Mesterséges csontvelőt hoztak létre német tudósok

Berlin |

<p>Német tudósok mesterséges csontvelőt hoztak létre, amelynek gyógyászati alkalmazása egyszerűsítheti a leukémia kezelését néhány év múlva - jelentette be pénteken a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT).</p>

A KIT, a Max Planck Intézet intelligens rendszereket kutató részlege és a Tübingeni Egyetem tudósai a természetes csontvelő alapvető tulajdonságaival rendelkező mesterséges csontvelőt állítottak elő.     A csontvelőben találhatóak az úgynevezett hematopoetikus vagyis vérképző sejtek, amelyekből az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejtek, a fertőzések elleni védekezésben szerepet játszó fehérvérsejtek, valamint a véralvadásért felelős vérlemezkék alakulnak ki. Ezeket a vérképző sejteket használják fel a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, a fehérvérűség (leukémia) kezelésére oly módon, hogy a beteg kórossá vált sejtjeit egészséges hematopoetikus őssejtekkel váltják fel, amelyet egy megfelelő donorból nyernek.     Manapság azonban nem minden leukémiában szenvedő számára lehet megfelelő donort találni, ezért a probléma megoldását a szakemberek a hematopoetikus őssejtek szaporításától várják.      Mivel ezek a vérképző sejtek csak saját természetes környezetükben képesek megtartani őssejttulajdonságaikat, a szakembereknek egy olyan környezetet kellett létrehozniuk, amely hasonlít az őssejtére a csontvelőben. Ezért a csontok szivacsos állományának szerkezetét "lemásolva" a német kutatók szintetikus polimerből egy szivacsos struktúrát hoztak létre. A mesterséges csontvelőbe köldökzsinórból frissen vett, izolált hematopoetikus őssejtet juttattak be, és néhány napon át "érlelték".    Különféle módszerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a sejtek elkezdtek szaporodni az újonnan kifejlesztett mesterséges csontvelőben.     Most már a kutatók a laboratóriumban részletesen tanulmányozhatják az őssejtek és a felhasznált anyagok közötti kölcsönhatást, hogy kiderítsék, milyen hatással vannak a szintetikus anyagok az őssejtek viselkedésére.      Kutatásuk elvezethet ahhoz, hogy a mesterségesen létrehozott környezetet az őssejtek célzott szaporítására használják a leukémia kezelésében 10-15 év múlva. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?