Panoráma

Mi a múlt, a jelen és a jövő?

Mi a múlt, a jelen és a jövő? Kevés látszólag egyszerűbb kérdés létezik, mint ez. A múlt a „most”-ot megelőző időszak, a jelen a „most” pillanata, a jövőben pedig azon események játszódnak, melyek a „most” pillanata után fognak lezajlani. De tényleg ilyen egyszerű mindez?
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 7. 15:08

Keressünk egy másik definíciót a múltra, a jelenre és a jövőre, amely látszólag semmiben sem különbözik az előzőtől. Eszerint a múltban zajlanak mindazon történések, amelyek hatást gyakorolnak a jelenre. A jelen az itt és most pillanatával egyidejű események halmaza, a jövő pedig mindazon események időpontját tartalmazza, amelyekre a jelen pillanatában zajló történés hatást gyakorolhat. Látszólag a két definíció nem sokban tér el egymástól, de valójában a különbség rendkívül alapvető. A második meghatározás a természettudomány, pontosabban az emberi gondolkodás egyik legfontosabb elvére épül: a kauzalitás (ok és okozat) elvére. Az ok kiváltja az okozatot, azaz biztosan megelőzi azt. A múltbeli események a jelen okaiként definiálhatók. De valóban így gondolkodunk? A tőlünk kétmillió fényévre levő Androméda-ködben egymillió évvel ezelőtt történt eseményt az első meghatározás alapján egyértelműen múltbelinek tekintjük, hiszen egymillió évvel a jelen pillanata előtt történt. De a második meghatározás szerint mégsem az, hiszen nem lehet hatással a jelenünkre. Hogyan is lehetne, ha egyszer az Androméda-köd felől induló bármiféle információnak ahhoz, hogy elérje bolygónkat – akár fénysugár, akár rádióüzenet –, kétmillió évre van szüksége. Így itt és most semmit nem tudhatunk arról, mi történt az Androméda-ködön egymillió évvel ezelőtt, s bármi történt akkor, annak semmilyen hatása nem lehet itt és most ránk. Tehát a második definíció szerint az Androméda említett eseménye nem a múltban, hanem valamilyen múltnak látszó téridőbeli pillanatban történt. Talán hívjuk úgy, hogy az álmúltban! Ha egy kozmikus üzenetet vetne partjainkra az üresség óceánja, amelyben arról értesülnénk, hogy az Androméda-köd egy fontos csillagát valaki egymillió év múlva fel fogja robbantani, vajon hatástalanítani tudnánk-e az időzítő szerkezetet? Miért ne, gondolhatnánk, hiszen van egymillió évünk kitalálni valamit! De a feladat mai fizikatudásunk szerint mégis megoldhatatlan. Megoldhatatlan, mert legkevesebb kétmillió évre van szükség ahhoz, hogy bármilyen információ elérje a galaxist. Tehát az Androméda-köd egy csillagán egymillió év múlva bekövetkező esemény nem része a jövőnknek a második meghatározás értelmében, hiszen nem tudunk hatni rá, hanem a mi jelenünkből, az „itt és most”-ból nézve egyfajta áljövő.

Minél távolabbi pontra irányítjuk figyelmünket, annál szélesebb lesz ott az álmúlt és áljövő tartománya a mi jelenünkből, a mi „itt és most”-unk felől szemlélve. Az „itt és most” csak egy pillanat a téridőben, de az „ott és most” olyan, mintha kinyílna a jelen, egyetlen pontból valamiféle időintervallummá tágulna, végtelen sok pillanatot magába foglalva. És ennek az időintervallumnak a hossza attól függ, milyen messze van az „itt”-től az „ott”. Itt, Budapesten írom ezeket a sorokat, s ott Pozsonyban nyomtatják ki. A távolság bő 200 kilométer. Az álmúlt és az áljövő tartománya az én jelenemből, az én „itt és most”-omból szemlélve Pozsonyban nem éri el a másfél ezred másodpercet. De a másfél ezred másodpercben is végtelen pillanat található! Ahogy olvasod ezeket a sorokat, kedves olvasóm, és az olvasás egy pillanata a te „itt és most”-oddá válik, felőled nézve, a te nézőpontodból az én budapesti „ott és most”-om is kb. másfél ezred másodperc szélessé tágul. Vagyis innen nézve ott lesz tágasabb a „most” egyetlen pontszerű pillanatnál – onnan nézve viszont itt lesz tágasabb. Ami ugye, elég furán hangzik.

De nem az álmúlt és áljövő szélessége a kérdés igazából, hanem a léte, a jelen furcsa kitágulásának jelentése, és az ebből fakadó következmények. Ha az andromédai álmúlt és az áljövő egyfajta tágabb értelemben vett földi jelen, akkor milyen értelemben egyidejű a most pillanatával ez a négymillió évnyi eseményt magába foglaló andromédai időszakasz? A rejtély kulcsa az egyidejűség fogalmában rejlik. De vajon hogyan határozhatjuk meg az egyidejűséget, vagy praktikusan fogalmazva: hogyan szinkronizáljuk óráinkat? Lehet-e ebben a fény a segítségünkre? Egyáltalán, mit állíthatunk magáról a fényről? Egy kis türelmet kérek. A válaszokra várni kell úgy egy hónapot, vagy a fény nyelvén fogalmazva úgy 800 milliárd kilométert.

Horányi Gábor

A szerző fizikatanár, a Budapesti Lauder Iskola főigazgatója

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič pénzügyminiszter a családokat segítő csomag és a Slovnaft-adó parlamenti szavazása előtt. (TASR-felvétel)

Adóvita a parlamentben: Matovič ötleteihez a fasiszták nyújthatnak segítő kezet

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

vangelis

Meghalt Vangelis

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.