Nosztalgiázzunk együtt! – Életünk képei

Nosztalgiázzunk együtt!

Az Új Szó 75 éves lesz idén. Kérjük olvasóinkat, ünnepeljenek velünk! Lapozzanak vissza az időben, vegyék elő régi fényképeiket, és a legemlékezetesebbeket pár mondatos kísérőszöveggel (kik vannak a képen, mikor készült, milyen alkalommal) küldjék be nekünk. Olyan fotókat várunk, amelyek életüknek, családjuknak, közösségüknek, lakóhelyüknek egy-egy emlékezetes történéséhez kötődnek. Fotóikat és a kísérőszövegeket a beküldők nevének és lakhelyének megjelölésével a nosztalgia@ujszo.com e-mail-címre vagy az Új Szó szerkesztőség levélcímére (P.O.BOX 222, 830 00 Bratislava 3) várjuk. Nosztalgiázzunk együtt, lapozzuk fel életünk képeit! Íme egy csokorra való a közös múltunkból, hiszen sok-sok évtizede összetartozunk!

MTAG – egy magyar sziget Pozsony szívében

Az iskola épülete az 1920-as évek körül

Az első tanári kar

A tanári kar tagjai között megtalálhatják Fónod Máriát, Kosík Gabriellát, Kosík Józsefet, Koval Rózsát, Csanda Sándornét…, akik később évtizedeken keresztül a Duna utcai alapiskola és gimnázium megbecsült és szeretett tanárai is voltak, és emlékezzenek velünk a csodálatos igazgatóra és nagyszerű emberre, Janda Ivánra, aki a kezdetektől 1986-ig volt a Duna utcai iskola igazgatója.

Az első tanári kar
Az iskola tanári kara és nevelőtestülete a 2021/2022-es tanévben. Igazgató: Morvay Katalin, igazgatóhelyettesek Iró Erzsébet és Kulcsár Mónika.

Az első érettségizők

Jelenlegi gimnáziumunk első osztálya 26 diákkal 1956. szeptember 1-jén indult a Zoch utcán a VIII. Számú Magyar Tannyelvű Tizenegyéves Középiskola megnyílásával. 1959-ben ezek a diákok tették az első magyar érettségit Pozsonyban. Osztályfőnökük Havas Vilmosné volt, aki a magyar nyelv és irodalom mellett németet és testnevelést is tanított osztályának; történelemtanáruk Kosík Józsefné (Gabi néni) volt; a matematikát és a fizikát pedig Dvorszky Józsefné igazgatóhelyettes oktatta. Tablójukon megtalálhatják Dráfi Mátyást, valamint a Duna utcán nyugdíjazásáig működő magyar–szlovák szakos Mészáros (Bauer) Zsuzsannát.

Az első érettségizők
Ezen diákok közül kerültek ki az első tanítók, akik az akkor induló magyar iskolákban kezdték pályafutásukat.  Az első végzősök között volt Mács József, Ágh Tibor, Domonkos Mária (Fónod Zoltánné), Kosík József és Kosík Gabriella, Mikus Sándor, Szűcs Béla.
Galéria
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?