Panoráma

Megemlékezünk szeretteinkről

Mihelyt véget ért a nyári grillpartik szezonja, a kereskedők máris kirakták a halottak napi portékáikat: hetek óta gyertyák, mécsesek, krizantémok, tökök, cukorkák, ijesztő maszkok sokaságából válogathatunk az üzletekben. Mindez azonban csak eszköz – végső soron nem az a lényeg, ki mit visz a temetőbe, hanem a megemlékezés a fontos.
B. Szentgáli Anikó

2019. november 1. 09:30

temető
- TASR-felvétel

Október végét, november elejét Szlovákiában egy kisebb népvándorlás jellemzi. Mintegy két hónapnyi iskolába járás után a diákok tegnaptól élvezhetik az őszi szünetet. Ezt egyrészt pihenésre használhatják ki, másrészt ezekben a napokban megemlékezünk elhunyt szeretteinkről is. Ilyenkor a családok távolabbi sírhelyeket is fel szoktak keresni, bár szakemberek szerint a temetőbe járás hagyománya fokozatosan kezd a háttérbe szorulni. Ez egyesek szerint összefügghet a halloweenpartik elterjedésével, mások szerint azonban inkább az online temetők kialakításával.

Szokások, hagyományok

Mindenszentek napja (november 1.) a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amely úgy alakult ki, hogy a keresztény településeken a régi pogány hagyományt követve ünnepeket rendeztek az elhunyt katolikus szentek tiszteletére. Mindenszenteket sokan összetévesztik a halottak napjával (november 2.), mely ugyancsak keresztény ünnep, éspedig az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. Régebben mindkét naphoz sok szokás kötődött, ezekből mára főleg a temetőlátogatás és a gyertyagyújtás maradt meg. Ezekben a napokban szinte mindenki mécsest gyújt meghalt szeretteire emlékezve, sokan virágot visznek a sírokra. Aki a koszorúk és gyertyák beszerzését az utolsó pillanatra szokta hagyni, és útközben a temető felé vagy utána szokott bevásárolni, nem árt tudatosítania: az üzletek zárva vannak minden munkaszüneti napon. Mindenszentek napja annak számít, a halottak napja csak emléknap, szombaton a boltok ismét kinyithatnak.

Halloween

A környező országok lakosai ugyanúgy felkeresik a temetőket, mint mi. A nyugati kultúrában azonban a november 1-jét megelőző éjszakát halloweennek hívják. Az emberek ijesztő díszekkel, gyertyákkal, töklámpásokkal díszítik a házukat, hogy a hagyomány szerint azokkal űzzék el a túlvilági lényeket. A gyerekek szellemeknek öltöznek, házról házra járnak, aprópénzt vagy édességet kapnak ajándékba. Nálunk a halloweeni kántálás nem terjedt el, viszont évről évre egyre több helyen szerveznek halloweenpartikat.

Mit mond az egyház

Az egyház véleménye megoszlik a halloweenről. Számos pap elítéli, mondván: ellenkezik a katolikus egyház tanításával. „A halloween olyasmit kínál, ami ünnepli a halált, kihangsúlyozza a félelmet, az erőszakra és a bántalmazásra irányítja a figyelmet. A jelmezek akkor igazán érdekesek, ha minél nagyobb szörnyetegeket ábrázolnak. Csakhogy a szenvedésből nem szabad viccet csinálni” – véli a vágbersztercei František Galvánek katolikus pap. Hozzátette: ez a pogány ünnep nem kismértékben kötődik az okkultizmushoz és a sátánimádathoz, ami nevetségesnek tűnhet, ám ezt modern korunkban sem szabad alábecsülni.
A halloween kifejezés NagyBritanniából és Írországból származik, a hallows szóval a szenteket jelölték. Az „All Hallows Even” vagy „Hallowe’en” azt jelenti: minden szent ünnepének az előestéje. A pozsonyi Juraj Vittek katolikus pap szerint nem kell félni a halloweentől, hanem történelmi összefüggéseiben kell látni, és fel kell fedezni benne a keresztény szellemet. „Természetesen a katolikusok is megünnepelhetik a halloweent, hiszen ez a mi ünnepünk, a mindenszentek! A kérdés inkább az, hogyan ünnepeljünk” – magyarázta Juraj atya, aki saját halloweenpartit szokott szervezni a gyerekeknek, ahonnan nem hiányozhatnak a tökök, az álarcok, a gyertyák, az édesség, a tánc, közben beszélgetnek a szentekről is. A mulatság után átvonulnak a templomba, ahol a szentmise sejtelmes gyertyafénynél zajlik, majd a parti a templomkertben szokott folytatódni, amelyet rendszerint töklámpásokkal díszítenek.

Az etnológus véleménye

Zuzana Beňušková, a Szlovák Tudományos Akadémia etnológusa szerint az Amerikából beszivárgott halloween nem veszélyezteti a nálunk megszokott mindenszenteket, sem a halottak napját. Az előbbi ugyanis elsősorban munkahelyi és iskolai bulik formájában terjed, az utóbbiak pedig továbbra is meghitt családi ünnepnek számítanak. „A buli legfeljebb 5-6 óráig tart, és utána az emberek képesek lecsendesedni, a halloweentől függetlenül megemlékeznek halott szeretteikről. Szlovákiában a család elsőbbséget élvez, és a november eleji ünnepkör az az időszak, amikor a családtagok együtt vannak, együtt emlékeznek” – szögezte le az etnológus.

Virtuális temetők

A klasszikus temetőbe járás hagyománya Romana Váleková pszichológus szerint sem a halloweeni partik terjedése miatt kezd a háttérbe szorulni, hanem az emberek egyszerűen elkényelmesedtek. Mivel az ünnepeknek egyébként sem csak a formális temetőlátogatásról kellene szólniuk, azaz nem az a lényeg, hogy minél díszesebb koszorút, vagy minél több gyertyát helyezzünk el a sírokon, hanem a megemlékezés a fontos, egyesek eleve kihagyják a temetőt, csak otthon gyújtanak gyertyát, vagy néhányan még úgy se, hanem online intézik el a dolgot. Az internet korában ugyanis egyre terjednek a virtuális temetők. Eleinte az online sírhelyeken csak gyertyákat lehetett gyújtani, koszorút lehetett elhelyezni, de az emberek növekvő érdeklődésére fokozatosan bővítik a szolgáltatásokat. „Az emberek azért is választják inkább az internetes temetőt, mert elkényelmesedtek. Egyszerűbb leülni a számítógéphez, ráklikkelnek a virágcsokorra, pár gyertyára, és ezzel megnyugtatják a lelkiismeretüket, hogy teljesítették a kötelességüket” – mondta Váleková. Az online temető a www.cintoriny.sk weboldalon keresztül hozzáférhető. 2008tól van lehetőség az interneten keresztül gyertyát gyújtani és koszorút elhelyezni, és azóta több mint 700 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.
Az idősebbek és a konzervatívabbak ódzkodnak a virtuális temetőktől, egyesek szerint így nem lehet megadni a kellő tiszteletet halottainknak. Viera Féglová etnológus szerint azonban nem szabad elhamarkodottan ítélkezni. Szerinte az ünnepek alatt a legfontosabb a megemlékezés, nem a materiális dolgok elhelyezése.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.