Panoráma

Eleonóra hercegnő történelmi napja

Eleonóra asztúriai hercegnő, VI. Fülöp spanyol király lánya a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő madridi Cervantes Intézetben tett látogatásával először képviselte egyedül a királyi családot.
Mészáros Márton

2021. április 4. 19:30

Eleonóra hercegnő
Eleonóra a Cervantes Intézet páncélszekrényébe „letétbe” helyezte az alkotmány másolatát, valamint a Don Quijote de la Mancha egyik kiadásának példányát (Fotók: Spanyol Királyi Udvar)

A trónörökös mindenkit elkápráztatott, a Radiotelevisión Española (RTVE) „történelmi napról” tudósított.
Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes és Luis Garcia Montero, a Cervantes Intézet igazgatója a hazájukban már 75 ezer életet követelő koronavírus-járvány miatt védőmaszkban, de nagy reményekkel lépett ki a legnagyobb spanyol íróról elnevezett közintézmény madridi székházából március 24-én. A gránitból készült egykori városkapuhoz vezető impozáns sugárút, a Calle de Alcalá másik sarkán kisebb tömeg fogadta őket, az érdeklődők a kordonra a nemzeti lobogót, valamint az „El futuro es Leonor” („Eleonóra a jövő”) feliratot tartalmazó üzenetet terítették, mások „Te quieros Leonor” („Szeretlek, Eleonóra!”) szövegű lufi szárát tartották a kezükben.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes és Luis Garcia Montero, a Cervantes Intézet igazgatója üdvözölte a fiatal hercegnőt
Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes és Luis Garcia Montero, a Cervantes Intézet igazgatója üdvözölte a fiatal hercegnőt

A spanyol főváros egyik legszebb, a Bourbon-korszak alatt formált városrészében, a Plaza del Rey (Király tere) és a Calle de la Reina (Királyné útja) közelében álló Cervantes Intézet előtt mindenki Eleonóra asztúriai hercegnő érkezését várta a tavasz egyik első napján. Az 1991-ben alapított intézmény Miguel de Cervantes Saavedra (1547–1616) regény- és drámaíróról, költőről kapta a nevét, és tagintézményei a világ számos országában működnek a spanyol nyelv tanítása és terjesztése, illetve a spanyol nyelvű kultúra népszerűsítése érdekében. VI. Fülöp spanyol király idősebbik leányának első 2021-es hivatalos megjelenése tehát nem csak a helyszínválasztás tekintetében bizonyult szimbolikusnak: a 15 éves Eleonóra spanyol trónörökösként most, az intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen képviselte először egyedül a királyi családot.

A 15 éves Eleonóra spanyol trónörökösként most, a Cervantes Intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen képviselte először egyedül a királyi családot
A 15 éves Eleonóra spanyol trónörökösként most, a Cervantes Intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen képviselte először egyedül a királyi családot

Az egyik kedvenc márkája, a Poète spanyol divatcég – megfizethető árú – nyári ruháját viselő hercegnő a Cervantes Intézet páncélszekrényébe „letétbe” helyezte az alkotmány másolatát, valamint a Don Quijote de la Mancha egyik kiadásának vaskos példányát. A két írásos dokumentum tudatos választás eredménye: Eleonóra első hivatalos szereplésére is a madridi Cervantes Intézetben került sor, méghozzá két és fél évvel ezelőtt, amikor az akkor 40 éves alkotmány első bekezdését olvasta fel. Cervantes regényének a nemzetközi könyvnap alkalmából tartott – legutóbb virtuálisan megrendezett – éves felolvasását pedig ő kezdte a tavalyi évben, április 23-án. Idei első szereplésén felkereste a könyvtárat, később pedig a dolgozókból álló hallgatóság előtt – mikrofonnal a kezében – az elektronikus könyvtár működését dicsérte, valamint azokról a munkavállalókról érdeklődött, akik a járvány miatt nem tudtak visszatérni az országba.

A jelenlegi uralkodó ugyancsak 15 éves volt, amikor részt vett élete első jelentős önálló hivatalos programján: a későbbi Fülöp király 1983-ban a korona képviseletében egyedül utazott Kolumbiába. Említésre méltó, hogy Eleonóra azonban zsenge kora ellenére már jóval több és jelentősebb kötelezettségteljesítést vállalt, mint generációja bármelyik tagja az európai monarchiákból. Bevonása a királyi házat sújtó botránysorozattal magyarázható, hiszen a királyi pár, valamint két leányuk jó hírnevén nem esett csorba, ellenben János Károly emeritus király, valamint Inaki Urdangarin, Fülöp király sógora és Krisztina hercegnő, a király nővére közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt a média és az ügyészség célkeresztjébe került. (Urdangarin a korrupciós ügye miatt jelenleg ötéves börtönbüntetését tölti Ávilában.) Az asztúriai hercegnő „szerepeltetésében” a nyilvánvaló PR-érdekek mellett az is szerepet játszhat, hogy a Bourbon-ház számtalan közéleti feladatának ellátására mindössze három felnőtt családtag – Fülöp király, Letícia királyné, Zsófia anyakirályné – fogható be.

Eleonóra a következő hónapokban többször is megjelenik a nyilvánosság előtt, de nyártól az UWC Atlantic College kétéves, középfokú programmal rendelkező, nemzetközi érettségit adó oktatási intézményben folytatja tanulmányait a walesi Llantwit Majorban. Nem tudni, véletlen-e, de osztálytársa lesz Ingrid Alexandra norvég hercegnő, Haakon trónörökös 17 éves leánya, a skandináv állam leendő királynője is.


Navarrai Mészáros Márton

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

biskup

Savval támadt a püspökökre egy kokainozó pap

kir

Elege van a zajos hotelekből? Béreljen szobát egy tó közepén!

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.