Panoráma

Leendő királynők mérföldkövei

Mind a spanyol, mind a belga trónörökös életében jelentős esemény zajlott le a közelmúltban: Eleonóra, a spanyol trón 14 éves várományosa az Asztúria Hercegnője díjak átadásán második nagyszabású hivatalos beszédét mondta el, Erzsébet, a belga trón 18 éves várományosa pedig annak alkalmából, hogy jogilag is megérett a leendő önálló uralkodásra, megkapta a Lipót-rendet.
Mészáros Márton

2019. november 3. 19:10

Eleonóra, a spanyol trón várományosa. A háttérben VI. Fülöp spanyol király, Letizia királyné és Zsófia infánsnő.(Fotó: Spanyol Királyi Udvar)
Eleonóra, a spanyol trón várományosa. A háttérben VI. Fülöp spanyol király, Letizia királyné és Zsófia infánsnő.(Fotó: Spanyol Királyi Udvar)

Felcseperednek az európai monarchiák leendő uralkodói. Eleonóra spanyol infánsnő, aki egy évvel ezelőtt az alkotmány megfogalmazásának negyvenedik évfordulóján mondta el az első hivatalos beszédét, újabb nagy kanyaron van túl: október közepén az Asztúria Hercegnője díjak oviedói átadási ünnepségén mondott beszédet, majd átadta a kitüntetéseket a mintegy 500 vendég előtt a Campoamor Színházban. A csillogó szemű trónörökös, aki csütörtökön ünnepelte 14. születésnapját, kislányos hangján – amelyen izgalmat alig lehetett érezni – világosan, tisztán és kecsesen olvasta fel a szöveget. Mint fogalmazott, az országot és annak lakosságát kívánja szolgálni, de kitért arra is, hogy polgári származású édesanyja, Letizia királyné Oviedóban született: „Asztúriai vér csörgedezik bennem.” Beszédében támogatásáért köszönetet mondva kiemelte apai nagyanyját, az uralkodói díszpáholyban helyet foglaló Zsófia emeritus spanyol királynét, aki meglepődve konstatálta nevének kiejtését. Megkapóan őszinte pillanat volt, amikor Eleonóra infánsnő a nyolcperces beszédet követően véleményt várva az édesapjára, VI. Fülöp királyra nézett, aki magához ölelte, megpuszilta, aztán az édesanyja, Letizia királyné és egy évvel fiatalabb testvére, Zsófia infánsnő is ugyanígy tett.

Az évenkénti elismerést nyolc kategóriában olyan személyek kapják, akik kiemelkedő teljesítményt értek el az irodalom, a művészetek, a tudományok és a sport terén. A díjjal járó, összegöngyölt oklevelet a leendő királynő nyújtotta át. Szemmel láthatóan az irodalom kategóriában elismert Siri Hustvedt amerikai író és a sport kategóriában kitüntetett Lindsey Vonn amerikai olimpiai bajnok alpesi síző a többieknél is nagyobb boldogsággal szorította meg a kislány kezét, s széles mosollyal, Eleonórához lehajolva vették át a kitüntetésüket.

Erzsébet brabanti hercegnő apjával, Fülöp belga királlyal (Fotó: Belga Királyi Udvar/Bas Bogaerts)
Erzsébet brabanti hercegnő apjával, Fülöp belga királlyal (Fotó: Belga Királyi Udvar/Bas Bogaerts)

A spanyol trónörökös szereplése több szempontból is rendkívül fontos. Az Asztúria Hercegnője díjak kiosztó ünnepsége egyike azoknak az eseményeknek, ahol a leendő spanyol uralkodók eleget tehetnek az egyik legelső udvari reprezentációs feladatuknak. A jelenlegi király, VI. Fülöp ugyancsak 13 éves volt, amikor először mondott beszédet az elismerések átadásán 1981. október 31-én. Érdekes megjegyezni, hogy a mindenkori uralkodó hivatalos feladatkörének ellátása mellett számos egyesület és alapítvány tiszteletbeli elnöke Spanyolországban és Iberoamerikában. Ezen alapítványok között találni az Asztúria Hercegnője Alapítványt, amely a díj odaítéléséről dönt, mellesleg a kitüntetés nevét éppen öt évvel ezelőtt, Fülöp trónra lépésekor módosították Asztúria Hercege-díjakról Asztúria Hercegnője-díjakra. (Az Asztúria hercege vagy hercegnője titulus a mindenkori spanyol trónörökös legrangosabb címe.)

Egy másik európai trónörökös, Erzsébet brabanti hercegnő a múlt héten ünnepelte 18. születésnapját. A belga trón várományosát jogi értelemben felnőtté válásának alkalmából a brüsszeli királyi palotában hivatalos ünnepségen köszöntötték, ahol legszűkebb családtagjai mellett 80 olyan fiatal vett részt, akik ugyancsak 2001-ben látták meg a napvilágot. Fülöp belga király a legmagasabb és legrégebbi belga állami elismerést, a Lipót-rendet adományozta lányának, Charles Michel, az akkor még hivatalban levő belga kormányfő pedig azt közölte, hogy egy új szélmalomparkot az Északi-tengeren a hercegnő után neveznek el.

A Daily Mail brit bulvárlap szerint Alexander De Croo, a nyugat-európai ország egyik miniszterelnök-helyettese könyvcsomagot küldött a hercegnőnek, amelyben feminizmussal, női vezetőkkel és Belgium történelmével foglalkozó kötetek voltak. A hófehér kosztümben megjelenő Erzsébet hercegnő, aki egy walesi bentlakásos iskolában tanul, a ceremónián új arany- és ezüstfülbevalókat viselt, amelyeket a nagyszüleitől, II. Albert lemondott belga királytól és Paola volt belga királynétól kaphatott. Erzsébet beszédet is mondott, ebben arról szólt, hogy a következő években el szeretné mélyíteni a tudását, fel szeretne készülni az előtte álló feladatokra.

A belgák a brabanti hercegnő születése előtt tíz évvel eltörölték a száli törvényt, és újat fogadtak el, amelynek értelmében a gyermek nemétől függetlenül az uralkodó legidősebb gyermeke örökli a trónt. Erzsébet azáltal, hogy 18 éves lett, régens nélkül uralkodhat, bár erre még évtizedeket kell várnia, hiszen jövőre 60 éves édesapja kitűnő egészségnek örvend.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Kuciak-gyilkosság

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-gyilkosság kivizsgálása során

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

Alena Zsuzsová

Zsuzsová: Andruskó egy hazug

népszámlálás

Lezárult a népszámlálás, 92,7 százalék töltötte ki a kérdőívet

*

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.