találni e másodlagos ivarszervek evolúciós eredetére. Lehetséges, hogy ezek a lepkék és pókok is a traumás megtermékenyítés következtében fejlesztették ki ezt a megoldást" - mondta Rezac.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?