Nosztalgiázzunk együtt! – Életünk képei

Nosztalgiázzunk együtt!

Az Új Szó 75 éves lesz idén. Kérjük olvasóinkat, ünnepeljenek velünk! Lapozzanak vissza az időben, vegyék elő régi fényképeiket, és a legemlékezetesebbeket pár mondatos kísérőszöveggel (kik vannak a képen, mikor készült, milyen alkalommal) küldjék be nekünk. Olyan fotókat várunk, amelyek életüknek, családjuknak, közösségüknek, lakóhelyüknek egy-egy emlékezetes történéséhez kötődnek. Fotóikat és a kísérőszövegeket a beküldők nevének és lakhelyének megjelölésével a nosztalgia@ujszo.com e-mail-címre vagy az Új Szó szerkesztőség levélcímére (P.O.BOX 222, 830 00 Bratislava 3) várjuk. Nosztalgiázzunk együtt, lapozzuk fel életünk képeit! Íme egy csokorra való a közös múltunkból, hiszen sok-sok évtizede összetartozunk!

Amikor Pincen 50 diákot tanított egy tanító

„A férjem családi albumából való ez a fotó, mégpedig ez a legrégebbi iskolai csoportkép, amely 1912-ben készült Pincen. Ennek a Losonc melletti kisközségnek már több évtizede nincs iskolája, sem magyar, sem szlovák. Pedig 111 évvel ezelőtt a pinci Római Katolikus Elemi Népiskolában kereken 50 tanuló került a csoportképre. Hihetetlen, hogy ennyi gyerekkel egy tanító is elbírt hajdanán. Férjem édesanyja nem szeretett semmit  a véletlenre bízni, ezért gondosan megjelölte rajta a szüleit, Bélát és Irmát. Ők voltak gyermekeim dédszülei” – írta Csányi Ildikó Bénáról.

Amikor Pincen 50 diákot tanított egy tanító

Egy élet pedagógusként

„Kedves Új Szó! Örömmel csatlakozom a nosztalgiázók táborához, s küldöm e felvételt a Rozsnyói Pedagógia Gimnázium 1960-ban végzett diákjairól. Ezzel szeretném 80 éves pedagógustársaimat köszönteni (a IV. A és B osztály volt diákjait, és még sok erőt, egészséget kívánni az elkövetkező évekhez. Szeretettel, Molnár Magda Jablonca”.

Galéria

1965-ös nagy árvíz: Gútáról a Magas-Tátrába jártunk iskolába

„Az 1965-ös árvíz okozta károk miatt azok a gútai családok, akiknek az otthonuk tönkrement, a Május 1. utcai, ma Corvin Mátyás Alapiskolában kaptak szállást. Ezért az iskola tanulói az 1965–66-os tanévet a Magas-Tátra különböző üdülőiben abszolválták. Az osztálytársaimmal az 1. MÁJ elnevezésű üdülőben laktunk és tanultunk. A képen a 2. B osztály tanulói, a tanító nénik és nevelő nénik láthatók egy tátrai buszos kirándulás alkalmából” – kaptuk a korabeli fotót Navrátil István gútai nyugdíjas olvasónktól.

Galéria

Aratókoszorú és friss kenyér

„Ez a fénykép 1982 júliusában készült Csilizradványon, a Csilizköz EFSz központi irodaépülete előtt. Az érkező aratócsoport átadja a szövetkezet vezetőségének az aratókoszorút, valamint az új, friss gabonából sütött kenyeret…” – írta Halgas Ildikó Kulcsodról.

Aratókoszorú és friss kenyér
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!